Tekirdağ sanayicisi muhacir olmaktan çıktı

Hürriyet Dünyası tarafından Taşyapı'nın sponsorluğunda düzenlenen "2023 Vizyon Toplantıları: Sanayi Kentleri Konuşuyor-1/Tekirdağ" toplantısı önceki gün yapıldı.

Tekirdağ 26.06.2014 11:02:00 0
Tekirdağ sanayicisi muhacir olmaktan çıktı

SANAYİCİLER SANAYİ ODASI TALEBİNDE BULUNDU

Taş Yapı imzası taşıyan ‘Four Winds’ projesinin ev sahipliği yaptığı toplantılar dizisinin ilkinde Tekirdağ ve Tekirdağ sanayisi masaya yatırıldı. Sanayi şehirlerinin gelişimini değerlendirmek, bölgenin sorun ve ihtiyaçlarını tespit etmek için organize edilen ve Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda Tekirdağlı sanayiciler, Tekirdağ Sanayi Odası kurulması talebinde bulundu.

SEKTÖRLER VE ŞEHİRLER KENDİ HEDEFLERİNE KOŞUYOR

Toplantıya konuşmacı olarak Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) ve TEKSANDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, ÇOSB ve TEKSANDER Yönetim Kurulu üyesi Yıldırım Ulkat, Ergene-1 OSB Yönetim Kurulu üyesi ve TEKSANDER Başkan Yardımcısı Doğan Ünal, Ergene-2 OSB Yönetim Kurulu üyesi ve TEKSANDER Başkan Yardımcısı Erdim Noyan ile Tekirdağ Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal katıldı. Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, NKÜ Teknopark Müdürü Prof. Dr. Bülent Eker ile Tekirdağ’da kurulu OSB’lerin yöneticileri ve çok sayıda sanayicinin katıldığı toplantıda konuşan Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir, “Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek, yılda 500 milyar dolar ihracat yapan, kişi başına milli geliri 25 bin dolara ulaşmış bir ülke olmak için sektörler ve şehirler kendi hedeflerine koşuyor” dedi.

TEKİRDAĞ İLE BAŞLIYORUZ

Hürriyet Dünyası olarak bu yolculukta büyük çaba harcayan sektörleri ve şehirleri gündemde tutmak onların, stratejilerini, sorunlarını ve çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşmak istediklerini söyleyen Özdemir “ ‘2023 Vizyon Toplantılarımıza büyük sanayi yatırımlarına sahip Tekirdağ ile başlıyoruz. Bir sanayi kenti olarak Tekirdağlı sanayicilerin talep, öneri ve değerlendirmelerini bu toplantıda seslendireceğiz” dedi.

1040 SANAYİCİ İMZA ATTI

TEKSANDER ve ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu da sanayicilerin sorun ve taleplerini dile getirdi. Sarıoğlu, Tekirdağ Sanayi Odası’nı kurmak üzere bir Müteşebbis Heyet oluşturduklarını ve 1040 sanayicinin imzasıyla TOBB’a başvurduklarını ifade ederek “Bütün prosedürü tam olarak yerine getirmemize rağmen TOBB bize yasal süre içinde cevap vermedi. Cevap vermemek zımnen başvurunun reddi anlamına geldiğinden İdare Mahkemesi’ne başvurduk. Yargı süreci işlerken Tekirdağ Sanayiciler Derneği’ni (TEKSANDER) kurduk. Sanayiciler olarak odanın kurulması için gerekli girişimlerde bulunduk, siyasilerden destek bekliyoruz” diye konuştu.

250 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANIYOR

Sarıoğlu, Tekirdağ’da 13 organize sanayi bölgesi olduğunu ifade ederek “İlimizdeki sanayi tesislerinde 250 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Tüm sanayiciler olarak Tekirdağ Sanayi Odası’nın kurulmasını istiyoruz. Bununla ilgili siyasilere önemli görev düşüyor. İlimizi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve tüm bakanlara bunu ilettik ve gerekli girişimlerde bulunduk” dedi. 1989’dan sonra Türkiye’de sanayi odası kurulmadığını ifade eden Sarıoğlu “Son 10 yılda hızlı sanayileştik ve üretim ülkesi olduk. Ancak henüz 12 sanayi odamız var. Gelişim sürecinde bazı alt yapı eksiklikleri görüyoruz. Bu nedenle sanayicinin örgütlenme hakkı verilmeli, kolaylaştırılmalı” diye konuştu.

YILDA 25 BİN EK İŞÇİYE İHTİYAÇ VAR

Ömer Sarıoğlu, Tekirdağ’da sanayi sektörünün yılda yüzde 10 büyüdüğünü ve bu nedenle her yıl 25 bin ek işçiye ihtiyaç ifade ederek “Eskiden bizim işçilerimiz Avrupa’ya giderdi. Yakında Avrupa’dan bize işçi gelirse şaşırmamak gerek” dedi. Tekirdağ’ın gayri safi milli hasılası içinde sanayinin payının yüzde 45 olduğunu dile getiren Sarıoğlu, ilin büyükşehir olmasıyla parlayan bir yıldız haline geldiğini söyledi.

