Balık avcılığı sezonunda yasaklara dikkat!

Balık avcılığı sezonu geçtiğimiz günlerde başlarken, Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, balıkçılara önemli uyarılarda bulundu.

Tekirdağ 4.09.2014 16:40:00 0
Balık avcılığı sezonunda yasaklara dikkat!

SIĞ SULARDA AVCILIK YAPILMASI YASAK

Bütün sularda Deniz alası, Kancalı ahtapot, Büyük camgöz (Kum) köpek balığı, Misk ahtapotu, Kırmızı mercan, Siyah mercan, Güneşlenen köpek balığı, Kırmızı yıldız, Minare, Şeytan minaresi, Mersin balıkları, Deniz kulağı, Triton, Deniz kaplumbağaları, Pina, Mühreler, Maya, Fok, Ot sazanı, Deniz atı, Deniz çayırları, Ticari deniz süngerleri, Gümüş sazanı, Yunus, Yağlı balık ve Beni balıklarının avlanmalarının ve toplanmalarının yasak olduğunu dile getiren yetkililer, karasularında gırgır ağları ile kıyıdan itibaren 24 metre derinlikten sığ sularda avcılık yapılmasının da yasak olduğunu duyurdu.

164 METREDEN DAHA FAZLA OLAN GIRGIR AĞLARININ KULLANIMI YASAK

Ağ derinliği 164 metreden (90 kulaç) daha fazla olan gırgır ağlarının kullanımının da yasak olduğuna dikkat çeken yetkililer “Ancak ton balığı türlerinin[orkinos, yazılı orkinos, gobene (tombik), uzun kanat orkinos (tulina)] avcılığında kullanılan gırgır ağları bu kapsam dışındadır. Fanyalı ve fanyasız, alttan büzülmeyen, mapa ve tel bulunmayan alamana (voli)ağları ile donem boyu avcılık yapılması serbesttir. Ancak 22 metreden (12 kulaç) daha fazla derinliğe sahip alamana (voli) ağları ile gırgır avcılığının yasak olduğu dönemde, avcılık yapılması yasaktır” dedi.

İZİN BELGESİ ALINMASI ZORUNLU

Gırgır ağı kullanan balıkçı gemileri için Bakanlık il veya ilçe müdürlüklerinden ağlarının derinliğini gösterir, bir av sezonu geçerli olan, “Gırgır Ağı Ölçüm Belgesi’nin alınmasının zorunlu olduğunu ifade eden yetkililer “Gırgır ağları ile hamsi avcılığı yapacak balıkçı gemileri için, gemi ruhsat tezkeresinin verildiği İl Müdürlüğünden Avcılık İzin Belgesi’nin alınması zorunludur” dedi.

AKŞAM SAAT 6’DAN SONRA AV YASAK

Marmara Denizi ve Karadeniz’de, gırgır ağları ile hamsi avcılığının 16.00-08.00 saatleri arasında yapıldığını, gırgır ağlarının, belirtilen saatler dışında, hamsi avlamak amacıyla denizde bulundurulamayacağını vurgulayan Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri “Bakanlık stok durumuna göre avlanma zamanlarında düzenleme yapabilir” bilgisini verdi.

KARAYA ÇIKARILMASI VE SATILMASI YASAK

Uzatma ağları ile sardalya avcılığının dönem boyunca serbest olduğunu söyleyen yetkililer “Çevirme ağları kullanılarak belirli bir alanı kapatmak sureti ile bu ağlara dalarak ve elle çekerek kıyıda dar bir saha içerisine toplamak suretiyle (elleme veya eleme adı verilen yöntemle) su ürünleri avcılığı yasaktır. Karadeniz, Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarında ışık ile avcılık yasaktır.  Taşıdıkları toksin nedeni ile insan tüketiminde sakınca bulunan Balon balıklarının (Lagocephalus sceleratus, Lagocephalus spadiceus) ve Pervane/ay balığının(Mola mola) karaya çıkarılması ve satılması yasaktır” dedi.

LİMANLARDA YASAK

Limanlarda, balıkçı barınak, barınma ve çekek yerlerinde su ürünleri avcılığının yasak olduğunu vurgulayan yetkililer “Tüp, nargile, maske, zıpkın ile dalış yapılarak, şnorkel ve sualtı tüfekleri kullanılarak su altında ticari amaçla balık avcılığı yasaktır. Su ürünleri üretiminin ülke çapında kontrolünün sağlanabilmesi için; bunlara ait damızlık, yumurta, larva, yavru ve anaçlarla sulardaki bitkilerin satışı, nakli, istihsal yerlerinde avlanması, toplanması ve her türlü tesislerde kullanılması, sulara bırakılması Bakanlığın iznine bağlıdır” dedi.

Haber Merkezi

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10