Yüceer: Türkiye'nin 26 bin hekime ihtiyacı var

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çerkezköy Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde (ADSM) yaşanan hekim açığını soru önergesiyle Meclis gündemine taşıyan CHP PM Üyesi Tekirdağ

Tekirdağ 24.07.2014 17:23:00 0
Yüceer: Türkiye

DİŞ HEKİMİ PLANLAMASI VE ATAMASI YAPILDI

Müezzinoğlu, “Çerkezköy ADSM için 2013 yılında 20, 2014 yılında da 7 diş hekimi kadrosu açıldı” dedi. Candan Yüceer’in “Çerkezköy ADSM’de yaşanan bu sağlık sorununu çözmek için Bakanlığınız ne gibi önlemler alacaktır; Çerkezköy ADSM’ye atanan dört diş hekiminden, üçünün göreve başlamama gerekçesi nedir; Bakanlığınızın, ADSM’de bulunan 25 ünitenin sayısını artıracak herhangi bir girişimi bulunmakta mıdır?” sorularının yer aldığı önergeyi yanıtlayan Müezzinoğlu, Çerkezköy ADSM’nin diş hekimi planlaması ve atama işlemlerini muhtelif dönemlerde yapıldığını ifade etti.

KAPASİTE 30’A ÇIKARILDI

2013 yılı Haziran’da 10, Eylül’de 10, 2014 Ocak ayında da 7 münhal kadro açıldığını ifade eden Müezzinoğlu, “Eylül döneminde atanan 4 diş hekiminden 2’si özel ve ailevi nedenlerden, diğeri de Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavında başarılı olarak eğitim almaya hak kazanması nedeniyle görevlerine başlamadı. 20 ünite ile hizmet veren ADSM’nin kapasitesinin 30’a çıkarıldı” dedi.

2014’TE 2 KADRO AÇILDI

İhtiyaç doğrultusunda ADSM için hasta yoğunluğu, personel dağılım cetveli doluluk oranı gibi kriterler göz önünde bulundurularak, hem açıktan atama hem de kurum içi tayin dönemlerinde diş hekimi planlaması yapılacağını söyleyen Müezzinoğlu “Çerkezköy’e açıktan atama ile 2013 yılının ikinci döneminde 1 münhal kadro açıldı. 2014 yılı açıktan atama kurasında 2 münhal kadro açılmıştır” dedi.

STANDARTLARA UYGUN OLARAK SAĞLANMIYOR

Önerge yanıtını değerlendiren CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Çerkezköy ADSM, 220 bin nüfusun yanı sıra, Saray ve İstanbul’un yakın yerleşim birimlerinden gelen yurttaşlara da hizmet veriyor. Bu sayı gittikçe artıyor. Diş hekimleri, yetersiz yardımcı sağlık personeli ile kısıtlı sürede maksimum iş üretmeye zorlanmaktadır. Ağız ve diş sağlığında hizmet veren kadrolarda yeterli istihdam yapılmamakta, çalışma standartları uygun olarak sağlanmıyor” dedi. Türkiye’de 100 bin kişiye 27, AB ülkelerinde ise 61 diş hekimi düştüğünü söyleyen Yüceer “Türkiye’nin AB ortalamasını yakalayabilmesi için en az 26 bin diş hekimine ihtiyacı bulunuyor. Çerkezköy’de de durum farklı değil. Neredeyse 10 bin kişiye bir hekim düşüyor. Ağız Diş Sağlığı Merkezleri’nde günlük bakılan hasta sayısı ve yapılan işlemlerin toplamı dünya standartlarının çok üstünde” dedi.

Haber / Gülveren VATANSEVER


0282 726 91 91
0282 747 65 10