"Çevre sorunları ortak hareketle çözülebilir"

Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda "Çevre Mevzuatı" eğitimi düzenlendi.

Çerkezköy 6.06.2014 14:19:00 0

ÇEVREYİ KORUMAK DEVLETİN VE VATANDAŞIN GÖREVİ

ÇTSO Konferans Salonu’nda saat 10:00’da başlayan toplantıya Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Taha Ülker, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva ve çevre mühendisleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Çerkezköy Kaymakamı metin Kubilay yaptı. Anayasaya göre herkesin sağlıklı ve dengeli bir yaşama hakkına sahip olduğunu ifade eden Kubilay “Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirliliğini önlemek devletin ve vatandaşların görevidir. Anayasamızda ifade edildiği gibi, kurumlar olarak bizlerin anayasal görevi hem de vatandaş ve sivil toplum kuruluşlarımızın bir görevidir” dedi.

 

 

“HIZLI GELİŞEN BİR İLÇEYİZ”

Çerkezköy’ün Türkiye’nin en önemli sanayi bölgesi olduğunu kaydeden Kubilay “Çerkezköy olarak çok hızlı kentleşmenin yaşandığı ilçelerin en başında geliyoruz. Kentleşme ve çevre sorunları ile beraber takip edilmesi gereken mevzular ve konular da bizlerin karşısına çıkıyor. Böylesine önemli bir çalışmayı bizlere sunan ve organizasyonu bize sunan Çevre ve Şehircilik İl müdürümüz ve personeline Çerkezköy Kaymakamı olarak teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

“BİZLERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”

Kubilay “Hizmette beraberlik ve birlikteliği sağlayarak gelecek kuşaklara sağlıklı bir çevre ulaştırmak bizlerin bir borcudur. Biz onlardan bu çevreyi onlardan ödünç aldık ve borcumuzu gelecek kuşaklara en iyi şekilde teslim etmek zorundayız” diye konuştu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak da gelişen ve büyüyen ülkemizde sanayi yatırımları arttıkça ortaya çıkan çevre sorunlarının giderilmesi ve sürdürülebilir bir kalkınmanın gerçekleştirilebilmesi için çevre sektörünün nabzını tutanlara büyük görev düştüğünü ifade etti. Albayrak “Çevresel sorunların giderilmesi için özellikle 2000 binli yıllara kadar ötelenen problemler, 2000 binli yılların ardından merkezi hükümetin elinden alınan cesur kararların ardından ilk defa 2006 yılından itibaren yapılan köklü değişiklikler ile çevre mevzuatı kararlılıkla uygulamaya konulmuştur” dedi.

 

 

“KAPSAMLI PROJELER BAŞLATILDI”

Sanayiciler çevre konusunda hassasiyet göstererek büyük mesafeler kat ettiğini söyleyen Albayrak “Çevresel sorunların aşılması ancak ortak hareket edilmesi ile başarılabilir. Bizlere düşen görev ise kamu ve özel sektör iş birliği ile bir adım daha atarak mevcut durumumuzu bir adım öteye taşıma gayretini gösterilebilmektir. Uzun yıllardır bölgedeki plansız bir şekilde konuşlanan sanayinin yaratmış olduğu çevre koşullarını ise ortadan kaldırabilmek için çok kapsamlı projeler başlatıldı. Merkezi hükümet, bakanlıklar, sanayicimiz ile birlikte harekete edilerek havzamızın temizlenmesi ve eski günlerine kavuşturacak olan beş adet ortak atık su artıma tesisi ve devamında Derin Deşarj projesinin yapımına başlanıldı” dedi.

SORUNLARIN GİDERİLMESİ GEREKİYOR

Ergene Havzası’nın öneminden de bahseden Albayrak “Sanayicimizden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi için kamu ve sanayi eli ile gerçekleştirilmeye çalışan çevresel yatırımlara belediye başkanlıklarının da aynı hassasiyetle yaklaşması, sorumluluk alanı ile ilgili yatırımlarını bir an önce gerçekleştirmesi gerekiyor. Ayrıca bölgenin çevresel sorunlarının giderilmesi için büyük bir önem arz etmektedir. 30 Mart yerel seçimlerinin ardından Büyükşehir statüsü kazanan Tekirdağ’ın bu zamana kadar ötelenen ve bu nedenle çevresel kirlilik oluşturan Katı Atık Depolama Projesi’nin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Bununla birlikte depolama alanlarının rehabilite edilmesi, atık su arıtma tesislerinin devreye alınması, hafriyat döküm sahalarının oluşturulması önümüzde bekleyen ve çevredeki belediye başkanlarının çözmesi gereken ön önemli sorunlardır” dedi.

SUNUM YAPILDI

Konuşmaların ardından Tekirdağ Fotoğraf Sanatı Derneği’nin ( TEFSAD) “Çevreci Gözüyle Tekirdağ” fotoğraf sunumu gerçekleştirildi. Programın devamında ise Çevre Mühendisi Güllü Serbest tarafından katılımcılara “Çevre Kanunu ve Saha Uygulamaları” konusu anlatıldı. Eğitimler kapsamında Çevre Mühendisi Enes Akdemir “Çevre izinleri ve uygulamaları”, Çevre mühendisi Sevdinç Terzi ise “Atık yönetimi ve bildirimler” konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10