Toprak: Rekolte beklerken zarar ettik

Çerkezköy'de önceki gün yağan sağanak yağmur ve dolu Çerkezköy genelinde ekili alanlarda büyük zarara yol açtı. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Çerkezköy Z

Çerkezköy 20.06.2014 17:13:00 0
Toprak: Rekolte beklerken zarar ettik

EKİLİ ALANLARDA ZARAR TESPİT ÇALIŞMASI YAPILDI

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, ekili alanlarda zarar tespit çalışmaları yapıldığını belirterek, “İlçe Tarım Müdürlüğümüz ilçemiz genelinde doludan zarar gören ekili alanlarda çiftçilerimizle birlikte yaptığı hasar tespit çalışmasında buğday ekili alanlarımızda zararın yüzde yetmiş ila altmış olduğunu ve ayçiçeği ekili alanlarımızda da zararın yüzde otuz beş ila on beş dolayında olduğunu tespit etti. Kanola ekili alanlarımızda ise zarar yüzde doksan ila seksen civarındadır. Doludan zarar gören çiftçilerimiz zararlarını bir dilekçe ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne iletsin. Kurulacak olan zarar tespit komisyonu bu  beyan edilen zararları yerinde tespit ederek çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için yetkili makamlara ulaştıracak” dedi.

ZARAR ETTİK

Başkan Hasan Toprak, ilk yağışların zamanında yağdığını ve bu yağışlarla birlikte bölgede buğday da ve ayçiçeğinde rekolte beklentisinin önceki yıllara göre yüksek olacağını tahmin ettiklerini, ancak yağan doluyu hesap etmediklerini de belirterek, “Bir ay önce ilçe genelinde yağan yağışlar nedeniyle özellikle buğday ve ayçiçeğinde rekolte beklentisi içindeydik. Ancak önceki gün yağan  ceviz büyüklüğünden daha büyük şiddetli dolu yağışı tüm beklentilerimizi ters düz etti. Rekolte beklerken zarar ettik. Çiftçiler olarak büyük şoktayız” diye konuştu.

 ZARARIMIZ BÜYÜK

Çerkezköy Ziraat Odası Eski Başkanı Halit Er de, ceviz büyüklüğünde yağdığını ifade ettiği dolunun ilçe genelindeki ekili alanlara büyük zarar verdiğini söyledi.  Er, “40 yıldır çiftçilik yapıyorum. Hayatımda bu kadar büyüklüğünde yağan dolu görmemiştim. Ceviz büyüklüğünden daha büyük olan dolu buğday ekili  alanlarımızda yüzde 70 ile 60 oranında zarara yol açarken, ayçiçeği ekili alanlarımızda ise yüzde otuz ile on arasında bir zarar meydana getirdi. Bu yıl rekolte beklediğimiz buğday da maalesef ne hedeflerimizi ne de geçen yılın rekoltesini elde edemeyeceğiz. Ayni zamanda kanola ekili alanlarımızda ise zararımız yüzde 85-80 dolayında bulunuyor. Dolu buğday ekili tarlaların bir kısmını yatırmış ,başaklardaki taneler yerlere dökülmüş. Bazı tarlalarda ise başaklar kırılmış. Ayçiçeğinde ise  kafa dediğimiz yerleri koparmış. Yani zararımız büyük” dedi.

ZARARIMIZ KARŞILANSIN

Çerkezköy’de çiftçilik yapan Ali Zümbül de önceki gün yağan dolunun ekili alanlarda çiftçiye büyük bir darbe vurduğunu belirtti. Zümbül,  “Son yıllarda istenilen verimi elde edemeyen çiftçimiz bir türlü belini doğrultamıyor. Bu yıl gerek buğdayda gerekse ayçiçeğinde önceki yıllara göre fazla rekolte beklentimiz vardı ve tam biraz belimizi düzeltiriz borçlarımızdan kurtuluruz derken önceki gün yağan dolu tüm ümitlerimizi yerle bir etti. Olan oldu yapacak bir şeyimiz yok. Çiftçiler olarak büyük emekler vererek büyük zaman harcayarak çalışmamızın semeresini yağan dolu nedeniyle alamayacak olmamızdan üzgünüz. Yetkililer bu konuda hiç olmazsa zararımızın karşılasın.” dedi.

Haber / Kemal ALTUNOĞLU

   

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10