“Gecekondulaşmış bir Kapaklı istemiyoruz”

Kapaklı Belediye Meclisi dün saat 14.30’da Belediye Başkanı İrfan Mandalı başkanlığında olağanüstü toplandı.

Kapaklı 27.12.2013 18:57:00 0
 “Gecekondulaşmış bir Kapaklı istemiyoruz”
TEK GÜNDEMLE TOPLANDI
 
Tüm meclis üyelerinin eksiksiz katıldığı toplantıda açılış, yoklama ve saygı duruşunun ardından tek gündem maddesi görüşüldü. Toplantıda “Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından sunulan 02.12.2013 tarih ve 2858 sayılı yazıda Ankara İmar Ltd. Şti .tarafından sunulan 02.12.2013 tarih ve 10330 evrak kayıt nolu dilekçesi ile belediye tarafından 24.01.2012 tarihinde 2011/183345 kayıt no.su ile ihalesi yapılmış olan ,ilave revizyon uygulama imar planı ve nazım imar planları sayısal ortamda sunulduğundan 3194 Sayılı İmar Kanununun 8. maddesine göre revizyon uygulama ve nazım imar planlarının onaylanması” konusu görüşüldü.
 
ÜÇ ALTERNATİF BELİRLENDİ
 
Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı toplantıda yaptığı konuşmada “Geçtiğimiz günlerde gayri resmi olarak toplandık. Belediye meclis ve komisyon toplanarak, oradaki görüşlerini belirttiler. Firmadan üç tane alternatif sunmalarını istedik. Ona göre alternatifi kabul ederler yada reddederler dedik. Görüş doğrultusunda konuları değerlendirdik. Konut adalarında mevcut parsellerin kendi içerisinden yol verilmesi ve ada bazında yapılaşması durumunda yüzde 25 emsal artırımına gidilecektir. Buna göre ada bazlı yapılaşmaya gidilmesi için birinci alternatif yapı yoğununun 1.20 olduğu konut alanlarında emsal 1.50,  1.40 olduğu konut alanlarında emsal 1.75, 1.60 olduğu konut alanlarında emsal 2 olarak uygulanır. Tadilatta oluşan yeni ada için kamuya terk edilen yol plana işlenmek koşulu ile en az yedi metre olmak zorundadır. Ayrıca ayrılan adanın kalan bölümü 1500 metrekare’nin altında olmayacaktır. İkinci alternatifte ise, yapı yoğununun 1.20 olduğu konut alanlarında emsal 1.50,  1.40 olduğu konut alanlarında emsal 1.75, 1.60 olduğu konut alanlarında emsal 2 olarak uygulanır. Tadilatta oluşan yeni ada için kamuya terk edilen yol plana işlenmek koşulu ile en az yedi metre olmak zorundadır. Ayrıca ayrılan adanın kalan bölümü 3 bin metrekarenin altında olmayacaktır. Üçüncü alternatif ise yapı yoğununun 1.20 olduğu konut alanlarında emsal 1.50,  1.40 olduğu konut alanlarında emsal 1.75, 1.60 olduğu konut alanlarında emsal 2 olarak uygulanır. Tadilatta oluşan yeni ada için kamuya terk edilen yol plana işlenmek koşulu ile en az yedi metre olmak zorundadır. Ayrıca ayrılan adanın kalan bölümü 5 bin metrekarenin altında olmayacak” ifadelerini kullandı.
 
KAPAKLI’NIN 30 YILLIK PLANI
 
AK Partili Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Ali Doğuş bu projenin herkes için ciddi bir konu olduğunu ifade ederek “Bu plan Kapaklı’nın 25-30 yıllık planıdır. Geçen hafta bize yapılan bilgilendirmede revizyonları tam olarak göremedik. Alternatiflerin hepsinde emsal yükseltiliyor. Emsalin yükseldiğinde adaların karşılanıp karşılanmayacağı yeşil alan, park, yol durumlarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekiyor. Bu konunun imar komisyonu ve plancılar tarafından 5-6 gün yoğun bir şekilde haritanın tamamında yapılan değişikliklerin neye mal olacağını bire bir görerek değerlendirilmesini istiyorum. Beş gün görüşüldükten sonra konunun değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu planın kesinlikle revizyonun yapılmasını ve bitirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Plan üzerinde değişikliğin neye mal olduğunu görsünler bize de görüş olarak bildirsinler” dedi.
 
