Kaymakam Doğan: Ergene ile helalleşelim

Çorlu Kaymakamı ve Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Doğan, dün saat 14.30'da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda Velimeşe O

Çerkezköy 5.06.2014 17:52:00 0
Kaymakam Doğan: Ergene ile helalleşelim

HER ŞEYİMİZ ERGENE OLDU

Toplantıda konuşan Hulusi Doğan, Velimeşe OSB tarafından yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.  2011’de Ergene Eylem Planı çerçevesinde Ergene Havzasının temizlenmesi için büyük bir proje başlatıldığını ifade eden Doğan “Bu proje Trakya’da yapılan en büyük çalışmalardan biridir” dedi. Velimeşe OSB’de 595 parselin olduğunu ve 183 fabrikanın faaliyet gösterdiğini söyleyen Doğan “Veliköy ve Karaağaç OSB oldu. Yalıboyu IOSB de kısa zamanda OSB olacak. Biz 4 OSB olarak dağınık halde olan arıtmaları bir araya toplamak için büyük bir çalışma başlattık. Hali hazırda haritalar yapıldı. Altyapı projeleri yapıldı. Artık her şeyimiz Ergene oldu.

 

 

KAMULAŞTIRMA YAPILDI

Kurulacak olan arıtma tesisi için Velimeşe olarak 150 bin metreküplük yerin kamulaştırıldığını ifade eden Doğan “Veliköy, Karaağaç ve Yalıboyu’nun da bu arıtmaya katılması için karar alındı. Biz Velimeşe olarak yüzde 80’ini kullanacağız, diğer 3 OSB ise yüzde 20’sini kullanacak” dedi. Bu tesisin ileride büyütülebilecek kapasitede projelendirildiğini söyleyen Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan “BU arıtma tesisinin ihalesi 2 ay önce Bilim ve Sanayi Bakanlığı tarafından yapıldı. Çalışmalar debiye göre yapılacak” dedi.

 

 

İHALE BEDELİ 96 MİLYON TL

Arıtmanın ihale bedelinin 96 milyon TL olduğunu ifade eden Kaymakam Doğan “İhale kapsamında firmaya yer teslimi yapıldı. Bu parayı 3 yıl ödemesiz 13 yıl ödemeli yılda yüzde 2 faizle ödeyeceğiz. Yani bu parayı 2027 yılına kadar ödeyeceğiz” dedi.

 

 

DENİZE SIFIR ETKİ

Derin deşarj ile ilgili de konuşan Doğan “Sular arıtıldıktan sonra Ergene’ye verilmeyecek, Marmara Denizi’ne deşarj edilecek. Denizde 5 kilometre açığa 50 metre derinliğe verilecek ve denize sıfır etkisi olacak” dedi. Sanayicilerin 2 tür giderlerinin olacağını söyleyen Doğan “Sanayiciler metrekare bazından aidatlarını verecekler. Bunun dışında arıtma için de debi ve metrekareye göre para ödeyecekler” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ARITMASI OLACAK

Bu çalışmaları yaparken sanayicilerin lehine olacak şekilde çalıştıklarını dile getiren Velimeşe OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Doğan “4 OSB olarak yapacağımız arıtma OSB’ler olarak Türkiye’nin en büyük arıtma tesisi olacak” dedi. Velimeşe OSB Kontrol Amiri İsa Çınar da arıtma tesisi için 14 Nisan’da yer tesliminin yapıldığını ifade ederek “Zemin Etüdü bitmek üzere. Zemin etüdünün tamamlanmasının ardından müteahhit ilk kazmayı vuracak” dedi.  24 ayda bu tesisi devreye almayı hedeflediklerini ifade eden Çınar “Bu sistem 3 aşamalı bir sistem. Bu aşamalar atıksu kolektörlerinin yapılması, arıtma tesisi ve arıtma tesisinden çıkan suların deşarjı” dedi. “Ergene deremiz ile helalleşelim” diyen Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, Ergene’nin temizlenmesi için 3 milyar 200 milyon lira gibi bir kaynak aktarıldığını ifade ederek, herkesin bu çalışmayı desteklemesini istedi.

Haber / Gülveren VATANSEVER

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10