Gazilerin feryadı meclis gündeminde

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan’ın kendisine ulaştırdığı dilekçe üzerine konuyu Meclis gündemine taÅ?

Çerkezköy 30.01.2014 17:10:00 0
 Gazilerin feryadı meclis gündeminde
BAZI HAKLARDAN YARARLANAMIYORLAR
Muharip gazilerin, malul gazilerin yararlandığı bazı haklardan yararlanamadığını, büyük bir çoğunluğunun başını sokacak bir evi dahi bulunmadığını ifade eden Yüceer, muharip gazilerin İstiklal Savaşı’na, Kore Savaşı’na, Kıbrıs Barış Harekatı’na fiilen katılmış olmasına rağmen malul olmadıkları için çıkan son dönemde çıkarılan yasalarda göz ardı edildiğini kaydetti. Yüceer, 1005 Sayılı Kanunda 2007 tarihinde yapılan değişiklikle, İstiklal Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekâtı’na katılan muharip gazilere verilen şeref aylığında ayrıcalıklı uygulama yapıldığını vurguladı.  Yüceer, şeref aylığı bağlanan muharip gaziler arasında sosyal güvenliği olanlar ve olmayanlar kıstası getirildiğini belirterek, sosyal güvencesi olan bir gazinin, olmayana göre 300 TL daha az şeref aylığı aldığını ifade etti. 
 
GÖZÜ KULAÐI TORBA YASA’DA
CHP’li Yüceer, “47 bin muharip gazinin ve ailelerinin gözü kulağı, Genel Kurul’da görüşülen Torba Yasa’da.  Ancak iktidar, 125 maddelik tasarıya, muharip gazilerin mağduriyetini giderecek tek bir madde dahi koymamış. Biz, her fırsatta olduğu gibi, Genel Kurul’da muharip gazilerimizin haklarına sahip çıkacağız.  Muharip gaziler, bizden haklarının iadesini bekliyor. Biz de bunun için sonuna kadar mücadele etmeye kararlıyız” dedi.
 
BAKAN İSLAM’A SORDU
CHP’li Yüceer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın yanıtlaması istemiyle “Şeref aylığı ödemesinde herhangi bir ayrım olmadan düzenleme yapılması düşünülmekte midir? Şehit yakınlarına ve malul gazilere uygulanan faizsiz konut kredisi imkanından muharip gazilerimizin de yararlanması için Bakanlığınızın yaptığı bir çalışma var mıdır/olacak mıdır? Şehit yakınları ve malul gazilerin işsiz çocuklarına tanınan istihdam hakkının muharip gazilere tanınmamasının gerekçesi nedir? Bakanlığınızın bu yönde bir çalışması var mıdır? Muharip gazilerin ailelerine yönelik ücretsiz seyahat hakkında yaş sınırlamasının kaldırılması Bakanlığınızın gündeminde midir? Gazinin vefatında şeref aylığının tamamının eşine verilmesi yönünde Bakanlığınızın yaptığı bir çalışma var mıdır/olacak mıdır? Türkiye Cumhuriyeti’nin, vatanı için canını ortaya koyan gazilere ayıracak bütçesi yok mudur?” sorularını sordu.
 
Haber / Gülveren VATANSEVER

0282 726 91 91
0282 747 65 10