Eboladan korunmak için ne yapılmalı?

Güvenbir Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) Genel Müdürü Dr. Ali Çolak, dünyayı tehdit eden Ebola Virüsü Hastalığına dikkat çekti.

Bölgede Gündem 20.10.2014 14:22:00 0
Eboladan korunmak için ne yapılmalı?

İŞ DÜNYASINI DA TEHDİT EDİYOR

Dünyada yaklaşık 4 bin insanın hayatını kaybetmesine sebep olan, Batı Afrika’dan Londra, Paris, Oslo, Frankfurt ve Madrid gibi Avrupa şehirlerine yayılan ve son olarak Amerika’da görülen Ebola hastalığının büyük bir hızla yayıldığını ifade eden Çolak “Halen tedavisi bulunamayan Ebola virüsüne karşı yapılabilecek tek şey ise önleyici tedbirler almak” dedi. Ebola ve benzeri virüslerden kaynaklanan salgınlara yakalanma olasılığının bazı meslek grupları için daha yüksek seviyelerde olduğuna da dikkat çeken Çolak “Özellikle hastalığın baş gösterdiği ülke ve şehirlere iş amacıyla giden havayolu, lojistik gibi sektörlerde çalışanların bu virüse yakalanma ihtimalleri daha yüksek” dedi.

 

HENÜZ TEDAVİSİ YOK

Bulaşıcı hastalıklar karşısında firmaların nasıl önlemler alması gerektiğine dair de bilgiler veren Çolak “Ebola virüsüne karşı henüz bir tedavi yöntemi geliştirilemediği için önleyici tedbirler almak hayati önem taşıyor. Kişilerin çalışmış olduğu sektör iş sağlığı ve güvenliği açısından ‘az tehlikeli’ sınıfta yer alsa bile tedavisi olmayan bu tür bir hastalık karşısında ‘çok tehlikeli’ sınıf kapsamına girebiliyor” dedi. Özellikle yurtdışı bağlantıları olan ve seyahat hali gerektiren sektörlerde çalışanların, gittikleri ülkelerde kişilerle yakın temas kurmaktan kaçınması gerektiğini söyleyen Ali Çolak “Henüz tedavisi geliştirilmemiş global bir salgına karşı alınacak en aktif önlem bu” dedi.

 

BİLGİLENDİRİLMELERİ GEREKİYOR

Bu sektörlerde hizmet veren işletmelerin işyeri hekimlerine de büyük sorumluluk düştüğünü söyleyen Çolak, “Yurtdışına gidecek olan çalışanların, hastalığa yakalanmamak için ne tür önleyici tedbirler almaları gerektiği konusunda bilgilendirilmeleri gerekiyor” dedi.

 

8-10 GÜN SONRA ORTAYA ÇIKIYOR

Hastalığın nasıl ilerlediği konusunda da bilgiler veren Çolak “Semptomlar hastalık kapıldıktan 8-10 gün sonra ortaya çıkıyor. Fakat virüs tam olarak 21 gün sonra tespit ediliyor. İlk olarak baş ağrısı, ateş ve vücut ağrısı belirtileri ortaya çıkıyor. Nadiren de kaşıntı görülüyor. Sonrasında ishal ve kusma ile devam ediyor. Bir sonraki evre, şimdiye kadar vakaların yarısında iç kanama olarak görüldü. Kan kusma, idrarda kan, deri altından, gözlerden veya ağızdan kanama görülüyor. Hastaları öldüren şey ise iç kanama olmuyor. Vücuttaki kan damarlarının sıvı sızdırması sonucu azalan kan basıncının kalp, böbrek, karaciğer ve başka organ yetmezliklerine sebep olması ölüme sebep oluyor” dedi.

 

Çerkezköy Haber / Kemal ALTUNOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10