ALS hastalığı, TBMM gündeminde

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, dünya gelelince başlayan ve Türkiye'de de gün geçtikçe artan buzlu kova destek kampanyası ile gündeme gelen Amyotrofiklateral skleroz (ALS) hastalığını T

Tekirdağ 22.08.2014 14:19:00 0
ALS hastalığı, TBMM gündeminde

SÜREKLİ İLERLEYEREK YAYILIYOR

Amyotrofiklateral sklerozun (ALS), merkezi sinir sistemi, omurilik ve beyin sapındaki nöronların azalması ya da ölmesi sonucunda meydana geldiğini, kaslardaki zayıflık ellerde ya da bacaklarda, ağız-yutak bölgesinde ya da dilde başlamakta ve sürekli ilerleyerek yayıldığını ifade eden Yüceer, “1/10.000’den daha seyrek görülen öksüz hastalıklar grubunda bulunan ALS hastalarının sayısının, ülkemizde sağlıklı bir veri olmamakla birlikte toplam 6-7 bin civarında olduğu belirtilmektedir. Yeni ilaç çalışmaları yoğun olarak sürmekle beraber, ALS’nin henüz kesin bir tedavisi yoktur. Hastanın mümkün olduğunca rahat ettirilmesi, normal yaşamını sürdürmesini sağlayacak tedbirler alınması çok önemlidir. Kas hastalıkları merkezleri, ileri genetik tanı merkezleri ve patoloji merkezleri sadece üç ilimizde bulunmakta, Türkiye’de ALS hastalarını her bakımdan ele alacak bir klinik modeli bulunmamaktadır” dedi.

95 BİN 243 LİRA TOPLANABİLDİ

Dünya çapında ALS'ye farkındalık için yapılan IceBucket Challenge (buzlu kova) destek kampanyasının gün geçtikçe büyüdüğünü ifade eden Yüceer, dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de birçok insanın ALS’ye destek verdiğini belirterek “Ancak, Amerika’da çok kısa bir sürede 15,5 milyon dolar yardım parası toplanırken,  Türkiye’de sadece 95 bin 243 bin lira toplanabilmiştir” dedi.

BAKAN MÜEZZİNOĞLU’NA SORDU

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunan Yüceer “ALS hastalarına yönelik kampanyaya destek için Bakanlık olarak herhangi bir projeniz var mıdır? ALS hastalarına yönelik bir klinik modeli oluşturmak için Bakanlığınızın herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır? Türkiye’de kaç ALS hastası bulunmaktadır? ALS hastalarının tedavisi konusunda bakanlığınız tarafından bugüne kadar hangi hizmet ve yardımlarda bulunmuştur? Bundan sonraki süreçte ALS hastaları için bir projeniz var mıdır? Bakanlığınız ALS’yefarkındalık yaratmak için ne tür kampanyalar yürütmüştür? Bakanlığınızın kampanyalarının bu kadar etkili olamayışının sebebi nedir? ALS hastalarının ilaç temini konusunda herhangi bir sıkıntı bulunmakta mıdır?” sorularını sordu.

Haber Merkezi

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10