Büyükşehir Meclisi Çerkezköy'de toplandı

Toplantı öncesi konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, 10 Ağustos'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ı, kongre

Çerkezköy 9.09.2014 18:26:00 0
Büyükşehir Meclisi Çerkezköy

Çerkezköy Haber - Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı Olağan Toplantısı dün saat 14.00’da Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Başkanlığı’nda Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda yapıldı.

 

 

KİMSENİN MAĞDUR OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

Gündem maddelerinin okunması ve kabul edilmesinin ardından Daire Başkanlıklarından gelen yazılar ve meclis üyelerinden gelen yazılı önergeler oybirliği ile gündeme eklendi. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda norm kadrolara göre yapılan atamalar hakkında bilgi verilmesinin ardından AK Parti Grubu adına söz alan Remzi Garip, “Atamalarla ilgili bize bazı şikayetler geliyor. İtfaiye Dairesi Başkanlığı’na atanan Engin Pehlivan’ın buraya kendi ekibi ile geldiği ve bazı çalışanların ilçelere dağıtılacağı endişesi var” dedi. Bunun üzerine konuşan Kadir Albayrak, başka bir ekip oluşmadığını ifade ederek “Daire başkanlığı bünyesinde her ilçede şube müdürleri olacak. Mahalleye dönüştürülen bazı beldelerde de istasyonlar olacak.  Kimsenin mağdur olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

 

 

TASLAKLAR KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

Albayrak’ın konuşmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Büyükşehir Belediyesi birimlerine ait Görev ve Çalışma Yönetmeliklerinde yapılan değişiklikleri içeren taslaklar, İtfaiye Dairesi Başkanlığı’na ait “Gönüllü İtfaiyecilik Yönetmeliği” taslağı, İtfaiye Dairesi Başkanlığı Afet Acil Durum Koordinasyon Merkezi’ne ait “Çalışma Usul ve Esasları Yönetmeliği” taslağı İçişleri Komisyonu’na havale edildi.

 

 

TARİFELER KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

Şarköy’e bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nde yer alan ve tapuda 9 ada 88 parsel olarak kayıtlı olan taşınmaz için meclise sunulan ve Şarköy Belediye Meclisi’nce kabul edilen imar planı değişikliği talebi ile Cumhuriyet Mahallesi’nde yer alan ve tapuda 813 ada 13 parsel numarasıyla kayıtlı taşınmaz için plan değişikliği talebi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi. Toplantının bir sonraki gündem maddesinde Ulaşım Dairesi Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi yetkisi ve sorumluluk alanında bulunan varış ve kalkış yeri belediye sınırı içinde kalan Y ve D4 Yetki Belgeli araçların işlemlerinde ücret alınmasına ilişkin 2014 Yılı Ücrete Tabi İşler Tarifesinin yeniden düzenlenmesine ilişkin talebi görüşülürken, gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Remzi Garip, bu tarifeler konusunda daha hassas davranacaklarını belirterek “Su konusunda çok fazla tepki alıyoruz. Tarifelerle ilgili daha fazla bilgi istiyoruz. Vatandaşlarımız lehine çok fazla artırmamamız gerekiyor” dedi.

DAHA HASSAS DAVRANACAĞIZ

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı da atık su bedelinin AK Parti hükümeti tarafından getirildiğini, büyükşehir belediyesinin sadece yaşayı uyguladığını söyledi. İlgili gündem maddesi oybirliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Meclis toplantısında daha sonra görüşülen “Malkara Hacıevhat Mahallesi G17B 13B pafta, 105 ada 223 parselde kayıtlı taşınmaz ile ilgili imar plan değişikliği” talebi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilirken, “Hayrabolu Kahya Mahallesi 66 ada 3-26-27 nolu ‘Mera’ vasıflı taşınmazların, şehir mezarlığında yer kalmaması nedeniyle mezarlık alanı olarak Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi adına geri dönüşümsüz tahsisi talebi” de İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Toplantıda görüşülen “Muratlı Kaymakamlığı İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilen Kurtpınar Mahallesi 56 ada 235 nolu parseldeki 1450 metrekarelik arsanın yetersiz olması, mülkiyeti Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan hizmet binalarına bitişik 56 ada 236 nolu parseldeki otogar binası ile ara mesafesinin 1 metre olması, bu durumun güvenlik zaafiyetine neden olacağından ekli krokide 371,88 metrekarelik kısmın da Emniyet Genel Müdürlüğü’ne tahsisi” talebi de İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.

