Yüceer’den çocuk gelinlerle ilgili kanun teklifi

Siirt Pervari’de 11 buçuk yaşında imam nikahıyla evlendirilen ve 14’ünde ölen Kader Erten’den yola çıkarak “çocuk gelinler” ile ilgili bir kanun teklifi veren CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Y

17.01.2014 11:29:00 0
 Yüceer’den çocuk gelinlerle ilgili kanun teklifi
KANUN TEKLİFİ VERDİ
Yüceer, teklifinde Medeni Kanunun “Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir” maddesinin değiştirilmesini istedi. Yüceer, yerine ise “Kadın veya erkek 18 yaşını doldurmadıkça evlenemez” hükmünün getirilmesini teklif ederken, “Evlenme kişiyi ergin kılar” ile “Küçük, yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez” tanımlamasının da kaldırılmasını önerdi. Türk Ceza Kanunu’ndaki “Evlenme akdinin kanuna göre yapılmış olduğunu gösteren belgeyi görmeden bir evlenme için dinsel tören yapan kimse hakkında iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir” hükmünün de değiştirilmesini isteyen Yüceer, hükümdeki “iki aydan 6 aya” ibaresinin, “1 yıldan 3 yıla” şeklinde değiştirilmesini önerdi.
 
YASALAR YETERSİZ
Yüceer’in kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: “Siirt’te 11 buçuk yaşında imam nikahıyla evlendirilen ve 12 buçuk yaşında anne olan 14 yaşındaki Kader Erten’in, erken doğumla dünyaya getirdiği ikinci bebeğinin ölümünün ardından, evinde tabancayla vurulmuş halde ölü bulunması ülkemizde çocuk gelinler sorununun ivedilikle çözülmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koymuştur. Ülkemizde 130 bin çocuk gelin vardır ve dünyada çocuk gelinlerin en çok görüldüğü ikinci ülke Türkiye’dir. Bunun başlıca nedenleri arasında yoksulluk, eğitimsizlik, aile içi şiddetten kaçma vardır. Türkiye’de 14 milyon kız çocuğu 18 yaşından küçük evlendirilmiştir. Her üç evlilikten biri, çocuk evliliğidir. Sığınma evlerindeki kadınların 3’te birinin çocuk gelin olduğu saptanmıştır. Reşit olmadan evlendirilen kız çocuklarının sayısı erkek çocuklarının sayısından tam 20 kat fazladır. 18 yaşında küçük kızlarının evlendirmek için dava açan aile sayısı yüzde 94.2 artmıştır. Bu tablo kabul edilebilir değildir. Rakamlar ürkütücü, yasalar yetersiz ve sorunun çözümü acildir”
 
DAVA AÇAN AİLE SAYISI ARTTI
Yüceer, “Erken evlilikler çocukların eğitim, sağlık ve kendini ifade etme özgürlüğü gibi insan haklarını tehdit etmekte; ayrıca ağır travmalara ve kalıcı psikolojik rahatsızlıklara neden olmaktadır” diyerek aile içi şiddete maruz kalan çocuk gelinlerin, fiziksel, ruhsal, ekonomik pek çok sorun yaşadığına dikkat çekti. Yüceer, 15-20 yaş arası yapılan doğumlarda anne ve bebek ölüm oranının ileri yaşlara göre 4 kat fazla görüldüğünü belirtti.
 
Haber / Gülveren VATANSEVER

0282 726 91 91
0282 747 65 10