Madımak'ta hayatını kaybedenleri andılar

Pir Sultan Abdal Derneği Çerkezköy Şubesi 2 Temmuz 1993'te Sivas Madımak Oteli'nde 35 kişinin katledilmesinin yıl dönümünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çerkezköy 3.07.2014 13:56:00 0
Madımak

BU KATLİAM TARİHTEKİ YERİNİ HER ZAMAN ALACAK

Madımak Katliamı 21’inci yıldönümünde yurdun birçok yerinde yapılan etkinlik ve eylemlerle protesto edilirken, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çerkezköy Şubesi de Belediye Meydanı’nda önceki akşam saat 19.30’da açıklama yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Saim Özkan, İlçe Kadın Kolları Başkanı Şayka Çalışkan, derneklerin ve vatandaşların destek verdiği basın açıklamasını Pir Sultan Abdal Derneği Çerkezköy Şubesi Başkanı Daimi Kaya yaptı. Kaya “Pir Sultan’ı, Sivas’ta anmak için Sivas’a giden aydın, yazar, şair, ozan ve semahçılarımızdan oluşan 35 canımızın madımakta yakılarak katledilişinin üzerinden 21 yıl geçti. İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Alevilerde derin üzüntülere neden olan böyle bir katliamı yaşamak çok kolay değil. Onun içindir ki, bu katliam Alevilik tarihinde yerini her zaman alacaktır. Onun içindir ki unutmuyoruz ve unutturmayacağız” diye konuştu.

“ATEŞİN SÖNMEDİĞİ SİVAS’TIR”

Maraş’ı, Çorum’u, Gaziyi ve Sivas’ı unutmamaları gerektiğini kaydeden Kaya “Bu sorun sadece devrimcilerin, demokratların sorunu olamaz. Kendine insanım diyen, yaşam hakkını en kutsal bir hak olarak gören herkes, insanın diri diri yakılmasına karşı durmalı, tüm bu olaylarda sorumluluk taşıyanlar tarih önünde mahkum edilmeli, bunlara hesap sormalıdır. Toplumların yazılı tarihi baskıya, zulme sömürüye ve katliamlara karşı mücadele tarihidir. Demokrasi, insan hakları ve özgürlükler adına sahip olunan tüm değerler, bedeller ödenerek elde edildiğini unutmamalıyız. Onun içindir ki değerlidir ve korunmalıdır. İşte bu bedeller Maraş’tır, Çorum’dur, Gazi’dir ve içimizdeki ateşin sönmediği Sivas’tır. Bunun içindir ki gerici, şeriatçı ve faşist bir ayaklanmanın provasının yapıldığı, sekiz saat boyunca devletin ve güvenlik güçlerinin seyirci olduğu Sivas katliamını unutmayacağız ve unutturmayacağız” dedi.

“CANIMIZ YANIYOR”

Geçmişe perde çekerek acıların unutulmadığını kaydeden Kaya “Katliamı unutturmak tam tersine acımızı daha da katlandırmaktadır. Maraş’ı, Çorum’u, Gazi’yi ve Sivas’ı unutamıyoruz. Daha güzel bir ülkede yaşamak istiyorsak, aynı katliamlara uğramak istemiyorsak unutmamalıyız, unutturmamalıyız. Hitler Almanya’sında ve bir çok ülkede geçmişte yaşanan acı olayların bir daha tekrarlanmaması için yaşanan acı olayların üzerine perde çekmek değil, herkesin anlayabilmesi ve görebilmesi için çalışmalar yapılmakta ve utanç müzeleri oluşturmaktadır. Bu da, toplumun gelecekte aynı acıyı yaşamasına engel olmaktadır. Eğer Çorum, Maraş olaylarının üzerinde perde çekilmemiş olsaydı, sorumlu olanlardan hesap sorulsaydı, şimdi gazi mahallesinde hayatını yitiren canlarımız hayatta olacaklardır. Sivas’ta 35 canımız yaşıyor olacak ve canımız yanmıyor olacaktı. Gelecekte aynı acıların yaşanmaması için her şeyin aydınlığa kavuşturulması ve bu katliamların da unutturulmaması gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

OTURMA EYLEMİ YAPTILAR

Ülkede Alevi sorununun gün geçtikçe derinleştiğini kaydeden Kaya “Hükümet Alevilerin hassasiyetini hiçbir şekilde anlamamaktadır veya anlamakta olup bilinçli olarak Alevileri görmemezlikten gelmektedir. Alevilerin artık devletin bizlere bakış açışına tahammülü kalmamıştır. Devlet bir an önce Alevi politikasını değiştirmelidir. Artık Alevileri ve Alevilerin sorunlarını görmelidir” diyerek konuşmasını tamamladı. Basın açıklamasının ardından oturma eylemi yapan grup olaysız bir şekilde dağıldı.

Haber/Faik Onur KAYA  


0282 726 91 91
0282 747 65 10