Derin deşarj ihalesi bu ay yapılacak

Büyükşehir Yasası kapsamında tüzel kişilikleri kaldırılarak mahalleye dönüştürülen köylere yönelik ziyaretlerini sürdüren Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, dün de Kapaklı'ya bağlanan k?

Kapaklı 19.08.2014 16:47:00 0
Derin deşarj ihalesi bu ay yapılacak

BİR ANDA MAHALLE STATÜSÜNE DÖNÜŞMESİNİ BEKLEMEK MÜMKÜN DEĞİL

İlk olarak Yanıkağıl Mahallesi’ni, ziyaret eden Vali Yerlikaya’ya ziyaretlerde Tekirdağ İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Saraç, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak, Kapaklı Kaymakamı Aslı Aynaoğlu Kuzulu, Belediye Başkanı İrfan Mandalı, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Ferhat Kaanoğlu ve İlçe Müftüsü İsa Aktaş da eşlik etti. Sonrasında Bahçeağıl Mahallesi’ni ziyaret eden Yerlikaya, köye hayran kaldığını ifade etti. Burasının ziyaret ettiği 125.köy olduğunu dile getiren Yerlikaya, “Artık mahalle oldunuz. Fakat bu duruma alışmak ne sizler için ne de bizim için çok kolay değil” dedi. Buraların bir anda mahalle statüsüne dönüşmesini beklemenin de mümkün olmadığını ifade eden Yerlikaya, bu süreçte göz teması, gönül teması sağlamak amacıyla bu ziyaretleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

 

ÖĞRETMEN AÇIĞI KAPANACAK

Vali Yerlikaya, artık köylerde genç nüfusun kalmadığını, buraların adeta huzurevine döndüğünü ifade ederek, 185 haneli köyde ilkokula başlayan öğrenci sayısının 4 olmasının, genç nüfusun ne kadar azaldığının bir göstergesi olduğunu belirtti. Vali Yerlikaya, köydeki 2 okulda öğretmen açığı olduğunu öğrenince de “Devletimiz, yakında 40 bin öğretmen alımı yapacak. Bu Cumhuriyet tarihindeki belki de en geniş kapsamlı öğretmen alımlarından biri olacak” dedi. Yerlikaya, böylece bölgedeki öğretmen açığının da kapanacağını söyledi.

EN KISA ZAMANDA ZİYARET EDİN

Mahalle sakinlerinden Mehmet Koç’un bir kez de aşağıdaki mahallenin ziyaret edilmesini istemesi üzerine Vali Yerlikaya, Kapaklı Kaymakamı Aslı Aynaoğlu Kuzulu’ya talimat verdi. Kuzulu’nun Kapaklı Belediye Başkanı ve birim amirleri ile birlikte Mehmet Koç’u ziyaret etmesini isteyen Yerlikaya, ziyaret anındaki fotoğrafın da sosyal medyadan paylaşılmasını isteyerek “Ben de sosyal medyadan göreceğim” dedi.

 

 

EKİNLERİN TAMAMINA YAKINI ZARAR GÖRDÜ

Vali Yerlikaya’nın geçtiğimiz aylarda bölgede meydana gelen dolu yağışlarından çiftçinin etkilenip etkilenmediğini sorması üzerine de mahalle sakinleri ekinlerinin neredeyse tamamının zarar gördüğünü, sigorta şirketinin zarar tespiti yapmasına rağmen henüz zararın karşılanmadığını söyledi. Sigorta şirketi yetkilileri ile telefonla görüşen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Sarıkoca, “En geç Kasım ayında çiftçiye ödemeler yapılacak” dedi.

ERGENE VE DERELER TERTEMİZ AKACAK

Mahalle sakinlerinden 70 yaşındaki Nebahat Tulgay’ın, köyün içinden geçen derenbin neredeyse lağıma döndüğünü söylemesi üzerine konuşan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya “Tüm mahallelerin kanalizasyon hatları bir noktada toplanacak ve arıtıldıktan sonra Marmara Denizi’ne derin deşarj olacak” dedi. Konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen Yerlikaya, hem derelerin hem de Ergene’nin eskisi gibi tertemiz akacağını söyledi. Yerlikaya, Bahçeağıl Mahallesi ziyareti sırasında, masalardaki İsrail ürünü içeceklerin de kaldırılmasını istedi.

 

 

TAKİPÇİSİ OLACAĞIM

Bahçeağıl Mahallesi sakinleri ile sohbetinin ardından Karlı Mahallesi’ni ziyaret eden Yerlikaya,  Köy Muhtarı Anıl Aydın ve mahalle sakinleri tarafından karşılandı. Mahalle olarak büyük sıkıntılarının olduğunu söyleyen Muhtar Aydın, en büyük sıkıntılarının ise yol ve elektrik olduğunu dile getirdi. Aydın’ın, trafoların yetersiz kaldığını, ilçeye bağlantı yolunun olmadığını söylemesi üzerine Vali Yerlikaya “Sıkıntılarla ilgili gerekli notları aldım. Bu konunun takipçisi olacağım” dedi. 

DERİN DEŞARJ EDİLECEK

Mahalle sakinlerinden Nusret Öztürk de Ergene Nehri ile ilgili yapılan çalışmaların hangi aşamada olduğunu sordu. Ergene Nehri’nin, deyim yerindeyse adeta mikrop gibi aktığını ifade eden Yerlikaya “İlk zamanlar cezai işlemlerle kirlilik oranında ufak da olsa bir azalma sağlandı. Fakat elbette bu yeterli değildi” dedi. Sonraki süreçte 8 yeni OSB daha kurduklarını ifade eden Yerlikaya, atık suların OSB arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra Marmara Denizi’ne derin deşarj edileceğini söyledi.

DÜĞÜN SALONU İSTEDİLER

Yerlikaya, derin deşarj ihalesinin Ağustos ayı içinde yapılacağını da ifade ederek “Ekim ayında da 8 OSB’nin altyapı yapım ihalesine çıkılacak. 2016’nın ilk çeyreğinde bunların yapımı tamamlanmış olacak. Bir önemli nokta daha var. Tekirdağ’da 30 Ekim 2012’den beri OSB dışında fabrika kurulamıyor” dedi ve bu uygulamanın Türkiye’de sadece Tekirdağ’da olduğunu dile getirdi. Karlı Mahallesi sakini kadınların düğün salonu isteklerini dile getirmesi üzerine konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı bu mahallede atıl durumda olan ve harabeye dönmüş okul binası kendilerine tahsis edilirse buraya düğün salonu yapabileceklerini söyledi. Bunun üzerine konuşan Vali Yerlikaya da “Gerekli notları aldım. Konuyla ilgili araştırma yapması için ilgili birimleri görevlendireceğim” dedi. Uzunhacı Mahallesi’ni de ziyaret eden Yerlikaya, ziyaretin ardından Saray’a gitmek üzere Kapaklı’dan ayrıldı.

Haber / Sevay KARDEŞ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10