BU KONU KAPAKLI’NIN KADERİ
 
AK Partili Meclis Üyesi Hasan Acar da bu konunun Kapaklı’nın kaderi olduğunu belirterek “Kapaklı haritalarını açtığımızda daha önce yaptığımız revizyon imar planlarında emsal 0 50’den 3.50’ye kadar olan yerlerimiz olduğunu görüyoruz. Aynı adada 4-5 kat Kapaklı’nın sancısıdır. Bir buçuk yıldır bu konunun üzerinde çalışılıyor. Revizyon planları hazırlanmadığı için geçen günlerde meclise geldi. Yetkililer ben yaptım oldu dercesine sinevizyonda gösterip toplantıdan ayrıldılar. Neyi nasıl yaptıklarını anlamadık. Bu tamiratı yaparken, geriye sıkıntılı bir yer bırakmamak gerekiyor. Biz Kapaklı’nın ne gecekondulaşmasını nede betonlaşmasını istiyoruz.  O arkadaşların acele şekilde değil, bir hafta kalarak ada ada, sokak sokak çalışarak bizlerle birlikte karar vermesi gerekiyor. Onun için plancı arkadaşların tekrar gelip kesinlikle dengeler aynı olmak kaydı ile biz bu işi yapma taraftarıyız” dedi. Acar, konunun tekrar görüşülmesini istedi.
 
BİR KİŞİ İSTEMEZSE YAPILMAZ
 
Şehir Planlayıcısı Ali Aras da bu konunun kentsel dönüşümde olduğu gibi olmadığını dile getirerek “Bu ada bazlı yapılaşmadır. Bir kişi istemezse yapılmaz. Ada bazlı yapılaşmalarda herkesin rızası ve onayı ile olur. Bu projenin amacı kenti bina yoğunluğundan kurtarmaktır. Bir adada 25 bina yapmak yerine üç blokla çözebilirsiniz. İçinde otoparkı, yeşil alanı, sosyal donatısını verirsiniz. Bununla birlikte yaşam kalitesini yükseltmiş olursunuz. Ana mantığımız ada bazı yapılırsa yüzde 25 mevcut emsali artırılacak. Kapaklı 2030 yılında planlamamızda 280 bin kişiyi istihdam edecek. Sizlere üç alternatif sunduk. Yüzde 25 yüksek gelirse yüzde 10’a çekeriz. Bizim temel amacımız insanları mecburiyete yöneltmek değil, kaliteyi artırmaktır” dedi.
 
GECEKONDUDAN FARKI YOK
 
Hasan Acar da, bu sistemde yoğunluk olmamasını talep ettiklerini belirterek “Bu proje yataydan dikeye geçsin. Fazla bir yoğunluk olmasın. Hepsini aynı emsalde tutalım. Birlikte çalışarak, kesinlikle yataydan dikeye geçelim. Kapaklı’nın hiçbir yerinde emsal 1.20 iken şimdi yaptığımız binalarda arabaları park edecek yer bulunmuyor. Hem yataydan dikeye geçelim, hem de güzel bir Kapaklı hayata geçirerek güzel yeşil alan, otopark, havuz kendi adalarının içinde olsun istiyoruz. Siz kendi yaptıklarını anlatıyorsunuz. Kapaklı’nın haritasını açıp bakın. Aynı cadde üzerinde 3,4,5 kat binalar var. Bizler bunları tartışalım. Biz bu işin yapılmasını tartışarak beraber yapalım istiyoruz. Gecekondulaşmış bir Kapaklı istemiyoruz. Üç katlı binanın gecekondudan farkı yoktur. Bunun ihalesini yapıp gideceksiniz, bizim Kapaklı’da çocuklarımız yaşayacak” diye konuştu.
 
KOMİSYONA GÖNDERİLDİ
 
Komisyondaki arkadaşları geçtiğimiz günlerde görüş bildirmeleri için çağırdıklarını anımsatan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı da “Seçim atmosferinde oldukları için bireyselleştiler. Onlara da saygı duyuyorum. Komisyondaki arkadaşlar çalışsınlar, diğer meclis üyeleri de gelerek yapılanları görsünler. On günlük süreçte çalıştıktan sonra önümüzdeki hafta 8 Ocak Salı günü meclisi yaparız Bu işin arkasında başka düşünceler var. Öküz altında buzağı aramayınız. Buradaki arkadaşlar çalışsınlar, yetiştiremiyorsalar ise gündeme almayıp konuyu bitiririz. Bir sonraki meclis toplantısında görüşürsünüz red yada kabul verirsiniz. Artık gündemden düşsün. Hayatımız risk, risk almıyorsak neden yaşıyoruz” dedi. İlgili gündem maddesinin ise görüşülmek üzere imar komisyonuna havale edilmesi oy birliği ile kabul edildi. Gündem maddesinin görüşülmesinin ardından toplantı sona erdi.
 
Haber / Faik Onur KAYA

0282 726 91 91
0282 747 65 10