Kanserde erken teşhis hayat kurtarır

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından Çerkezköy Hacı Fahri Zümbül Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencilerine "Meme Kanseri" konulu eğitim semineri verildi.

Çerkezköy 14.10.2014 16:23:00 0
Kanserde erken teşhis hayat kurtarır

“ÖLÜM NEDENLERİNİN BAŞINDA GELİYOR”

Dün saat 14.00’da okulun toplantı salonunda verilen seminerde, Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli doktor Demet Eyidoğan, öğrencilere “Meme kanseri” konusunda bilgiler verdi.  Dr.Eyidoğan tüm kanser vakalarında olduğu gibi meme kanserinde de erken tanının çok önemli olduğunu ifade ederek “Meme kanseri, gerek gelişmiş, gerekse gelişmekte olan ülkelerde en sık görülen kadın kanseridir. Ülkemizde ve İlimizde de kadınlarda en sık görülen kanser olan meme kanseri kadınlarda kanserden ölüm nedenlerinin başında gelmektedir” dedi. Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede kadınların bilgilendirilip, bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Eyidoğan “Bu amaçla 2004 yılından beri Ekim ayında “Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri” kapsamında yurt genelinde ve ilimizde çeşitli faaliyetler düzenleniyor” dedi.

 

“RİSKİ ARTIRIYOR”

Meme kanserinin ileri yaş hastalığı olmasına rağmen çok genç yaşlarda da ortaya çıktığını kaydeden Eyidoğan “Erkeklerde de görülmekle beraber, bu oran tüm meme kanserlerinin ancak yüzde 1’ini oluşturuyor. İlk doğumun ileri yaşta olması, hiç doğum yapmamış olmak, erken adet görüp geç menopoza girmek, kontrolsüz hormon ilacı kullanmak, 1.derece akrabalarında meme kanseri olması, obezite ve menopoz sonrası aşırı kilo almak meme kanseri riskini arttırabiliyor” dedi.

 

DESTEK OLUŞTURAN BİR YÖNTEM

Meme kanserini kitlenin ele gelmediği erken dönemde yakalayabilmek için başvurulan en önemli tanı aracının “Mamografi” olduğunu ifade eden Eyidoğan “Mamografi meme kanserinin daha sık görüldüğü 40-69 yaş ve üzeri kadınlara uygulanıyor. Ultrasonografi ise bazı olgularda mamografiye önemli bir destek oluşturan bir yöntemdir” dedi. Meme kanseri ile mücadelede erken tanı için, kadınların meme kanserinin farkında olması, kendi kendine meme muayenesi yapması, yılda bir kez Klinik Meme Muayenesi yaptırması ve iki yılda bir kez Tarama Mamografisi çekilmesi gerektiğini dile getiren Eyidoğan, “Bu yöntemleri birbirinden ayırmak mümkün değil.  Meme kanserinin erken teşhisi amacıyla ücretsiz kanser tarama programları yürütülüyor. Kişilerin henüz hastalık belirti ortaya çıkmadan Aile Hekimlerine ve KETEM’ e başvurmaları ve kendilerine uygun tarama programlarına dahil olmaları çok önemlidir. Çünkü kanserde erken teşhis hayat kurtarır” dedi.

 

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10