CHP'nin ekonomi raporunda 'faiz lobisi' var

CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı’nın Genel Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak’ın koordinasyonunda hazırladığı 80. Ekonomik görünüm raporunda AK p

Tekirdağ 26.12.2013 15:37:00 0
 CHP
FAİZ KOBİSİNE SUNULAN İMKANLAR DEÐERLENDİRİLDİ
 
AK Parti döneminde rekorlar kıran cari açığın bugüne kadar sıcak parayla finanse edildiğinin ve bu nedenle Türkiye ekonomisini her geçen gün daha kırılgan hale geldiğinin belirtildiği raporda, hükümetin 11 yılda yabancılara dolar cinsinden olağanüstü kazanç imkanları sunduğu vurgulandı. CHP’nin raporunda, AK Parti döneminde Türkiye’ye gelen sıcak paranın elde ettiği dolar cinsinden kârın özellikle, “TL’nin hızla değerlendiği” yıllarda tavan yaptığına dikkat çekildi. Rapora göre 2003 ve 2009’da borsanın dolar cinsinden sunduğu getiri yüzde 100’ü aştı, 2012’de ise Borsa İstanbul yabancı yatırımcılara dolar cinsinden yüzde 62,1 getiri sağladı; geçen yıl borsaya 1 milyon dolar yatıran sıcak paracılar 2012 sonunda evlerine 1 milyon 621 bin dolarla döndü. 11 yıllık AK Parti iktidarında İstanbul Borsası dolar cinsinden her yıl ortalama yüzde 16,3’lük bir getiriyi sıcak paracılara sağladı.
 
RİSK BİLE ALMADAN PARALARINI İKİYE KATLADILAR
 
Diğer taraftan, sıcak paracılar kamu borçlanma kağıtlarından da çok büyük getiri sağladı. Türkiye, 2003 yılında parasını kamu borçlanma kağıtlarına yatıranlara yüzde 103’e varan kâr imkanı sundu. Kaybetme riski olmayan kamu borçlanma kağıtlarından son 11 yılda dolar cinsinden elde edilen getiri ise yıllık ortalama yüzde 16,2 oldu. CHP’nin Ekonomi Raporunda Türkiye’nin sunduğu bu olağanüstü getiriler nedeniyle Başbakanın “faiz lobisi” dediği kesimlerce yıllarca alkışlandığı, ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını kısmasıyla dünya ekonomisinde başlayan yeni dönemde ise aynı kesimler tarafından “en kırılgan ülkeler” listesine konduğu ifade edildi.
 
AK PARTİ FAİZ LOBİSİNE 101 MİLYAR DOLAR AKITTI-          
 
AK partiİ’nin ve Başbakan’ın bugün şikayetçi olduğu faiz lobisine yıllarca dünyanın en tatlı kârlarını sunduğunun belirtildiği raporda, “Son 11 yılda yabancıların Türkiye’de yaptığı portföy yatırımları karşılığında yurtdışına transfer edilen kâr 36 milyar doları bulmuştur. Aynı rakam AK parti’den önceki 11 yılda 12 milyar dolardır. Yine AK Parti’nin iktidar olduğu son 11 yılda yurtdışına yapılan faiz ödemesi 65 milyar dolardır.  Oysa AK PARTİ’den önceki 11 yılda bu şekilde dışarıya yapılan faiz ödemesi 44 milyar dolardır. Dolayısıyla AK PARTİ’den önceki 11 yılda yurtdışına transfer edilen faiz ve portföy getirisi 56 milyar dolar iken, AK PARTİ’nin iktidar olduğu 11 yılda bu 101 milyar dolara çıkmıştır” denildi. Raporda, AK parti’nin yabancılara sağladığı faiz imkanının yükünü milletin sırtına yüklediği, vatandaşın harcama yapmak için borca batırıldığı, harcamalardan alınan vergilerle de bütçe açığının azaltıldığı belirtildi. Artan faiz ödemelerine karşı 11 yılda “devletin” faiz ödemesinin 1,2 milyar TL düştüğüne, “ailelerin” faiz ödemesinin ise 34 milyar TL arttığına dikkat çekilen raporda, “Millet borçla tüketmiş, iş adamı borçla yatırım yapmıştır. Borçlanarak yapılan tüketim ve yatırımdan devlet vergisini toplamış; milletin bütçesindeki açık büyürken, devletin açığı azalmıştır. Nitekim bu süreçte özellikle ailelerin borçları ve faiz ödemeleri olağanüstü şişmiştir” ifadeleri yer aldı. Raporun sonuç kısmında ise önümüzdeki yıl sıcak paranın dünya ekonomisinden çekilmesiyle ekonomide zor günlerin yaşanacağı hatırlatılarak, “Sıcak para şalının ekonomideki kırılganlıkları örtmesinin zorlaştığı bir dönemde AK parti iktidarı karşı karşıya olduğu yolsuzluk ve rüşvet iddiaları karşısında faiz lobisi gibi ne olduğu belirsiz bir hedef göstererek bir taş ile iki kuş vurmaya çalışmaktadır. Böylece bir yandan dışarıdan gelecek şoklara karşı ekonomide yıllardır biriktirdiği kendi hata ve kusurlarını gözlerden kaçıracak, diğer yandan rüşvet ve yolsuzluk skandalının sorumluluğundan kurutulmaya çalışacaktır” değerlendirmesi ya yapıldı.
 
Haber / Sevim BOZKURT

0282 726 91 91
0282 747 65 10