"Balkanların asıl mimarı Osmanlı Devleti'dir"

Namık Kemal Üniversitesi tarafından düzenlenen "Balkan Sorunsalı" konulu konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. İlber Ortaylı katıldı.

Tekirdağ 1.05.2014 10:49:00 0

ASIL MİMARI OSMANLI DEVLETİDİR

Konferansa Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ve Eşi Hatice Nur Yerlikaya, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ve Eşi Zehra Şimşek, Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Büyüktümtürk, İl Emniyet Müdürü,  İl Jandarma Komutanı, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Konferansta konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Balkan sorunsalını ortaya koymak için öncelikle Balkan tarihini anlamak gerektiğini ifade ederek “Balkan Türklerin verdiği bir isimdir. Osmanlı öncesinde Roma İmparatorluğu Balkan Bölgesi’nin mutlak ve tek hakimi olmuştur. Büyük Roma İmparatorluğundan sonra hakimiyeti devam ettiren Doğu Roma İmparatorluğu bu bölgedeki asayişi sağlayamamıştır. Bu bölgenin asıl mimarı Osmanlı Devletidir” dedi.

TEMELİNDE BU YATAR

Ortaylı, Balkanlar’daki milletlerin Türklere karşı hiçbir konuda taviz vermediğini belirterek “Balkanlarda küçümsenmeyecek nüfus Türklerdir. Türkler, Balkanlarda üretken bir unsurdur. Türklerin, Balkanlarda kalmaları yaptıkları işlerde ustalaşmalarından kaynaklanmaktadır” dedi. II. Balkan Savaşları sonunda Türklerin Balkanlarda “anavatan” kaybettiğini belirten Ortaylı, bu olay sonucunda Türk tarihinde olumlu ve olumsuz pek çok değişmenin meydana geldiğini ifade ederek “En kanlı savaşların yaşanmasının yanında o vakte kadar Balkanlardan Türkiye’ye göç edenler beraberinde modern bir ziraat getirdi. İlk defa ırklar bir araya geldi. II. Abdülhamit Dönemi’nin en önemli iktisadi gelişmelerinin temelinde bu olay yatar” dedi. Vali Ali Yerlikaya günün anısına Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya teşekkür ederek Karacakılavuz Kilimi takdim ederken; Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek ise günün anısına plaket takdim etti.

Haber / Cem BÜLBÜL

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10