Maden faciasının sorumluları bulunmalı

Çerkezköy'deki sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Çerkezköy Şubeler Platformu, önceki akşam saat 19.00'da Çerkezköy Belediyesi önünde yaptığı basın açıklamasında Manisa?

Çerkezköy 15.05.2014 11:42:00 0
Maden faciasının sorumluları bulunmalı

FAİLİ, BU POLİTİKALARI HAYATA GEÇİRENLERDİR

BATİS, Umut-Sen, CHP Çerkezköy İlçe Teşkilatı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, HDP, Eğitim-İş ve Eğitim-sen tarafından düzenlenen eylemde grup adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Çerkezköy ve Kapaklı Temsilcisi Barış Serin, Soma’da yaşanan facianın bir doğal afet olmadığını ifade etti. Serin “Dünya insana yatırım yaparken AKP hükümeti ölüme yatırım yapıyor. Bu katliamın faili özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenlerdir” dedi.

 

 

İŞ KAZALARINDA PATLAMA OLDU

Yıllarca kamu eliyle üretimin yapıldığı bu sahalar özel sektöre devredildikten sonra iş kazalarında patlama yaşandığını ifade eden Serin “2002 yılından 2011 yılına kadar kömür madenlerindeki iş cinayetlerinin yüzde 40 artış göstermesinin nedeni özelleştirme ve taşeronlaştırma sonucu TTK bünyesinde çalışan işçi sayısının üçte bir oranında azalmasıdır” dedi.

 

 

 

FAİLİ HÜKÜMETTİR

Serin “Katliamın faili yapılan uyarılara rağmen Soma’da bu tür iş kazalarından kurtarılan işçilerin tedavisine dönük devlet tarafından yapılmış özel bir sağlık birimi kurmayanlar, hastanelerde yanık ünitesi açmayı ‘maliyet’ olarak görenlerdir. Katliamın faili iş sağlığı ve güvenliği yasasıyla bu alanı da özelleştiren, tüm uyarılarımıza rağmen bu alandaki denetim yetkisini bağımsız emek ve meslek örgütlerine vermeyi reddeden hükümettir, Soma’daki madenlerdeki iş cinayetlerinin araştırılması ile ilgili önergeyi 6 ay boyunca gündeme almayanlardır” dedi.

 

 

ÖNERGE AKP TARAFINDAN REDDEDİLDİ

Türkiye’de her yıl maden ocaklarında onlarca işçi iş cinayetlerine kurban gitmesine rağmen bugüne kadar yaşanan ölümler karşısında hiçbir önlem alınmadığını, göstermelik denetimler yapıldığını, madenlerdeki çalışma koşulları ile ilgili en temel sorunların göz ardı edildiğini, katliam gibi cinayetlere davetiye çıkarıldığını ileri süren Serin “29 Nisan’da 3 muhalefet partisi Soma’daki maden ocaklarının araştırılması için ortak önerge vermiş, ancak söz konusu önerge AKP tarafından reddedilmiştir” dedi.

 

 

 

 İSTİFAYA ÇAĞIRDILAR

İşçi cinayetleri gerçekten önlenmek isteniyorsa yapılacak olanların açık olduğunu ifade eden Serin “Başta sendikal nedenlerle işten çıkarmalar, esnek, kuralsız, güvencesiz koşullarda çalıştırma yasaklanmalıdır. Sermayenin taşeronların çıkarlarını değil, işçinin sağlığını ve güvenliğini temel alan yasal düzenlemeler yapılmalı, çalışan sayısına bakılmaksızın tüm çalışanların bu düzenlemelerden faydalanması sağlanmalıdır. Tüm çalışanlara insan onuruna yakışır çalışma koşulları ve ücret verilmesi sağlanmalı, iş cinayetlerinin en başta gelen sebebi olan taşeron çalıştırma sistemine son verilmelidir. AKP iktidarı bu asgari koşullar yerine getirilmediği sürece yaşanan iş cinayetlerindeki sorumluluğundan kurtulamayacaktır” dedi. Basın açıklamasının ardından sloganlar atarak yürüyen kalabalık AKP hükümetini istifaya çağırdı.

 

Haber / Gülveren VATANSEVER

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10