"Sesimi duyan var mı?" deprem paneline yoğun ilgi

Çorlu Kent Konseyi, "Kentlerin Afete Hazırlık Çalışmaları kapsamında zemin, konut, insan ilişkilerinin kent yönetimlerince değerlendirilmesi amaçlı düzenlediği 'Sesimi Duyan Var mı ?" pan

Çorlu 22.09.2014 14:04:00 0

BİNLERCE KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Çorlu Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve Eğitim Komitesi Başkanı Mehtap Petek tarafından organize ve sunuculuğunun yapıldığı, alanlarında uzman beş konuşmacının yer aldığı panel Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’mızın söylenmesiyle başladı. Ardından Çorlu Kent Konseyi Başkanı Ramadan Cesur açılış konuşmasını yaptı.  Çorlu Kent Konseyi Başkanı Ramadan Cesur,Türkiye’nin jeofizik yapısına göre inşaatların yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “ “Ülkemizin tümüne yakınının coğrafi olarak aktif deprem kuşağında olduğu, hemen her an yıkıcı insan kayıplarıyla sonuçlanabilecek deprem gerçeği ile yaşaması hepimizin malumudur.  17 Ağustos 1999 tarihinde yaşadığımız 7.4 büyüklüğündeki depremdeki on binlerce insan kaybı yüzlerce milyar dolarlık maddi kayıpla hala hatırlarımızdadır. “İnsanı deprem değil, onun hırsı ile yaptığı hatalar öldürür” söylemine inanmamak elde değildir. Yerel yönetimler, ülkenin büyük sorunlarından olan deprem tehlikesini göz ardı etmemeli; bu konu yerel yönetim programlarının öncelikler listesinde üst sıralarda yerini almalıdır. Kaçak yapılaşma ve güvenli olmaktan uzak binaların güçlendirilmesi çalışması için kaynak oluşturulması, afete hazırlık gibi konu ve sorunlar yerel yönetimlerin programlarına girmelidir. Ülkemiz sahip olduğu, jeolojik, tapografik ve meteorolojik koşulları nedeniyle, büyük can ve mal kayıplarına yol açan afet olayları ile sıkça karşılaşmaktadır. Ülkemizin yüzde 96’sı deprem bölgesinde bulunmakta, nüfusumuzun yüzde 98’i değişik derecelerde deprem tehlikesi altında yaşamaktadır. Ertelenmeyecek bir başka konu da, her il için bina envanterinin çıkarılması ve deprem master planı hazırlanmasıdır. Sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir kentsel çevre oluşturulması için, afet tehlike ve risklerini dikkate alan afete duyarlı planlama yaklaşımının geliştirilmesi ve yerbilimsel verilerin planlamaya entegrasyonu sağlanmalıdır. Afet riskinin, afet olmadan önce önlenmesi veya azaltılması, afet sonrası ise mağduriyetin en aza indirilmesini esas alan çağdaş bir afet yönetim sistemi kurulmalıdır. Uygar bir toplumda, doğaya saygılı, depremden korkmadan yaşamak umudu ve ümidiyle, “Sesimi Duyan Var mı ? “adlı panelimizin verimli geçmesini diliyor, saygılar sunuyorum.” dedi. 

 

KONUŞMACILAR DEPREM RİSKİNİN AZALTILMASININ YAPILMASINI BELİRTTİLER

Jeofizik Yüksek Mühendisi Süha Güneyi’nin moderatörlüğünü yaptığı panelde sırasıyla;  - Prof. Dr. Şükrü Ersoy “İstanbul ve batısı gelecek depremlerde daha çok etkilenecek! - Zemin, Nüfus ve konut bağlamında bir değerlendirme" konusunda,  - Doç. Dr. Ferhat Ozcep  "Kentsel Planlama (Micro Bölgeleme) Bağlamında Deprem Zemin Yapı Etkileşimi" konusunda,  - Türkiye Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu "Yerel Yönetimlerde Kentleşme" konusunda,  - İnşaat Yüksek  Mühendisi Engin Alkan "Depreme Ne Kadar Hazırız?" konusunda,  - İstanbul Millet Vekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan "Deprem Risklerinin Azaltılmasında Kentsel Dönüşüm Uygulamaları" konusunda  panel katılımcılarına mesleki deneyim ve bilgilerini sundular.

 

YÜCEER,BU ETKİNLİKLERİN YARARLI OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Panelde katılımcı olarak yer alan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer,’de Çorlu Kent Konseyi’ni kent yararına böyle güzel etkinlikler düzenlediği için kutladığını belirtti.Yüceer, bu tür etkinliklerin insanlara çok yararlı olduğunu ve bu panelden her kesimin ve her kesin bir şeyler edindiğini ve herkes üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti. Panel daha sonra konuşmacılara Teşekkür Belgesi ve Plaket takdimi ile sona erdi.

 

Haber Merkezi

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10