"Cumhurbaşkanı halkın vereceği oyla gelecek"

Platform Siyah topluluğu tarafından düzenlenen "Cumhurbaşkanını seçiyor" konulu konferansa konuşmacı olarak Türkiye Gazetesi yazarı Yıldıray Oğur katıldı.

Kapaklı 24.05.2014 17:39:00 0

Çerkezköy Haber - Önceki gün saat 14.00’da Hacı Talip Sivrioğlu Camii Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta konuşan Yıldıray Oğur “Türkiye’nin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’tür. Asıl cumhurbaşkanlığı seçimi cumhuriyetin ilanından bir gün sonra yapılmıştır. Bu gerçekten çok kritik bir dönemdir. Dört kez üst üste uzun bir süre Cumhurbaşkanlığı yapan Atatürk’tür” dedi. Atatürk’ün ölümünün ardından İsmet İnönü’nün göreve geldiğini anımsatan Oğur “Atatürk öldükten sonra Şükrü Kaya’nın ismi ön plana çıktı. Ancak İsmet İnönü’de daha sonra 1938 yılından itibaren 12 yıl boyunca Cumhurbaşkanlığı yaptı. Demokrat partinin adayı olan İlk sivil cumhurbaşkanı Celal Bayar da zorlu süreçten geçti” dedi.

5+5 FORMÜLÜ REDDEDİLDİ

Süleyman Demirel’in çok uzun yıllar demokrasi mücadelesi yapmasına rağmen 28 Şubat tutumu nedeniyle siyasi itibarının kaybolduğunu kaydeden Oğur “1999 yılında Süleyman Demirel yeniden 5+5 formülü ile cumhurbaşkanı olmak için kanun önerisi koydu. Mecliste ilk defa gruplar isyan ederek kanunu meclisten geçirmedi. Fazilet Partisi ve dört partinin desteği ile 16 Mayıs 2000 tarihinde Ahmet Necdet Sezer Cumhurbaşkanı oldu. Ahmet Necdet Sezer 7 yıllık süreyi Ankara’da lojmanda geçirmiş, bürokrat olarak geçirmiş birisi oldu. Onu saat 5’te Çankaya köşkünün bilgisayarlarını kapatması ile hatırlıyoruz. Ayrıca onu yurt dışına az çıkması, köşkten az çıkması ile tanıyoruz. Yüzünü bile hatırlayanlar azdır. Kendisi tam bir sivil cumhurbaşkanıydı. Türkiye’de en büyük kriz 2007 yılında gerçekleştirdi. O dönem de Abdullah Gül’ü istemeyenler Cumhurbaşkanının eşi başörtülü olmasın diyerek sokaklara döküldü. Anayasa Mahkemesi de 367 kararı ile büyük devrime imza atıyor. Erken seçim kararı ile AK Parti seçime gitti. Recep Tayyip Erdoğan Genel Başkan olurken, Abdullah Gül de Cumhurbaşkanı oldu” dedi.

“HALK SEÇECEK”

İlk defa halkın vereceği oylarla seçimin biçiminin değişeceğini ifade eden Oğur “Cumhurbaşkanı kulis toplantılarında verilen kararla değil doğrudan halkın vereceği oyla gelecek. Yeni bir format ve deneyip göreceğiz. Bu seçimin ardından güçlü bir Cumhurbaşkanı ortaya çıkacaktır. Bir başkanının oyundan daha fazla oy alması gerekecek. Bu gerçekten önemli bir güçtür” dedi.

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10