ÖDENEKLER ARASI AKTARIM YAPILMASI GÖRÜŞÜLDÜ

Ulaşım Dairesi Başkanlığı sorumluluk alanındaki Y ve D4 Yetki Belgeli araçların işlemlerinde ücret alınması için ‘2014 Yılı Ücrete Tabi İşler Yönetmeliği’nde değişiklik yapılması” konusu Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilirken, “İlyas Küçükmidil’in özel halk otobüsünde uygulanan öğrenci abonman kart ücretlerinin yeniden belirlenmesi” talebi, “TEDES sisteminin yap-işlet-devret modeli ile kurulması, ihale edilmesi ve işletilmesi işi için Malkara, Çerkezköy, Çorlu ve Süleymanpaşa Belediye Başkanlıklarına yetki verilmesi”, “Süleymanpaşa-Hayrabolu yolu üzeri 22. Kilometre Demirli Mahallesi yol ayrımında bulunan Katı Atık Düzenli Depolama Sahasının ve ilçe belediyeleri tarafından işletilmekte olan katı atık vahşi depolama alanlarında çöplerin serilmesi kontrollü dökümün sağlanabilmesi için katı atık sahalarının işletimi ihalesi yapılması için Mahalli İdareler Bütçe Muhasebe Yönetmeliği 36. Maddesine istinaden ödenekler arasında aktarım yapılması” talebi, “Süleymanpaşa-Hayrabolu yolu üzerinde katı atıkların depolandığı 1. Lot alanının kapasitesinin dolmuş olması nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca gerekli izinler alınması dolayısıyla 10,4 hektar alan üzerinde 2. Etap Katı Atık Düzenli Depolama Sahasının İnşaatı yapım işinin ivedilikle yapılabilmesi için 2014 Bütçe Programına alınması ve Mahalli İdareler Bütçe Muhasebe Yönetmeliği 36. Maddesine istinaden ödenekler arasında aktarım yapılması” talepleri Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilirken, meclis toplantısı Kapaklı Belediyesi’nin 2014 Mali Yılı Bütçesine yeni ödenek tertibi açılması ve aktarımı talebinin görüşülmesi ile devam etti.

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU’NA HAVALE EDİLDİ

İlgili gündem maddesi oybirliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilirken, “Ergene Belediyesi’nin 2014 Mali Yılı Bütçesine yeni ödenek tertibi açılması ve aktarımı talebi” de Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. “Süleymanpaşa’ya bağlı Ortacami Mahallesi Yunusbey Caddesi’ndeki 32 pafta 95 ada ve 79 parseldeki taşınmazın imar hattının öne alınarak binayı korumak amacıyla Tekirdağ Valiliği’nce hazırlanan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Plan Değişikliğinin onaylanması” talebi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilirken, meclis toplantısının 18.gündem maddesinde de “Çorlu Hıdırağa Mahallesi Çorlu Kalesi çevresindeki Arkeolojik sit alanları için hazırlanan 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile ilgili askı süresince oluşan itirazlar” görüşülerek İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.

