Meme kanserinden değil, geç kalmaktan korkun

Çerkezköy Belediyesi ve İrmet Hospital işbirliği ile meme kanserine dikkat çekmek amacıyla dün 14.00-16.00 saatleri arasında Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi'nde bilgilendirme semineri düzenlendi.

Çerkezköy 22.10.2014 17:24:00 0
Meme kanserinden değil, geç kalmaktan korkun

ERKEKLERDE DE GÖRÜLEBİLİR

Seminere konuşmacı olarak İrmet Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nurullah Burak Korkmaz, katıldı. Katılımın az olduğu seminerde meme kanseri ile ilgili bilgiler veren Korkmaz, “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Her 9 kadından biri meme kanserine yakalanır” dedi. Meme kanserinin her 100 kadına karşılık, 1 erkekte de ortaya çıkabileceğini söyleyen Korkmaz, “İlk adet kanamasını çok erken yaşta görenlerde, geç menopoza girenlerde daha sık görülür. Kanserin ilk ziyaret ettiği yer koltuk altıdır” dedi.

 

KANSERDEN DEĞİL GEÇ KALMAKTAN KORKARIZ

Göğüste her kitlenin meme kanseri olmadığını ifade eden Korkmaz “Elinize kitle geldiğinde mutlaka bir hekime başvurun. Bizler kanserden değil, geç kalmaktan korkarız” diye konuştu. Doğum yapan ve emziren kadınlarda meme kanserine yakalanma olasılığının doğum yapmamış ve emzirmemiş kadınlara göre daha az olduğunu söyleyen Korkmaz “Alkol, sigara kullanan kadınlarda meme kanserine yakalanma riski daha fazladır. Sigara meme kanserinin de birinci sebebidir” bilgisini verdi.

 

BAŞLANGIÇTA ÇOK YAVAŞ BÜYÜR

Şişmanlık, obezite ve kalça yağı oranının artmasının östrojen miktarını artırdığını, bu hormon ne kadar fazla olursa meme kanserine yakalanma riskinin o kadar arttığını vurgulayan Korkmaz “Kanser başlangıçta çok yavaş büyür. 7 yılda ancak bir santim boyuna gelir. Bu aşamada muayene, ultrason ve mammografi ile çok kolay yakalanabilir. Ama beni hafife alıp büyümesine izin verilirse birden bire hızlanır” dedi.

 

BELİRTİ VERMEDEN DE İLERLEYEBİLİR

Kanser büyürken de bazı belirtiler verdiğini söyleyen Korkmaz “Memede bulunduğu yerde bölgesel sertleşme yapar. Bulunduğu yerde kızarıklık yapabilir. Meme başından akıntı yapar. Her iki memenin büyüklüğünü farklı hale getirir. Bulunduğu yerin üstündeki deriyi portakal kabuğu gibi kabarık ve nokta nokta yapar. Bulunduğu yerde cildi içeri doğru çeker ve çukurlaşmalar yapabilir. Bulunduğu yerde büzüşme yapabilir. İyileşmeyen yara açabilir. Kanser o kadar hain bir hastalıktır ki bu belirtilerin hiçbirini vermeden de sinsice büyüyebilir. Ama uygun aralıklarla yapılan muayene, ultrason ve mamografide ortaya çıkar” dedi.

 

KANSER KÜÇÜKKEN YAKALANABİLİR

20 yaşın üzerindeki her kız ve kadın her ay kendi kendine meme muayenesi yaparsa, kanserin küçükken yakalanabileceğini ifade eden Korkmaz “ 40 yaşına gelen bir kadın her yıl meme muayenesi ve jinekolojik muayene olursa, kanseri kendisinden uzak tutabilir veya yakalanmışsa bile kanserden kolay kurtulabilir. 40 yaşından itibaren her yıl düşük radyasyonlu dijital Mammografi ve gerekirse Meme Ultrasonografisi yaptırırsa, kansere yakalanma olasılığı oldukça azalır. Kanser küçükken yakalanırsa yüzde 98 olasılıkla kanserden kolayca kurtulunabilir. Tümörün büyüklüğü 2 santimetreden küçükse metaztaz yok ise memenin boyutu uygun ise meme koruyucu cerrahi ile temizlenebilir” dedi.

 

MAMOGRAFİNİN HİÇBİR ZARARI YOK

Mamografinin hiçbir zararını olmadığını, her yaştaki kadına güvenle mamografi filmi çekilebildiğini dile getiren İrmet Hospital Genel Carrahi Uzmanı Op. Dr. Nurullah Burak Korkmaz, Mamografi sırasında en fazla 2  akciğer filmi kadar ışın alınır. Mamografi hayat kurtaran bir tetkiktir. Özellikle yüzde 99 oranında kadınların hayatını kurtarır” dedi. 50-60 yaşına gelip de hayatında hiç doktora gitmeyen, mamografi çektirmeyen kadınlar görmenin kendisini üzdüğünü ifade eden Korkmaz “Avrupa’nın beşiği olan Trakya’da bunları görmek bizi üzüyor. Lütfen bu konuda bilinçli olalım” dedi.

 

ÖMRÜNE ÖMÜR KATILIYOR

Bazı meme kanseri vakalarında radyoterapi uyguladıklarını ifade eden Korkmaz “Gözle görülmeyen kanser hücrelerini ancak radyoterapi yolu ile yok edebiliriz. Bir hasta kemoterapi veya radyoterapi görüyorsa bu hastanın işinin bittiği anlamına gelmiyor. Aksine ömrüne ömür katılıyor” dedi. Seminere Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Can, İrmet Hospital Başhekimi Op. Dr. Ahmet Türker, Hastane Müdürü Alper Atasoy, Halkla İlişkiler ve Hasta Hakları Sorumlusu Leyla Alkan da katıldı.

 

Çerkezköy Haber / Gülveren VATANSEVER


0282 726 91 91
0282 747 65 10