İş sağlığı ve güvenliği bilgilendirme toplantısı yapıldı

Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Kamu kurum ve kuruluşlarında ve özel sektöre ait işyerlerinde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile 4857 Sayılı İş Kanunu ka

Tekirdağ 27.04.2014 04:51:00 0
İş sağlığı ve güvenliği bilgilendirme toplantısı yapıldı

BİLGİLER VERİLDİ

Önceki gün saat 17.00’de gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında Tekirdağ  İŞKUR  İl Müdürü Şerafettin Küçük  ile  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müfettişlerince katılımcılara iş güvenliğinin ne olduğunu, neleri kapsadığı ve bu süreçte İŞKUR’un rolü konularında açıklamalar yapıldı. Kamu kurum ve kuruluş yetkilileri ile özel sektöre ait işverenlerin katıldığı toplantıda ayrıca iş kazaları, iş kazalarının nedenleri, iş kazalarına karşı alınabilecek tedbirler gibi konularda da kapsamlı bilgiler verildi.

“YANLIŞ BİR ALGIYA YOL AÇTIĞI GÖZLENMİŞTİR”

Tekirdağ Çalıma ve İş Kurumu İl Müdürü Şerafettin Küçük  yaptığı konuşmada  “İş sağlığı ve güvenliğinde bir güvenlik kültürünün oluşturulması önemli bir olgu. Bu kültür insanlarımızda özellikle çalışanlarımızda oluştuğunda ülkemiz önemli problemlerinden olan iş kazaları ve meslek hastalıklarının azaltılması konusunda önemli bir aşama kaydetmiş olacaktır. Bilindiği gibi 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 Haziran 2012 tarihinde yayınlanmış, 01 Ocak 2013 tarihinden itibaren hayatımıza girmeye başlamıştı. 50'nin altında çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hemşiresi istihdamı 01 Ocak 2014 tarihinde başlamış, az tehlikeli sınıftaki işyerleri ve kamu kurumlarında da 01 Temmuz 2016 tarihine ertelenmiştir. Bu durumun sanki kanunun tümünün 01 Temmuz 2016’da uygulamaya gireceği gibi yanlış bir algıya yol açtığı gözlenmiştir.  Bu kapsamda tüm işverenlerimizin öncelikle tehlike sınıflarını öğrenmeleri ve buna göre yetkili ortak sağlık ve güvenlik birimleri ile irtibata geçmeleri gerekmektedir” dedi.

“SERTİFİKA PROGRAMLARI DÜZENLEMEKTEYİZ”

İl Müdürü Şerafettin Küçük ayrıca İŞKUR’un bu süreç içindeki rolünün önemine değinerek “Bu kapsam dahilinde  4857 sayılı İş Kanunun 85’inci maddesi gereğince ağır ve tehlikeli işlerde çalışacak kişilerin mesleki sertifikalarının olması kanuni zorunluluktur. Söz konusu Kanun maddesine aykırı davranış durumlarında işverenlere aynı kanunun 108./d maddesinde öngörülen idari para cezası uygulanmaktadır. Dolayısıyla, hem işverenlerimizin kanuni zorunluluklarını yerine getirmelerine yardımcı olmak hem de işçilerimizin işsiz kalmalarının önlenmesi ile işten ayrılmaları durumunda istihdam edilebilirliklerinin artırılması amacıyla, yasanın verdiği yetkiye dayanarak İŞKUR olarak sertifika programları düzenlenmekteyiz” dedi.

Haber/Cem BÜLBÜL 


0282 726 91 91
0282 747 65 10