Yönetmelik 2015'e kadar geçerliliğini sürdürecek

Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Vasfiye Nalbant, aromalar konusunda bilgiler verdi.

Tekirdağ 24.04.2014 22:44:00 0
Yönetmelik 2015

AROMA VERİCİLERİNİN YER ALMASINA SEBEP OLDU

Hızlagelişen teknoloji sayesinde çeşitli yöntemler geliştirildiğini, gıdaların arzulanan koku ve lezzetlerde üretilmesinin sağlandığını belirten Nalbant “Tükettiğimiz gıdaların tatları kadar kokularının da önem taşıması Aroma Vericilerin gıda sektöründe yer almasına sebep olmuştur.   Aslında aromaların geçmişi oldukça eskilere dayanmaktadır. İnsanlar hoş kokuları, aroma verici ve koruyucu özellikleri nedeniyle hayvansal ve bitkisel kaynaklardan elde edilen baharat ve reçineler gibi doğal ürünlerde bulunan aromatik bileşikleri basit yöntemler ile zenginleştirebileceklerini ilk çağlarda keşfetmişlerdir. Milattan önceki yıllara ait zeytinyağı ile ekstraksiyon ve ardından distilasyon reçeteleri günümüze kadar ulaşmıştır. Özellikle Araplar tarafından 9. yy'da geliştirilen distilasyon teknikleri, 13. yy'a kadar hiç değiştirilmeden kullanılmıştır. Günümüzde aroma endüstrisinde kullanılan uçucu yağların pek çoğu ilk olarak 16. ve 17. yüzyıllarda eczanelerde distile edilmiştir” dedi. Ülkemizde aroma vericilerin üretilmesi, satışı, ithalatı  ve gıda üretiminde kullanılmasının Türk Gıda Kodeksi Mevzuatıyla düzenlendiğini ifade eden Nalbant “Gıdalarda kullanılan veya kullanılması amaçlanan aroma vericileri, aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenlerini, aroma verici ve/veya aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenlerini içeren gıdaları, aroma vericilerin ve/veya aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenlerinin kaynak materyallerini ve tütsü aroma vericilerinin üretim koşullarını kapsayan “Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği”, 29/12/2011 tarihli ve 28157 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 5996 sayılı Kanuna dayanılarak hazırlanan bu Yönetmelik ile; Tüketici ve insan sağlığı, tüketici hakları, gıda satışında adaletin sağlanması ve uygun durumlarda çevrenin korunması da göz önünde bulundurularak, gıdalarda kullanılan aroma vericileri, aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri, bunların üretimlerinde kullanılan kaynak materyaller ile bunların kullanım koşulları ve etiketleme kurallarının belirlenmesi amaçlanmaktadır” dedi.

HALKIN MUTLULUĞU İÇİN ÇALIŞIYORUZ

TGK Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” e göre, eski yönetmelik Ek-1’ de 3527 FEMA koduyla yer alan “3-Acetyl-2,5-dimethylthiophene” adlı maddenin üretiminin, gıdalarda kullanımı ve ithalatının yasaklandığını ifade eden Nalbant “Bu hüküm hariç olmak şartıyla eski Yönetmelik hükümleri 31/01/2015 tarihine kadar geçerliliğini sürdürecektir. Aroma Verici Preperatlar, Isıl İşlem Aroma Vericileri, Aroma Öncülleri, Diğer Aroma Vericiler ve Kaynak Materyaller ile ilgili çalışmalar halen sürdürülmektedir. Bakanlığımız, vatandaşlarımızın sağlıklı ve kaliteli gıdaya rahatça ulaşabilmesi ve sağlıklı nesiller yetişmesi için çabalarını sürdürmekte, gerek çıkardığı mevzuatlarla gerekse denetim ve danışmanlık hizmetleriyle halkımızın mutluluğu için çalışmaktadır” dedi.

Haber / Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10