BİZ DE KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ

Meclis Toplantısı’nın bir sonraki gündem maddesinde “Tarım sektöründe yasalarla verilen görev ve yetkilerin kullanımında yararlı olacak bitkisel ve hayvansal üretim kollarına girdi temininde ürün işletme, depolama ve pazarlama fonksiyonlarının tümünde faaliyet gösterecek ortaklıklar tesis edecek bir şirket kurulması” talebi görüşülürken, gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Remzi Garip “Bu şirketlerin kurulmasına grup olarak biz de olumlu bakıyoruz. Bu şirketlere biz de katkı sağlamak istiyoruz” dedi.

ŞİRKET KURULMASI TALEPLERİ KOMİSYONDA

İlgili gündem maddesi Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilirken, “Ulaşım Dairesi Başkanlığı hizmetlerinin hızlı ve sorunsuz işlemesi için Tekirdağ Ulaşım A.Ş. ve Tekirdağ Park A.Ş. şirketlerinin kurulması” talebi, “Büyükşehir bünyesindeki görev hizmet ve yetki alanlarındaki imar ve mekansal planlama işlerinin yapılması amacıyla şirket kurulması” talebi Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. “Barbaros Limanlarına yanaşan feribotlardan sefer başı 170 TL alınması” konusunun Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilmesinin ardından toplantının 22.gündeminde de “Süleymanpaşa’ya bağlı Gündoğdu Mahallesi 2769 ada 1 parselde kayıtlı taşınmaza Büyükşehir Belediyesi binası inşaası için 2768 ada 1 parsel, 2769 ada 1 parsel ve 2838 ada 1 parselde kayıtlı taşınmazlar ile bu taşınmazlar arasında yer alan tapudaki tescilsiz alan ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinin onaylanmasına ilişkin” gündem maddesi görüşülerek İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.

KOMİSYON RAPORLARI GÖRÜŞÜLDÜ

Toplantı Ücrete Tabi İşler Tarifesinde yer almadığından birinci sınıf gayrisıhhi müesseseler için 2500 TL, LPG istasyonları ve akaryakıt istasyonları için yer seçimi ve tesis kurma izin ücreti ile deneme izin belgesi ücreti 1500 TL, proje müellifleri ile fenni mesullerden alınacak ücret tarifelerinin eklenmesi talebinin görüşülmesi ile devam ederken, ilgili gündem maddesi Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. “Maliye Bakanlığı’nın 45 nolu tebliğine konu Bazı Vergi ve Harçlara İlişkin Tarifelerin görüşülmesi”, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde faaliyet gösterecek mimarlık ve mühendislik proje müellifleri ile fenni mesullerin kayıtlarının İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından tutulacağının belirlenmesi”, “Büyükşehir sınırları içinde altyapı hizmetlerinin yürütülmesi, köy ve şehir içi yolların yapılması amacıyla Fen İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren mıcır ocağı, asfalt plenti tesislerinin daha verimli çalışabilmesi amacıyla bir şirket kurulması” talepleri Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilirken, toplantının 28.gündem maddesinde de Büyükşehir Belediye Meclisinin Olağanüstü ve Temmuz ayında yapılan toplantılarda belediye ihtisas komisyonlarına havale edilen konularla ilgili komisyon raporları görüşüldü. 

HAYRABOLU BELEDİYESİ’NE BIRAKILDI

Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nun kararı meclis tarafından oybirliği ile kabul edilirken, Çorlu’da 65 esnafın M plaka” taleplerini değerlendiren Ulaşım Komisyonu’nun konuyla ilgili 2 adet yürütmeyi durdurma talebiyle dava açılması ve mahkemenin henüz karar vermemesi dolayısıyla komisyonun da rapor veremediği belirtildi. Toplantıda daha sonra Plan ve Bütçe Komisyonu raporları görüşüldü. Kapaklı ve Saray’a ait ek bütçe yapılması konusuna ilişkin komisyon raporu meclis tarafından kabul edilirken, büyükşehir yapılanması ile birlikte büyükşehire verilen 121 ada 2 nolu parselin mülkiyetinin Hayrabolu Belediyesi’ne bırakılmasına ilişkin komisyon raporu da meclis tarafından oybirliği ile kabul edildi.

