Bakanlık fiyat artışına el koydu

Nevşehir’deki patates depolarında incelemelerde bulunarak sektör temsilcileri ile bir toplantı yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üst düzey yöneticileri, ülke genelinde halen depolarda 4 milyon ton

17.01.2014 11:18:00 0
 Bakanlık fiyat artışına el koydu
PATATES SIKINTISI VAR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, şu anda halen Türkiye’nin iki önemli patates üretim merkezi olan Nevşehir ve Niğde illerinde bulunan patates depolarında 700 bin ton patates bulunduğunu belirtti. Patates stokunun Türkiye’ye Nisan ayına kadar yeteceğini ifade eden Gümüş, “Nevşehir'de sektör temsilcileri ile bir toplantı yaptık. Şu anda Niğde ve Nevşehir'de depolarda 700 bin ton civarında yemeklik patates bulunmakta.2013 yılında ülke genelinde 4 milyon ton dolayında patates üretimi oldu. Şu anda depolar patates dolu. Sadece Nevşehir'de 2 bin civarında patates deposu bulunmakta. Bunun bin 200 adeti kayadan oyma büyük doğal depolar. Bu 2 bin patates deposunun tamamı şu anda patates ile dolu durumda. Şu anda ülkemizde bir patates sıkıntısı bulunmamakta” dedi.
 
FİYATI KISA SÜREDE DÜŞECEK
Gümüş, patateste son dönemde yaşanan fiyat artışının herkesi tedirgin ettiğini ancak bu durumun kısa sürede düzelerek fiyatların düşeceğini dile getirerek “Bu konuda sektör temsilcilerinden söz aldık. Önümüzdeki günlerde patates sıkıntısı yaşanacağına dair söylemler gerçeği yansıtmıyor. Depolarda bulunan binlerce ton patatesin tüketiciye daha ucuz fiyattan ulaşması için her türlü tedbiri aldık. Fiyatlar geçtiğimiz yıl çok düşüktü. Bu seneki fiyatlar biraz yükseldi. Bakanlık olarak alacağımız tedbirler ile bu fiyatların bir hafta gibi kısa bir zamanda normal seviyeye ineceğine inanıyoruz”      dedi. Patates fiyatının 10 günlük süre içerisinde 1.5-2 TL civarına ineceğini söyleyen Gümüş, fiyatların düşmemesi durumunda ise tüketicileri korumak adına yurt dışından patates ithalatı da dahil her türlü tedbiri alabileceklerini vurguladı. Gümüş, “Fiyatın 1.5 ila 2 TL seviyesine ineceğini tahmin ediyorum. Patateste fiyatın 5 TL'ye yükseleceği yönündeki söylentilere kesinlikle katılmıyorum. Normal seyrine dönecektir bu fiyatlar. Dönmediği takdirde her türlü tedbiri alırız. Normal bir seviyeye gelmediği takdirde tüketicimizi de mağdur etmeyiz. Bakanlık olarak her türlü tedbiri alırız” dedi.
 
Haber / Kemal ALTUNOÐLU

0282 726 91 91
0282 747 65 10