"Kooperatifler ücretsiz taşıma hakkına uymalı"

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya yasanın engellilere toplu taşıma araçlarında verdiği ücretsiz taşıma hakkına tüm toplu taşıma araçları ve taşı

Çerkezköy 9.07.2014 13:04:00 0

KOOPERATİFLERE YAZI GÖNDERİLDİ

Torba yasada engellilerin ücretsiz ulaşımı ile ilgili madde de yer alırken, Çerkezköy’de engellilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanabilmeleri için Kaymakamlığa yazı yazıklarını belirten Çetinkaya “Yasaya göre yüzde 40 özürlülerin refakatçılarıyla birlikte toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanacağı belirtilmişti. Ancak bu uygulama Çerkezköy’de uygulanmıyor” dedi. Yasanın uygulanması için Kaymakamlığa başvurduklarını ifade eden Çetinkaya, “Emniyet, Jandarma, Çerkezköy Belediyesi, Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası temsilcilerinin katıldığı toplantının ardından toplu taşıma kooperatiflerine gerekli yazı gönderildi” dedi. Yasa gereği toplu taşıma kooperatiflerinin engellilere tanınan bu hakkı uygulamak zorunda olduğunu ifade eden Çetinkaya, aksi takdirde yasal cezaların uygulanacağını söyledi.

65 YAŞ ÜZERİ DE ÜCRETSİZ

Toplantıda alınan ve tebliğ edilen karar şöyle: “Yüzde 40 ve üzeri engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri ve ağır engellilerin ise kendileri ile birlikte birden fazla olmak üzere beraber seyahat ettikleri refakatçıları ücretsiz seyahat edebilecektir. Ayrıca ücretsiz veya indirimli seyahat kartları yönetmeliği kapsamında Türk vatandaşı 65 yaş ve üzeri kişiler Devlet Demiryolları ve Denizyolları şehir içi hatları ile belediyeler tarafından kurulan şirketler, birlikler, müessese ve işletmeler, altmış yaş ile altmış beş yaş arasında bulunan kişilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz veya indirimli olarak yararlanmasını sağlayabileceklerdir”

CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK

Yetkililer “Yayımlanan yönetmelik kapsamında ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılması halinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için Mülki İdare Amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet tutarında idari para cezası uygulanacak ve verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içerisinde ödenerek genel bütçeye gelir kaydedilecek” dedi. İndirim kartlarında silinti kazıntı ve tahrifat silinti yapanlar hakkında da cezai işlem uygulanacağı ifade edildi.

Haber / Gülveren VATANSEVER

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10