"Üreticinin hasat sevinci yarıda kaldı"

Trakya'da çiftçinin büyük bir umutla beklediği buğday hasadının bitmek üzere olduğunu ifade eden CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer "Ancak buğdayın taban fiyatının hâlâ a

Tekirdağ 18.07.2014 14:02:00 0

ÜRETİCİ PERİŞAN HALDE

Geçtiğimiz yıl 7 Haziran’da, 2012 yılında ise 18 Haziran’da müdahale alım fiyatı açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Temmuz ayının ikinci haftasının bitmesine rağmen taban fiyatını hala açıklamadığını ifade eden Yüceer “Kredi Kooperatifleri maddi imkânsızlıktan dolayı ürün alamamakta, tüccarlar da kendi imkanları çerçevesinde ihtiyacı kadar ürün almaktadır. Ülkemizin dört bir tarafındaki çiftçilerimiz gibi Trakya bölgemizdeki üreticilerimiz de perişan haldedir” diye konuştu.

72 KURUŞA GERİLEDİ

Hasadın başladığı ilk günlerde kilosu 80-85 kuruşa satılan buğdayın şimdi 72 kuruşa gerilediğini söyleyen Yüceer “Yemlik buğday ise 67 kuruşa düşmüştür. Taban fiyat açıklanmadığından çiftçi tüccarın verdiği düşük fiyata malını satmak zorunda bırakılmıştır. Devletin desteği üzerinde olması gereken üreticimiz adeta tüccarın insafına terk edilmiştir.  Borçlarını ödemek için tarladaki buğdayını satışa çıkaran çiftçi, geçen yıldan daha düşük fiyat teklif edilmesiyle, hayal kırıklığına uğramıştır. Borçlu olan çiftçilerin ürünlerini bir an önce paraya çevirmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım yapmaya başlaması gerekmektedir” dedi.

MALİYET KAT KAT ARTTI

Buğday taban fiyatı yıllardan beri 72 kuruşu aşamazken, çiftçinin mazot ve gübre başta olmak üzere maliyetlerinin kat kat yükseldiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Yüceer “2005 yılında 35 kuruş olan buğday taban fiyatı, aradan geçen 9 yıla rağmen 1 lirayı bile görememiştir.  Buna karşılık son 12 yılda mazot, gübre, ilaç, tohumluk, makine gibi tarım girdilerinin fiyatlarında yaşanan büyük artış, üreticiyi mağdur etmiştir. Mazotta, gübrede,  2002’den günümüze kadar geçen sürede yüzde 300’leri bulan artış yaşanmıştır. Borç batağına saplanan çiftçimiz desteklenmek yerine sürekli vergilendirilmekte, haciz-icra kıskacına alınmaktadır. Tarımda kullandığı girdilerin- mazot, gübre, ilaçlama, su, elektrik- bedelini karşılayamayan çiftçilerimiz, aldıkları kredileri geri ödeyememektedir” dedi.

ÇİFTÇİNİN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ

Tarladaki emeğinin, alın terinin karşılığını alamayan çiftçinin, düşük fiyata mahkum edilmek istenmesinin, kaderine terk edilmesinin asla kabul edilemeyeceğini söyleyen Yüceer “Bir an önce Toprak Mahsulleri Ofisi devreye girerek, mazot, gübre girdilerini göz önüne alarak taban fiyatını açıklamalı, çiftçimizin mağduriyetini gidermelidir” dedi.  

Haber Merkezi

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10