Trakya, Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde 'Ergene Havzasında Çamurların Yönetimi' konulu toplantı düzenlendi.

Ergene 18.08.2014 19:01:00 0
Trakya, Türkiye

ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Ergene Havzası Trakya hatta Türkiye’nin önemli alanlarından birisi. Havzanın temizlenmesi sırasında çıkacak olan çamur geri dönüşümde kullanılacak” dedi. Öztürk, Ergene Havzası bölgesinde önemli miktarda yatırımların yapıldığını ifade ederek “Atık su arıtma tesisleri bakımından çalışmalar yapılıyor. Atık su arıtma tesisleri bakımından ve atık suların bazı zararlarının derin deşarj ile uzaklaştırılması konusunda önemli çalışmalar yapılıyor” dedi.

POTANSİYEL AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Trakya bölgesinin Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı olmasının yanı sıra zirai potansiyel açısından da önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Öztürk “Bölgenin yüzde 72,64’ü tarıma elverişli. Arıtma çamurları ve diğer atık suların arıtılması bu noktada çok önemli. Eğer arıtma çamurlarımızı ve diğer atıklarımızı doğru yönetemezsek bölgede tarımsal açıdan ciddi riskler ve sıkıntılarla karşı karşıya kalırız. Fizibilite raporuna göre nereye kompos tesisi kurulacağı, nereye çamur stabilizasyon tesisi kurulacağı, çimento fabrikalarında hangilerinin değerlendirileceği belirlenecektir. En son çare depolamadır” dedi.

TÜRKİYE’NİN AVRUPA TOPRAĞI

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya da, Türkiye’nin batı yakası olarak bilinen Trakya’nın, Türkiye’nin Avrupa toprağı olduğunu belirtti. 3 ilden oluşan bölge içerisinde tarımın merkezi olan kentin Tekirdağ olduğunu söyleyen Yerlikaya “Böyle olması sebebiyle Türkiye’deki ilk 30 il içerisinde nüfus oranı ile 23'üncü sırayı kazandı. Ergene Havzası’nın temizleme çalışmalarımız hızlı bir şekilde ilerlerken, havzanın temiz kalması için bir çok su arıtma tesisleri kurulacak” dedi.

Haber Merkezi

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10