Öztrak: “Fatura ekonomiye çıkacak”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında ekonomideki ve siyasetteki son gelişmeleri değerlendirdi. 17 Aralık operasyonu sonrasında adı yolsu

17.01.2014 17:09:00 0
 Öztrak: “Fatura ekonomiye çıkacak”
“AKP’NİN YARGIYA MÜDAHAESİNİN FATURASI EKONOMİYE ÇIKACAK”
Öztrak, hükümetin, hakkındaki yolsuzluk iddialarının serbestçe soruşturulmasını sağlamak yerine, örtmek için ‘hukuk devletini musalla taşına yatırmasının’ ekonomiye ve vatandaşa ciddi yansımaları olacağını ileri sürerek “Dün komisyondan geçen HSYK yasasıyla geldiğimiz noktada siyasal iktidar hukuk devletine el koymak üzeredir. Türkiye’yi parti devletine çeviren, hesap vermek yerine zorbalığı tercih eden bu hükümet meşruiyetini yitirmiştir. Hukuk devletinin olmadığı bir ülkeye yatırımcı gelmez, yatırım yapılmaz. Yatırımın yapılmadığı yerde ne ekonomik büyüme olur, ne de iş ve istihdam yaratılır” dedi. 
 
“BÜTÇE AÇIKLARINI ARTIRACAK”
Türkiye’nin AK Parti’nin uyguladığı sıcak para politikaları yüzünden en kırılgan 8 ülke listesinin başına oturduğunu ifade eden Öztrak, meşruiyetini yitiren hükümetin varlığının yurtdışında ciddi kaygılar yaratacağını ve bu kaygı nedeniyle Türkiye’nin dışarıdan finansman bulmasının zorlaşacağını ifade ederek, “İşte esas bu nedenle ülkenin önemli projelerinin gerçekleşmesi tehlikeye girmiştir” dedi. Öztrak “Yolsuzluk iddialarını soruşturmak yerine hukuk devletinin ayaklar altına alırsanız dışarısı etik nedenlerle size artık finansman vermemeye başlar. HSYK yasası komisyonda görüşülürken de söylediğim gibi bu yasa çıktığı zaman bunun ilk vuracağı yerlerden biri ekonomidir. Yolsuzluğu rüşvetin üstünü hukuku tepeleyerek örtmeye çalışıyorsanız ister istemez, yurtdışından gelen imkanları azaltacaktır. Sizin o çok övündüğünüz 3. Köprü, 3. Havaalanı, Marmaray gibi yaldızlı projenin finansmanı tehlikeye girecektir. Bunların finansmanında zorlanırsanız, bugüne kadar kullandığınız krediler de sıkıntıya girecektir. Bu kredileri veren kuruluşlar, bunların arkasındaki devlet garantilerini talep etmeye başlayacaktır. Bu durumda yatırım maliyetleri bütçeye yansıyacak, bu risk de bütçe açıklarını artıracaktır” dedi.
 
 “ZAM YAÐMURU GELİYOR”
Öztrak, devletin bu yıl için resmi dolar kuru tahmininin 1.98 TL olduğunu, buna karşın piyasada 2.35 TL seviyesinde kurların konuşulduğunu, hatta bazı analist raporlarında yıl sonu için 2.60 TL’lik kur öngörüsü bulunulduğunu belirtti. Öztrak, “Kimse önünü göremiyor, zamlar yolda. Ama bu zamların hepsi yerel seçimler sonrasında gelecek. Elektrik Üreticileri Derneği’nin yaptığı açıklama ortada. Şunu söyleyeyim, yerel seçimlerden sonra iğneden ipliğe her şeye zam var” dedi.   
 
Haber / Cem BÜLBÜL  

0282 726 91 91
0282 747 65 10