Sarıoğlu: Tekirdağ sanayi odasına kavuşacak

Tekirdağ Sanayiciler Derneği (TEKSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, önceki akşam Bloomberght TV'de saat 19.00 haberlerinde Haber Koordinatörü Al

Çerkezköy 18.04.2014 18:24:00 0
Sarıoğlu: Tekirdağ sanayi odasına kavuşacak

250 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Faaliyetteki 13 OSB ve 7 adet küçük sanayi sitesiyle Tekirdağ’ın bir ‘Sanayi Kenti’ olduğunu ifade eden Sarıoğlu, “OSB sayısı bakımından Bursa, İzmir ve Kocaeli’nden sonra Türkiye’de 13 OSB ile dördüncü sıradadır. Tekirdağ, Sanayi Siciline kayıtlı kalburüstü 1450 sanayiciye sahip. Küçük işletmelerle birlikte bu rakam 1700’ü buluyor. Tekirdağ’da bu işletmeler 250 bin kişiye istihdam sağlıyor. Dolasıyla 1 milyonu aşkın kişi karnını sanayiden doyuruyor. Trakya genelinde ise 2 bin sanayici var.İlde Merkez, Malkara, Çorlu, Çerkezköy ve Hayrabolu ilçelerinde olmak üzere toplam 5 adet Ticaret ve Sanayi Odası bulunuyor” dedi.

SANAYİ ODASINI HAK EDİYOR

Sarıoğlu, Tekirdağ’ın bir sanayi kenti olarak Sanayi Odası’nı hak ettiğini ifade ederek “Ticaret ve Sanayi Odaları sanayicinin sorunlarına çözüm bulamıyor, yönetimde, temsilde adalet sağlanamıyor. Biz sanayiciler tüccar ve esnaftan çok farklı gündem ve beklentilere sahibiz. Sanayiyi daha rekabetçi hale getirmek ve büyük çevre yatırımı Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nın kısa sürede uygulanabilmesi için 12 Aralık 2012’de Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyeti’ni oluşturduk. Faaliyetteki 1050 sanayicinin imzasıyla 26 Nisan 2013’te TOBB ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na başvurarak tüm evraklarımızı teslim ettik” dedi. 

ÇALIŞMALAR HIZLA YÜRÜTÜLÜYOR

Seçim kampanyası sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a konuyu bir kez daha ilettiğini söyleyen Sarıoğlu “Seçimden sonra ele alalım’ dedi. Başbakan’a bir ziyaret yaparak süreci hızlandırmak istiyoruz. İnşallah Türkiye’nin 13. sanayi odasını Tekirdağ’da bu yıl içinde kuracağız” şeklinde konuştu. Ergene Havzası ile ilgili de konuşan Sarıoğlu “.Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nın yatırım tutarı, bütçe büyüklüğü 3.2 milyar lira. Daha geniş kapsamlı Trakya Gelişim Projesi’nin (TRAGEP) yatırım tutarı ise 10 milyar TL. 15 ana başlıkta programlanan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nın en öneli ayaklarından biri dağınık ve plansız sanayiyi OSB’ler çatısı altında toplamaktı. Bu kapsamda Tekirdağ’da 8, Lüleburgaz’da 2 yeni OSB kuruldu, faaliyete geçti. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nın dağınık sanayiyi OSB’ler çatısı altında toplamasının ardından önemli ikinci ayağı Ergene nehrine bırakılan evsel ve endüstriyel atıkların arıtılmasıdır. Bu kapsamda nüfusu 10 binin üzerinde 12 ilçede evsel atık arıtma tesisi, 22 ilçe ve beldede kanalizasyon şebekesi yapılıyor. 8 baraj ve gölet, 25 sulama tesisi, 28 derede de ıslah çalışmaları bu plan kapsamında peyderpey DSİ tarafından yapılıyor. Yeni OSB’lerin alt yapı ve arıtma tesisi projeleri kredilendirildi ve çalışmalar hızla yürütülüyor” dedi. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nın üçüncü ayağının ise endüstriyel atıklara ilişkin yürütülen deşarj projesi olduğunu ifade eden Sarıoğlu “350 milyon TL bütçeli Kanal Projesi’ne göre Ergene nehrine 8 OSB’den arıtılmış da olsa bir gram su bırakılmayacak ve Ergene nehri kendi doğal debisinde akacak. 86 kilometrelik bir kanalla kimyasal ve biyolojik arıtmadan geçirilen endüstriyel atık sular ve bazı yerleşim birimlerinin evsel atık suları Marmara Denizi’ne kıyıdan 4 bin 800 metre uzakta eksi 47.5 metre derinlikte deşarj edilecek. Derin deşarj projesinin tüm maliyetini sanayiciler karşılayacak” dedi.

İLK 3 OSB ARASINDA

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi hakkında da bilgiler veren Sarıoğlu “Türkiye’de toplam 276 OSB var, ÇOSB altyapısı ve üretim gücüyle ilk 3 OSB arasındadır. İstanbul'a yakınlığı ve geniş ulaşım olanakları nedeniyle Bölgemiz, İstanbul sanayisinin gelişme alanı olma özelliği taşımaktadır. ÇOSB’de 362 sanayi parseli bulunuyor. Bu parsellerde 29’u uluslararası yatırım 232 sanayi kuruluşu faaliyet gösteriyor. 20 milyar liralık ciroya sahip bölge, 60 bin kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye’nin en büyük 1000 firması içinde ÇOSB’de 2012 rakamlarına göre 33 firma var. Yine 2012 rakamlarına göre en büyük 1000 ihracatçı listesinde ÇOSB’den 22 firma var” diye konuştu.

Haber / Gülveren VATANSEVER


0282 726 91 91
0282 747 65 10