Gazzeli yaralılar Türkiye'ye getirildi

Gazze'de İsrail'in saldırılarına maruz Rahme Muhammed Hatami (33), Nida Abu Dagga (20), İhab Muhammed Naccar (19) ve Ahud Selana'yı (15), Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçakla Ankara Esenbo

11.08.2014 13:56:00 0
Gazzeli yaralılar Türkiye

İNSANLIK DRAMI DEVAM EDİYOR

Yaralıları havaalanında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu karşıladı. Yaralılar, ambulanslarla Atatürk Eğim ve Araştırma ile Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine kaldırıldı. Gazze’de insanlık dramına maruz kalan insanlara Türkiye tarafından her türlü yardımın sağlanması için çalışıldığını ifade eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu “Gazze’de yaklaşık 2 aydır büyük bir insanlık trajedisi yaşanıyor. Gazeli kardeşlerimiz çok zor şartlarda hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor. Bu zaman zarfında Türkiye olarak, çok yoğun bir diplomatik çaba içinde olduk. Bütün çabalarımızın 2 ana hedefi vardı. Birincisi; insani olarak, Gazze’de çekilen acıları dindirmek üzere Gazeli kardeşlerimize her türlü yardımın ulaşmasını sağlamak. İkincisi de; biran önce ateşkesin sağlanıp, Gazze’de güvenlik şartlarının oluşmasını temin etmek suretiyle bu insani yardımların en etkin bir şekilde ulaşabilmesini temin etmek. Son dönemlerde bu faaliyetlerimizi yoğunlaştırmıştık. 25 Temmuz’da Paris’te yapılan toplantı sonrasında ilan edilen ateşkes, ki bunda ABD, Türkiye, Katar, Mısır ve diğer ülkelerin çok yoğun katkısı oldu… O zaman, taraflarla mutabık kalarak, bir hava köprüsü oluşturmak suretiyle Gazze’deki yaralılarımızın alınması ve ayrıca ilaç ve gıda ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda bir prensip mutabakatına varmıştık. Ancak, daha sonra ilan edilen ateşkesteki ihlaller, bugüne kadar bunu gerçekleştirmemizi mümkün kılmamıştı. Son ateşkes ilanı sonrasında da, bütün taraflarla yakın bir temas içerisinde, Gazze’nin ihtiyaçlarının acilen karşılanması için yoğun bir faaliyet içerisine girdik” dedi.

 

 

“İNSANLIK SINAVINDAN BAŞARIYLA GEÇTİ”

Davutoğlu, mümkün olan en çok sayıda hastayı Türkiye’ye getirmek istediklerini ifade ederek “4 yaralımız geldi. İnşallah bugün, C 130 Uçaklarıyla her biri 40’ar hasta alacak şekilde bunu bir hava köprüsü halinde, sürekli bir devir daim halinde mümkün olan en fazla sayıda hastayı Türkiye’ye getirip tedavi etmeyi planlıyoruz. Türkiye, bir kez daha bir insanlık sınavından başarıyla geçti. Kudretli ve şefkatli bir devletin vatandaşları olmak hepimiz için gurur verici. Bu insanlık görevini yapmaya devam edeceğiz. Ayrıca, bu gece yarısından itibaren ateşkes tekrar 3 gün uzatıldı. Bunun uzatılmasını da fırsat telaki ederek çalışmalarımıza devam edeceğiz. Daha sonra da kalıcı bir ateşkes konusunda taraflarla müzakerelerimizi sürdürüyoruz. Ümit ederiz; Gazze’de kalıcı ateşkes temin edilir ve bu insanlık dramı sona erer” dedi.

İNSANİ HAVA KÖPRÜSÜ KURDUK

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, “Gecikmeli de olsa kurulmuş olan bu insani hava köprüsü dolayısıyla mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. İlk vakaları aldık. 4 vaka geldi. Bundan sonra da inşallah, izinlerde sıkıntı yaşamazsak, hava köprüsünde 40’lı vakalar şeklinde köprüyü kuracak ve ilk aşamada 200 hastanın transferini planladık. Biz de Türkiye olarak Gazze’deki kardeşlerimize karşı görevimizi yapmış oluruz” dedi.

Haber Merkezi

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10