Arazi satışlarını Bakan Eker'e sordu

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, arazi satışların Meclis gündemine taşıdı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazÄ

Tekirdağ 17.06.2014 13:14:00 0
Arazi satışlarını Bakan Eker

VATANDAŞ TOPRAĞINI SATAMIYOR

Yüceer, bu durumun özellikle küçük tarımsal arazi sahipleri yurttaşları, emlakçılar ve ilgili bürokrasi açısından kaosa neden olduğunu ifade ederek “Satılmak istenen arazinin tarımsal arazi olup olmadığının, başka bir arazi ile ekonomik bütünlük oluşturup oluşturmadığının belirlenmesi için ilgili valilik/kaymakamlıklar ile il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinin vereceği raporların uzunca bir süre beklenmesi, küçük tarım arazisi olan ihtiyaç sahibi vatandaşların toprağını satamamasına neden olmaktadır” dedi. Kendisine Tekirdağ’dan çok sayıda şikayet geldiğini ifade eden Yüceer “Aynı ilçe sınırları içinde tek tapusu olan arazi sahipleri arsasını satabilirken,  iki ya da daha çok tapuya sahip olanlar arsasını satamamakta, vatandaş üzerine tapulu olan tarım arazilerinin hepsini sadece bir alıcıya satmak zorunda bırakılmaktadır. Bu durum, paraya ihtiyacı olan, çocuğunu evlendirmek isteyen, borcu olan yurttaşlar için mağduriyet yaratmaktadır” dedi.  

BAKAN EKER’E SORDU

Yüceer, bakan Eker’in yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde “Özelde Tekirdağ, genelde Türkiye’de yönetmelik çıktığı andan itibaren, arazisini satmak isteyen kaç yurttaş valilik/kaymakamlık ve il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinin olurunu beklemektedir? Kanun yürürlüğe girdiği andan önergenin yanıtlandığı tarihe kadar kaç yurttaşa satış için olur verilmiştir? Kanunun uygulanmasına yönelik yönetmelik neden hala çıkarılmamıştır? Ne zaman çıkarılacaktır? Kanunun yayımlanarak yürürlüğe girdiği tarihten önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan döneme kadar satış, hibe veya takas yolu ile devir işlemi gerçekleştirilen kaç hektarlık arazi bulunmaktadır? Aynı dönemde satılmak istenen, ancak Tapu Kadastro Bilgi Sistemi kullanılarak aynı kişiye ait başka tarımsal arazisi olduğu gerekçesiyle “ekonomik bütünlük değerlendirmesi” yapılan arazi sayısı ve büyüklüğü nedir?  Tarımsal arazilerin farklı sınıflarda olması nedeniyle sınıflar arası dönüştürme katsayıları dikkate alınarak “yeter gelirli arazi büyüklüğü” hesaplanan arazi sayısı ve büyüklüğü nedir? Satışı talep edilen tarımsal bir arazinin satışına ilişkin ilgili kamu birimlerinden görüş alınması ve satışın gerçekleşmesi için geçen ortalama süre nedir? Aynı il/ilçe sınırları içinde birden fazla tarım arazisi olan, ancak evladını evlendirmek ya da borçlarını ödemek için arazilerinden yalnızca birini satmak isteyen vatandaşın karşı karşıya kalacağı mağduriyet nasıl önlenecektir? Kanuna göre birden çok parselde hissedar durumda olan ve hisseleri küçük ve birçok parselde oldukları için satamayanlar için hisse miktarlarındaki arazilerinin tamamını hissedar oldukları parseli kullanan kişilere; bu kişinin satın almak istememesi veya değerinin altında teklif vermesi durumunda, komşu parsellerin sahiplerine satabilmelerine yönelik düzenleme yapılmıştır. Vatandaşın arazisini aynı alıcıya satmaya zorlanması “mülkiyet hakkı” açısından sorunlu değil midir? Bu türden zorlamalar vatandaşı rant sağlamak isteyenlere yönlendirmek anlamına gelmeyecek midir?” sorularını yöneltti.

Haber / Cem BÜLBÜL

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10