En çok atık pil toplayan okullar ödüllendirildi

Dünya Çevre Günü dolayısıyla Kapaklı Anaokulu'nda etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Kapaklı Belediyesi Çevre Yüksek Mühendisi Hüseyin Özel, TEMA Vakfı Çerkezköy İlçe Gönüllüsü Funda

Kapaklı 7.06.2014 10:24:00 0
En çok atık pil toplayan okullar ödüllendirildi

YAZICI HEDİYE EDİLDİ

Kapaklı Anaokulu’nun yıl boyu topladığı 206 kilogram pil ile Tekirdağ birincisi olduğunu ifade eden Özel “Kişi başı bir Kg'dan fazla pil topladınız, bizde size ödül olarak bu pil toplama makinesini getirdik. Tekirdağ birincisi olduğunuz için size Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (Tap) tarafından yazıcı hediye edildi” dedi.

 

 

ATIK PİLLER TOPRAĞA ZARAR VERİYOR

Toplanan atık pilleri geri dönüşüm tesislerine gönderdiklerini ifade eden Özel “Bu piller parçalanıyor, içindeki çinko alınıyor, tekrar işlenerek kullanılabilir hale getiriliyor. Atık pillerimizi toplarsak doğaya zarar vermiyoruz. Atık pilleri eğer çöpe atarsak atık piller toprağa karışarak doğaya zarar veriyor. Atık pillerin içerisindeki çeşitli kimyasal maddeler çöp depolama alanlarında yeraltı sularına ve toprağa karışarak kirlilik yaratabilir. Hem bu nedenle hem de atık pillerin geri kazanımı yoluyla doğal kaynakların verimli kullanımını artırmak için atık pilleri toplamalıyız” dedi.

 

 

DOĞAYI KAYBETMEYE BAŞLADIĞIMIZ İÇİN EKSİKLİĞİNİ HİSSEDİYORUZ

Programda öğrenciler pil toplama makinesine pil atarak makinenin nasıl kullanıldığını da öğrendiler. TEMA Vakfı Çerkezköy İlçe Gönüllüsü Funda Çırpan da insanın yapısı gereği elindekini kaybedince değerini anladığını ifade ederek “İşte tam da bu nokta da biz doğayı kaybetmeye başladığımız için eksikliğini hissetmeye başladık. Eksikliğini hissediyoruz fakat tam olarak bunu ifade edebilmiş değiliz. Dolayısıyla ifade etmeye yardımcı olacak etkenleri ortaya çıkarmaya çalışacağız. Bir farkındalık oluşturmak zorundayız” dedi.

DESTEK OLMALARINI İSTEYECEĞİZ

Nesilleri bilinçlendirecek olan öğretmenlere aslında çok önemli görevler düştüğünü, bunun için önce öğretmenleri TEMA hakkında bilgilendirip, yapacakları faaliyetler konusunda destek olmalarını isteyeceklerini ifade eden Çırpan “Sınıflarını Tema gönüllüsü yapabilir, Yavru Tema, Minik Tema, Genç Tema  faaliyetlerini yürütebilirler. Bunun biraz daha ilerisine giderek artık her öğretmeninin bir koruluğu olmasını bile sağlayabiliriz. İçimizden geldiği sürece sorun yok. Organize Sanayi Bölgesi sayesinde buna daha çok ihtiyacımız olacak” dedi. Konuşmasının ardından TEMA Vakfı Çerkezköy İlçe Gönüllüsü Funda Çırpan, sınıf öğretmenlerine TEMA gönüllüsü rozetini taktı.

ATIK PİL TOPLAMA MAKİNESİ HEDİYE EDİLDİ

TEMA Kapaklı Temsilcisi Ali Ülgen de  Kapaklı Anaokulu idareci ve öğretmenlerine,  TEMA Vakfı tarafından geliştirilen Minik TEMA Eğitim Programı kapsamındaki etkinlikleri hassasiyetle uyguladıklarını belirterek teşekkür etti. Minik TEMA Eğitim Programının okulda çocukların sınıflardan dışarı çıkarak, evde ise bilgisayar ve TV başından kalkarak doğayla anlamlı bir bağ kurmalarına ve duyularını kullanarak doğayı keşfetmelerine fırsat yaratmayı amaçladığını belirtti. Daha sonra Kapaklı Anaokulu öğrencileri tarafından hazırlanan gösteri sergilendi. Ayrıca Pil toplama kampanyasında 148 kg atık pil toplayarak Tekirdağ'da 2. olan Yıldızkent Ortaokulu'na Kapaklı Belediyesi tarafından atık pil toplama makinesi ve TAP derneği tarafından fen bilgisi deney seti hediye edildi.

Haber / Gülveren VATANSEVER

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10