MERKEZLERİNİ TEKİRDAĞ’A TAŞIMAYA BAŞLADILAR

Toplantıda konuşan TEKSANDER ve ÇOSB Yönetim Kurulu Üyesi Yıldırım Ulkat da “Tekirdağ’ın sanayide 1 numara olacağını iddia ediyorum” dedi. Ulkat, diğer sanayi illerinde sanayi arsası yer kalmadığını ve alt yapı sorunu yaşandığını belirterek “Bilinçli hareket edilmesi durumunda Tekirdağ’ın önemli bir potansiyele sahip. Tekirdağ’daki sanayicilerin muhacir sanayici olmaktan çıktı ve artık merkezlerini de Tekirdağ’a taşımaya başladılar. Tekirdağ’ın imkanını kullanıp, vergiyi İstanbul’a veriyorduk. Şimdi ile sahip çıkar pozisyona geldik. Türkiye’deki gelişim herkesin olduğu yere tam sahip çıkması ile mümkün” dedi.

İLAÇ SANAYİNDE ÖNEMLİ ARTIŞ YAŞANIYOR

Toplantıda konuşan Tekirdağ Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal da, 2013 yılında bölgedeki sanayi kuruluşlarının envanterini çıkarmak için kapsamlı bir çalışma yaptıklarını ifade ederek “Bölgede üretimi durduğu halde bilgi vermeyen ya da bize kayıtlı olmayan firmalar gördük. Yaptığımız denetimler sonucu sanayi siciline kayıtlı ilde 1438 sanayici tespit ettik. Tekirdağ’da 400 tekstil tesisi, 260 metal sanayi tesisi ve 168 gıda tesisi var. Son dönemde ilaç sanayinde de önemli artış yaşanıyor” dedi. Marmara Denizi etrafında yer alan 7 ilin tüm Türkiye sanayisinin yüzde 52’sine denk geldiğini belirten Akçal, “Marmara Denizi etrafında 7 ilin toplam nüfusun Türkiye nüfusunun 3’te 1. Ayrıca Türkiye’deki ihracatın yüzde 70’i bu illerden yapılıyor. Tekirdağ bu yönüyle üretim üssü. Sanayi elektriği tüketiminde Türkiye’de 5’inci olan Tekirdağ’ın yıllık büyümesi yüzde 10. Öte yandan Türkiye’de kara, deniz, hava ve demir ulaşımı olan 5 ilden biri Tekirdağ olduğu için lojistik üs olma yönü öne çıkıyor. Şehirdeki liman projesi Asyaport yıl sonuna kadar devreye girecek” diye konuştu.

2015’E KADAR GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Akçal, Türkiye’deki orta gelir tuzağı sorununa dikkat çekerek “İnsanlar belli bir gelir seviyesine gelince bunu aşamıyor. Türkiye’de 2008’den bu yana aynı 11 bin dolar düzeyine takıldı. Bu tuzağa takılmayan 2 ülke olan Japonya ve Güney Kore’nin özelliği kendi markalarını yaratmış olmaları. Bizde de firmalar ARGE’ye yönlendirilmeli. Katma değeri yüksek mallar üretmeliyiz. Türkiye’nin ihracatının kilogramı 1.5 dolar. Bu rakam Almanya’da 5 dolar, Güney Kore’de 2.5-3 dolar” dedi. TEKSANDER Başkan Yardımcısı ve Ergene-1 OSB Yönetim Kurulu üyesi Doğan Ünal ise, 1980’den sonra yurtdışına açılışla birlikte Trakya’da kalkınma başladığını ancak bu sürecin plansız ilerlediğini ifade ederek “Sanayiciler ilk Tekirdağ’a geldiğinde yeraltı suyu kullanacak mısınız, enerji ve işçi ihtiyacınız ne olacak diye soran olmadı. Biz de kazmayı vurduk yatırıma başladık. Ancak 2008’den sonra bölgede çevre duyarlılığı için önemli adımlar atıldı. Ergene kirliliğinin ortadan kalkması için devam eden projeler var. Yeni organize sanayi bölgeleriyle birlikte tüm firmalar ileri teknoloji ile arıttıkları atık suları birleştiriyor. Atık sular kanalla kendi akışında Marmara Denizi’nin 4 kilometre açığında, -47 metre derinliğe deşarj edilecek. Günde 500 bin ton su Ergene debisinden çıkarılacak ve bu çalışma 2015’e kadar gerçekleştirilecek” bilgisini verdi.

ORTAK PROJELER GELİŞTİRECEĞİZ

TEKSANDER Başkan Yardımcısı ve Ergene-2 OSB Yönetim Kurulu Üyesi Erdim Noyan da 5 tane toplu artıma tesisi inşaatı başladıklarını ve bu tesislerin 2 yılda devreye ifade etti. Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay ise, Tekirdağ’da nitelikli iş gücüne ihtiyacın her geçen gün arttığını dile getirerek “Bu konuda halk eğitim kampanyası başlattık. 4 bin kişiye eğitim vermeyi hedefliyoruz. 67 branşta kurs verilecek. Meslek liseleri ve üniversitelerle de ortak projeler geliştireceğiz” dedi.

Haber / Gülveren VATANSEVER

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10