Fosforoğlu: Doğru Türkçe'yi bize tiyatro öğretir

Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu tarafından düzenlenen "Geçmişten Günümüze sihirli perde" konulu konferansa sinema ve tiyatro oyuncusu Ferdi Merter Fosforoğlu katıldı.

Çerkezköy 13.05.2014 17:50:00 0
Fosforoğlu: Doğru Türkçe

Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu büro yönetimi ve yönetici asistanlığı bölümü öğrencilerinin hazırladığı program dün saat 15.00’de Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programda konuşan ÇEMYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ercan Buluş, Ferdi Merter Fosforoğlunu ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

İLK FİLME DÖRT YAŞINDA BAŞLADIM

Buluş’un konuşmasının ardından tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, yazar, yönetmen, seslendirme sanatçısı Ferdi Merter Fosforoğlu sahneye davet edildi. Çerkezköy’de öğrenciler ile bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Fosforoğlu “Sinemaya 4 yaşında başladım. Ailem sinemacı ve tiyatrocu olduğu için hep onlarla sinema ve tiyatronun içinde oldum. 4 yaşında Turist Ömer’in Günahsızlar filminde çocukluğunu oynamıştım. 1952 yılında ‘Dağların Kızı’ adlı filmde çocuk oyuncu olarak kemera karşısında yer aldım. 1959 yılında konservatuara girdim ve İtalyan Lisesi’nin ardından 1962 yılında Devlet Konservatuarından mezun oldum” dedi.

“TİYATRO BİR TUTKUDUR”

Tiyatronun bir tutku olduğunu kaydeden Fosforoğlu “İlk tiyatroda başladıktan sonra o alkışları gören bir tiyatrocu bir daha tiyatrodan kopamaz. Tiyatro verdikleri ve anlattıkları ile toplumun ileriye dönük çalışmalarında önemli faktördür. Tiyatro insana yaşamı anlatan ve gösteren olgudur. Ben bugün buraya konferansa değil sohbete geldim. Kültür insan kararı ile olan kavramdır. Tiyatro insanı çözer ve ışık tutar” diye konuştu.

“TÜRK DİLİNİ KATLETİYORLAR”

Öğrencilerin “4 yaşından itibaren tiyatro içinde yer aldığınızı söylediniz. Tiyatro bu kadar yıl içersinde sizlere neler kazandırdı” sorusunu da cevaplayan Fosforoğlu “Tiyatro ve sinema bana insanları sevmeyi öğretti. Öğrendikten sonra neler yapabilirim nasıl ileri götürebilirim kavramını getirdi. Kitap okumak gerçekten güzel bir kavramdır. Bol bol kitap okudukça insanları sevmeye başladım. Tiyatro da bu konuda bana önder oldu. Her ilçe ve sokakta tiyatro olması yarınlara yönelik önemlidir. Doğru Türkçe’yi bize öğreten ise tiyatrodur. Sabah programı sunanlar Türk dilini katletiyorlar” dedi. Programın devamında ise tiyatro ve sinema oyuncusu Ferdi Merter Fosforoğlu öğrenciler ile karşılıklı söyleyişi yaptı.

PLAKET TAKDİM EDİLDİ

Programın sonunda ise öğrencilerden Gizem Çağlayan günün anısına Fosforoğlu’na plaket takdim etti.  Programa CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Saim Özkan, PTT Çerkezköy Müdürü Ali Arslan, Çerkezköy Nüfus Müdürü Gülhan Yelek, ÇEMYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ercan Buluş, Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10