Ulaşım sorununu Büyükşehir'in çözmesi bekleniyor

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, son zamanlarda engellilerin toplu ulaşım araçlarında yaşadıkları sorunların çözüme kavuşturulması için Tekirdağ BÃ

Çerkezköy 19.09.2014 13:36:00 0
Ulaşım sorununu Büyükşehir

SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYORUZ

Büyükşehir Belediyesi’ne yazdığı dilekçede, engelliler başkalarının yardımına gerek duymadan kent yaşamına katılmaları aktiviteler ile bütünleşmeleri ve evlerinden çıkıp sosyal hayata katılmaları için ulaşımın engelsiz olması gerektiğini söyleyen Çetinkaya, yerel yönetimlerin denetimindeki tüm toplu taşım araçları ve şehir içi servis araçlarının özürlülere yardımcı araç ve gereçleriyle rahatlıkla erişebilecekleri biçimde donatılması ve araç ile durak ve kaldırım yüzeyleri arasındaki kot farklılıklarının giderilmesi gerektiğini söyledi.

 

ÖZEL DONANIMLI ARAÇLAR HAZIRLANMALI

Yerel yönetimlerin, ayrıca özel durumdaki özürlülerin taşınması için özel donanımlı araçlar hazırlaması ve hizmete sunması gerektiğini dile getiren Çetinkaya “Toplu taşıma araçlarından engelliler ücretsiz yararlanabilmelidir. Duraklar, istasyonlar, iskelelerde biniş ve inişler için gerekli donanım bulunmalıdır. Şehir içi ulaşım engellilere uygun hale getirilmelidir. Engelliler için sesli uyarıcılarla desteklenerek, alt ve üst geçitler uygun hale getirilmelidir” dedi.

 

OTOBÜSE KOLAYCA GİRİŞ SAĞLANMALI

Çetinkaya Tekirdağ’ın tüm ilçelerindeki minibüslerin engellilere uygun hale getirilmesi gerektiğini ifade ederek “Engellilere uygun hale getirilen minibüs tapmaları otomatik olmadığı için şoförler yerinden kalkıp rampayı açmak istemiyorlar. Açsalar bile sinirli oluyorlar bu durumda engelli bundan kötü şekilde etkileniyor. Bu nedenle bizim isteğimiz otomatik olmasıdır. Ayrıca otobüs duraklarının da engellilere uygun olması gerekmektedir. Biz Çerkezköy’de şoförlerden en çok duyduğumuz şey; burası çok yüksek veya çok alçak rampayı açamayız oluyor. Duraklarda tekerlekli sandalyenin girebileceği bölüm olmalıdır. Duraklar yardıma ihtiyaç duymadan, kolay ve engelsiz ulaşılabilir olmalıdır. Durakların yerleri kolay anlaşılabilir ve belli uzaklıklardan görülebilir olmalıdır. Engellilerin otobüse rahat inip binmeleri için, durak kısmı taşıt yolundan 20 santim rampa ile yükseltilmeli ve 30 cm’lik döşemeyle otobüse kolayca giriş sağlanmalıdır” dedi.

 

Haber / Kemal ALTUNOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10