Sözleşme taslağı hazırlandı

Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak sendika temsilcileri ile toplantı yaptı.

Çerkezköy 24.07.2014 17:30:00 0
Sözleşme taslağı hazırlandı

ANA HATLAR BELİRLENDİ

Dün saat 11.00’da sendika binasında yapılan toplantıda 2014-2016 Grup Toplu iş sözleşmelerinde, MESS’e sunulacak sözleşme taslağının ana hatları ile ilgili bilgi veren Koçak, “2014-2016 Grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde tek yürek, tek bilek ve tek görüş olduk. Sözleşme taslağımızın ana hatları belirlendi” dedi. Türk Metal Sendikası’nın 1 Eylül 2014 ile 31 Ağustos 2016 tarihleri arasında geçerli olacak ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Yönetimi ile yapılacak toplu sözleşme görüşmelerine ‘Esas’ olacak sözleşme taslağı için hazırlıklarını tamamladığını söyleyen Koçak “Birinci altı ay için ücretlerde yüzde 14 zam istiyoruz. İkinci altı ayda enflasyon oranında artış, üçüncü altı ayda enflasyon artı 2 puan artış istiyoruz. Dördüncü altı ayda ise yine enflasyon oranında artış istiyoruz” dedi.

 

 

DURUMLARI İYİLEŞECEK

Koçak, sosyal yardımlarda da yüzde 20 zam istediklerini ifade ederek “Sosyal Yardımlarda birinci yıl yüzde 20 zam, ikinci yıl da enflasyon artı 2 puan oranında artış istiyoruz. Ayrıca çocuk parası da 25 TL olacak” dedi. Yeni işe girenlerin sendikalı olduklarında durumlarının iyileşeceğini ifade eden Koçak “İşe yeni giren işçi, Türk Metal Sendikasına üye olduğunda saat ücretlerine birinci yıl için 40 kuruş, ikinci yıl için de 45 kuruş eklenecek.Eğer ulaşılan bu ücretin altında kalan eski işçi varsa,onun ücreti de bu ücrete iblağ edilecek” dedi.

İHBAR SÜRELERİ DEĞİŞECEK

Mevcut sözleşmede yasal sürelerden ödenen tazminatın yerine, yasal sürelerin ikişer hafta fazlasının dikkate alınacağını söyleyen Koçak “İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için eskiden 2 hafta olan ihbar süresi 4 hafta olacak. 6 ay ile bir buçuk yıl arasında çalışan işçi için eskiden 4 hafta olan ihbar süresi 6 hafta olacak. Bir buçuk ile üç yıl arasında çalışan işçi için eskiden 6 hafta olan ihbar süresi 8 hafta olacak. 3 yıldan fazla çalışan işçi için eskiden 8 hafta olan ihbar süresi 10 hafta olacak” dedi.

BİREYSEL EMEKLİLİK DE YER ALIYOR

Koçak, taslakta bireysel emeklilikle ilgili yer alan maddeler hakkında da bilgiler vererek “Türk Metal Sendikası’nın anlaşma sağladığı Bireysel Emeklilik kuruluşuna, Bireysel emeklilik sözleşmesi hükümleri çerçevesinde başvuruda bulunan taraf sendika üyesi işçi adına işveren tarafından da her ay 6 saatlik brüt çıplak ücreti tutarında bireysel emeklilik pirimi yatırılacak. Sözleşme imzalanan bireysel emeklilik kuruluşuna,  tarafından üye adına yapılan prim ödemeleri, işçinin Türk Metal Sendikası’na üye olarak iş yerinde fiilen çalıştığı sürece devam edecek” dedi.

BAYRAMDA ALTIN VERİLECEK

Toplu sözleşme taslağına Cumhuriyet Bayramında da işçilere birer adet Ata lira verilmesi ile ilgili madde de koyduklarını söyleyen Koçak “2014-2016 Grup Toplu iş sözleşmesi taslağında çalışan sendikalı üyelere kazasız ödül verilmesi maddesi de yer alıyor” dedi. Koçak, Grup Toplu İş Sözleşmesi taslağının detaylarının kesinlik kazandıktan sonra üyelerle paylaşacaklarını ifade etti.

Haber / Gülveren VATANSEVER

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10