Çorlu TSO heyeti Belarus'ta

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerini 4 günlük fuar kapsamında 17-20 Eylül tarihleri arasında Belarus'a götürdü.

Çorlu 18.09.2014 14:14:00 0
Çorlu TSO heyeti Belarus

BETİD’İ ZİYARET ETTİLER

Çarşamba günü saat 16.00 sıralarında Belarus' un Başkenti Minsk’e ulaşan Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün başkanlığındaki heyet, dün Belarus Türk İş Adamları Derneği’ni (BETİD) ziyaret etti. Çorlu TSO Meclis Başkanı Metin Akgün ve Genel Sekreter İbrahim Karagöz’ün de yer aldığı heyeti Genel Sekreter Veysel Öğüt ve Dernek Başkanı Alparslan Sarıgöz karşıladı. Ziyarete müsteşar M.Fatih Turhan da eşlik etti.

 

HEM YATIRIMCI HEM DE ÜRETİCİ AÇISINDAN FAYDALI

Belarus’taki Türk yatırımcılar, yatırımlar, teşvikler ve imkanlar hakkında Çorlu TSO heyetine bilgi veren Dernek Başkanı Sarıgöz ve Müsteşar Turhan, Belarus’un Türkiye için önemli bir yatırım ve ticaret merkezi olduğunun altını çizdi. Burada yapılacak karşılıklı ticaretin hem yatırımcılar hem de üreticiler açısından son derece faydalı olacağını ifade eden Sarıgöz ve Turhan, “1991’de Rusya’dan ayrılarak bağımsızlığına kavuşan şehrin nüfusu 10 milyon. Burada en önemli ihracat kalemleri arasında tekstil ve sentetik iplik yer alıyor” dedi.

 

ÜNİVERSİTE MEZUNU ORANI YÜZDE 97

Belarus’un, Rusya’nın Avrupa’ya açılan kapısı olduğunu dile getiren Sarıgöz ve Turhan, “Burada 40 tane Türk firması aktif olarak faaliyet gösteriyor. Bölgenizin köklü firmalarından Danış Grubu’nun da burada tesisi var” dedi. 40 milyon dolarlık ihracatla tekstilin ilk sırada yer aldığını ifade eden Sarıgöz ve Turhan, “Tekstili meyve ve sebze takip ediyor. Burada asgari ücret 600-700 dolar. Zaman zaman düz işçi bulmakta bile sıkıntı yaşıyoruz. 40 üniversitenin bulunduğu ve üniversite mezunu oranı yüzde 97 olan şehirde komünizmin kalıntıları kısmen devam ediyor” dedi. Turhan ve Sarıgöz, yatırımcıların büyük bir çoğunluğunu devletin kontrol ettiğini dile getirdi.

 

UMARIZ BU ZİYARETLER YATIRIMA DÖNÜŞÜR

Belarus’taki Türk iş adamları Çorlu TSO heyetinin sorularını da yanıtladı. Turhan ve Sarıgöz’e ev sahipliklerinden dolayı teşekkür eden Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün, Turhan ve Sarıgöz’e Çorlu TSO işlemeli plaket takdim etti. Ziyaret yaklaşık bir saat sürerken, ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getiren Sarıgöz “Umarım bu ziyaretler ticarete ve yatırıma dönüşür. Burası bir cazibe merkezi. Türk iş adamları olarak buradaki yapılanmada payımıza düşeni almalıyız” dedi. Ziyarette Belarus’a yapılabilecek yatırımlar ve teşvikler hakkında fikir alışverişinde bulundu.

 

Haber / Şaban KARDEŞ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10