KOMİSYON ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK

Kapaklı Belediyesi’nin belde belediyesi iken ilçe belediyesi olması ile birlikte Cumhuriyet Mahallesi Pınar Bulvarı üzerindeki 512 ada 1 nolu parselde yapılması planlanan Kültür Merkezi, İsmetpaşa Mahallesi’nde 356 ada 2 nolu parselde yapılması planlanan 1000 kişilik spor salonu ve Kapaklı-Saray yolu üzerinde yapılması planlanan üst geçit projelerinin 2014 yılı yatırım programına alınması talebini görüşen komisyonun çalışmalara devam etmesi yönünde karar aldığı belirtilirken, komisyonun kararı meclis tarafından da kabul edildi.

AK PARTİ GRUBU RED VERDİ

Meclis toplantısı İmar ve Şehircilik Komisyonu’nun 16 gündem maddesi ile ilgili kararları görüşüldü. Kapaklı Belediye Meclisi tarafından kabul edilen imar planı değişikliği komisyon tarafından oyçokluğu ile kabul edilirken, gündem maddesinin görüşülmesi sırasında söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Remzi Garip “Ben bana tebliğ edilen dosyayı inceledik. Ama komisyonda olmayan arkadaşlarımız komisyon raporuna göre karar veriyor. Bunların hepsini inceledik. Grup olarak bazı karara evet, bazı kararlara da hayır oyu vereceğiz” dedi. İmar planı değişikliği ile ilgili komisyon raporu AK Parti grubunun red oyuna karşılık oyçokluğu ile kabul edildi. Çorlu, Süleymanpaşa ve Hayrabolu Belediyeleri tarafından kabul edilen plan değişiklikleri ile ilgili gündem maddeleri de komisyon raporları doğrultusunda karara bağlandı.

KARGAŞAYA NEDEN OLACAK

Çevre Planı Değişikliği ile ilgili komisyon raporunun görüşülmesi sırasında söz alan Remzi Garip “OSB Kanunu dağınık OSB’leri toplamak için çıkarıldı. Bu kanunun Tekirdağ’a büyük katkısı oldu. Bu plan notu ile OSB’lerde yüzde 75 doluluk oranına ulaşılmadan dışarıda firma kurulmasına izin verilecek. Bu da kargaşaya neden olacak” derken, CHP Grubu adına konuşan Münir Karaevli de bu raporun 1/25000’lik planlarla uyumlu olduğunu söyledi. Tekirdağ’da 4 ilçede OSB’nin olmadığını söyleyen Karaevli “OSB dışında sadece 3.sınıf gayrisıhhi müesseselere izin verilecek. 1. Sınıf müesseselere OSB dışında izin verilmiyor” derken, Remzi Garip de alınacak kararın sadece bu 4 ilçe için değil her yer için geçerli olacağını ifade etti. İlgili plan notu AK Parti grubunun red oyuna karşılık oyçokluğu ile kabul edildi.

ÖNERGELER GÖRÜŞÜLDÜ

Meclis toplantının bir sonraki gündem maddesinde de belediye birimlerinden gelen ve Büyükşehir Belediyesi’nde görüşülmesi gereken evrakları görüşüldü. Bazı talepler ilgili komisyonlara havale edilirken, bazı talepler de meclis tarafından karara bağlandı. Meclis toplantısında son olarak önergeler görüşüldü. Trabzon Eski Valisi Recep Kızılcık’ın doğduğu yer olan Malkara Sağlamtaş Mahallesi Vatan Caddesi’nin isminin “Vali Recep Kızılcık” olarak değiştirilmesine ilişkin önerge İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilirken, Tekirdağ’da 1/25000 ve 1/100000’lik planlarda revizyon yapılmasına ilişkin önerge de İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.

Haber / Gülveren VATANSEVER - Sevay KARDEŞ

Fotoğraf / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10