İnşaat sektöründe ölümler artıyor

Tekirdağ İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi tarafından hazırlanan iş cinayetleri Mart ayı raporunu önceki gün gerçekleştirilen basın açıklaması ile Çerkezköy'de işç

Çerkezköy 22.04.2014 00:26:00 0
İnşaat sektöründe ölümler artıyor

YAŞAM HAKKIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Pazar günü saat 14.00’de Çerkezköy Belediye Meydanında gerçekleştirilen basın açıklamasını Tekirdağ İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi adına Figen Koçan okudu. Emeğinden başka satacak bir şeyi olmayan işçilerin, daha fazla kar etmek adına en basit önlemleri almayan, işçilerin hayatlarını ve sağlıklarını önemsemeyen patronların ve patron temsilcilerinin bu hırslarının bedelini ödediğini söyleyen Koçan “Onları hatırlamak ve iş cinayetlerinde başka işçilerin ölmemesi için tüm işçi arkadaşlara büyük sorumluluk düşmektedir. Bugün birçoğumuz borçla dönüyoruz ve kredilerle yarınlarımızı ipotek etmiş durumdayız. İşsiz kalmamak adına her türlü çalışma koşuluna razı ediliyoruz. Ama buna bir dur demeliyiz. Örgütlenmeliyiz. Emeğimize, sağlığımıza, yaşam hakkımıza ve işçilik haklarımıza sahip çıkmalıyız” dedi.

 

 

 

“MÜCADELE DEVAM EDECEKTİR”

Tekirdağ işçi sağlığı iş güvenliği meclisi olarak her ay yaşanan iş cinayetlerini açıklayacaklarını ve iş cinayetleri son bulana kadar mücadelelerine devam edeceklerini kaydeden Koçan “Tekirdağ meclisimizin de katkılarıyla işçi sağlığı iş güvenliği meclisinde hazırlanan Mart ayı iş cinayetleri raporunu açıklayacağız. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi olarak yazılı, görsel, dijital basından takip edebildiğimiz emek, meslek örgütlerinden gelen bilgiler ve işçiler, işçi yakınlarının bildirimleri ışığında tespit edebildiğimiz kadarıyla Mart ayında en az 112 işçi yaşamını yitirdi. 2014 yılının ilk üç ayında en az 276 emekçi yaşamını yitirdi. İşçi ölümleri en çok inşaat, metal, ticaret, eğitim, büro ve tarım sektöründe Mersin, İstanbul, Kars, İzmir’de yaşandı. Çocuk, kadın, göçmen ve yaşlı emekçiler korunmuyor. Sigortasız, düşük ücretli, taşeron çalışmanın olduğu inşaat sektöründe ölümler oransal olarak artıyor” diye konuştu.

51 YAŞ ÜZERİ 25 İŞÇİ CAN VERDİ

İnşaat işkolunda 14’ü düşme nedenli olmak üzere 25 işçinin hayatını kaybettiğini söyleyen Koçan “Metal iş kolunda 20 işçi yaşamını yitirdi. Ticaret ve büro eğitim, sinema sektöründe ise 18 işçi yaşamını yitirdi. Tarım orman sektöründe ise biri orman işçisi, ikisi balıkçı, 12 çiftçi olmak üzere 15 emekçi yaşamını yitirdi. Çocuk, kadın, göçmen ve yaşlı ölümleri de devam ediyor. Biri on dört şa ve altı, ikisi 15-17 yaş aralığında olmak üzere üç çocuk emekçi can verdi. Sekiz kadın emekçi ve bir göçmen işçi de can vermiştir. 51 yaş ve üzerinde ise 25 işçi can verdi” dedi.

“EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMALIDIR”

İş cinayetlerinin sorumlularının devlet ve sermaye olduğunu ileri süren Koçan “Yaşanan her işçi ölümünde adalet sağlanmalı ve sorumlular en ağır biçimde cezalandırılmalıdır. Çalışırken ölmek istemiyoruz. Basın açıklamamızı bitirirken Greif, Luna, Punto Deri, Migros&Ceva, GF-Hakan Plastik, Zentiva ve ülkemizin dört bir yanında direnen işçileri selamlıyoruz” diye konuştu.

OLAYSIZ ŞEKİLDE DAĞILDILAR

Basın açıklamasının ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı. Basın açıklamasına BATİS Çerkezköy temsilcisi Avukat Sevgi Evren, Tekirdağ İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi üyeleri ile işçiler katıldı.

Haber / Faik Onur KAYA

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10