Torba Yasa ile neler değişti?

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ile PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Trakya Şubesi'nin işbirliğinde 6552 Sayılı Torba Yasa Semineri düzenlendi.

Çerkezköy 22.10.2014 17:34:00 0
Torba Yasa ile neler değişti?

TORBA YASA MASAYA YATIRILDI

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda dün saat 13.30’da başlayan programın açılış konuşmasını yapan PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Trakya Şubesi Başkanı Özber Çetin, ÇTSO yönetimi ve meclis başkanının yaratmış oldukları vizyonla birlikte çok güzel işler başardıklarını ifade etti. Böylesine güçlü sivil toplum kuruluşlarının paylaşım kültürünü aşılaması açısından diğer sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve dernekler ile birlikte işbirliği içinde bir takım işler yapmanın çok önemli olduğunu ifade eden Çetin, “Hem insan kaynakları yöneticilerinin hem de muhasebeci mali müşavir ve işverenleri ile bir arada toplayan kanunları, yasaları bir arada tartışmak ve konuşmak bizlere keyif veriyor. Yasa çıktıktan sonra bunları değişik ortamlarda tartıştık. PERYÖN Trakya olarak 1998 yılından beri faaliyet gösteriyoruz. Yapılacak olan seminer bütün herkese faydalı olacaktır” dedi.

SON GÜN 31 EKİM

ÇTSO Meclis Başkanı Taha Ülker de sivil toplum örgütlerinin müşterek çalışmaları ile daha ilerilere gidileceğini ifade etti. Seminere konuşmacı olarak katılan Tekirdağ Vergi Dairesi Başkanı Abdulkayyum Karayel de, yasada vergi konularında yapılan değişiklikler hakkında katılımcılara bilgi verdi. 6552 sayılı Kanunun bir af kanunu olmadığını, mevcut borçların yapılandırılması ile ilgili kanun olduğunu kaydeden Karayel “6552 sayılı kanun, 6111 sayılı kanundan biraz farklı. Bu kanunda sadece kesinleşmiş alacakların yapılandırılması söz konusu. Bu kanunun tabana yayılmasını, herkes tarafından talep edilmesini istiyoruz. Vergi dairelerinde yığılma olmaması için imkan getirildi. İnternet üzerinden başvurmak daha pratik olacak. Mükelleflerimiz her türlü borçlarını internete girip borcunu sorgulayıp taksit seçeneklerini seçebilecekler” dedi. Kredi kartı ile de ödeme imkanı getirildiğini söyleyen Karayel, ilk taksit ödemeleri için son günün 31 Aralık olduğunu söyledi.

 

YAPILANDIRARAK ÖDENEBİLECEK

Tekirdağ Vergi Dairesi Tahsilat Müdür Vekili Celil Fidan da “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 6552 Sayılı Kanun” hakkında katılımcılara bilgi verdi. Gelen “Belediyeler vadesi 30 Nisan tarihinden önce olan emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zammı, vadesi 30 Nisan tarihinden önce olan su kullanımından kaynaklanan alacakları ile, Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdarelerinin vadesi yine aynı tarihten önce su ve atık su bedeli alacakları ile ferileri kanun kapsamında yapılandırarak ödenebilecek” dedi.

FARKLI ŞEKİLDE GERÇEKLEŞECEK

Kanundan yararlanma şartları hakkında da bilgiler veren Fidan “6552 Sayılı Kanun hükümlerine göre, bir alacağın yapılandırılarak ödenebilmesi için bu alacağın maddede belirtilen tür ve dönemden kaynaklı bir alacak olması, kanunun yayımlandığı 11 Eylül tarihi itibariyle vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olması şart. Bir alacağın kesinleşmesi alacağın varlığının hukuk düzeninde ihtilaflı olmaması veya ihtilaflı hale gelme olasılığının kalmamasıdır. Alacakların kesinleşmesi, düzenlendikleri veya ilişkili oldukları kanunlardaki hükümler nedeniyle farklı şekilde gerçekleşebiliyor” dedi.

 

100 LİRAYI AŞMAYAN FERİ ALACAKLAR TERKİN EDİLECEK

Vergi, vergi aslına bağlı cezalar ve diğer amme alacaklarının asıllarının tamamı ile gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak belirlenecek tutarın ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme zammı, gecikme faizi gibi fer’i alacakların tamamının, alacak aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yüzde 50’sinin, ödenmesi halinde bu cezaların kalan yüzdesinin, kapsam dahilindeki idari para cezalarının tamamı ile fer’ileri yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak belirlenecek tutarın ödenmesi halinde bu cezalara uygulanan gecikme cezası, gecikme zammı, faiz gibi fer’i alacakların tamamının terkin edileceğini ifade eden Fidan “31 Aralık 2013 tarihinden önce verilen ve genel bütçeye gelir kaydedilmesi gereken 120 liranın altında kalan idari para cezaları ile 12 lira ve altında kalan kaçak geçiş ücretleri terkin edilecek. Maliye Bakanlığı’na bağlı tahsil dairelerince takip edilen vadesi 31 Aralık 2007 tarihinden önce olan 50 lirayı aşmayan asli alacaklar ile bu alacağa bağlı fer’i alacaklar, aslı ödenmiş 100 lirayı aşmayan fer’i alacaklar terkin edilecek” dedi.

42 TAKSİTTE DE ÖDEYEBİLECEKLER

Yasa kapsamında yapılandırma için başvurunun nasıl yapılacağı konusunda da bilgiler veren Fidan “Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların 1 Aralık 2014 tarihine kadar ilgili idareye başvuruda bulunmaları gerekiyor. Borçlu olunan her vergi dairesi itibarıyla ayrı ayrı başvuruda bulunulacak.  Başvuru sırasında dava açılmayacağı, açılmış davalardan vazgeçileceği belirtilecek.  Taşıtlar için yapılacak başvurularda her bir taşıt itibarıyla toplam borç için başvuru şartı getiriliyor. Kanun hükümlerinden yararlanılmasına ilişkin olarak başvuruların elektronik ortamda yapılması sağlanacak. Peşin ödemelerde ödenecek tutarda bir artırım yapılmayacak. Başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme imkanı sunulacak. Belediyeler yapılandırılan borçlarını 36 taksitte, spor kulüpleri 42 taksitte ödeyebilecek” dedi.

 

KREDİ KARTI İLE DE ÖDENEBİLECEK

Kanunun yayımını izleyen 3’üncü aydan başlamak üzere peşin veya taksitle ödeme yapılacağını söyleyen Fidan “Taksitli ödemeler için Kanunda öngörülen taksit seçeneklerinden birinin seçilmesi zorunlu.  Başvuru sırasında taksit sayısını belirtmeyenlere azami taksit süresi verilecek. İlk taksit ödeme süresi içinde yapılan peşin ödemelere katsayı uygulanmayacak. Taksitlerin kredi kartıyla ödenmesine imkan sağlanıyor” dedi.

 

ÖDEYECEKLERİ TUTARDA HÜKÜMLERDEN YARARLANACAKLAR

Kanunda bir takvim yılında en fazla 2 taksitin süresinde ödenmemesine izin verildiğini kaydeden Fidan  “Ödenmemiş taksitler takibe alınmayacak. Süresinde ödenmeyen taksit, son taksiti izleyen ayın sonuna kadar gecikme zammı oranında geç ödeme zammı ile birlikte ödenebilecek. Yapılandırmanın ihlali halinde borçlular ödedikleri tutarlar kadar Kanun hükümlerinden yararlanacak” bilgisini verdi. Gelir İdaresi Grup Müdürü Şenol Gelen de kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar hesabında düzeltme imkanı tanıyan 74.maddeyi anlattı. Kurumlar Vergisi mükelleflerine, kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklarını gerçek duruma uygun hale getirme imkanı verildiğini ifade eden Gelen “Bilanço esasına tabi kurumlar vergisi mükellefleri 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutlarını ve ortaklardan alacaklar ve ortaklara borçlar hesapları arasındaki net alacak tutarını düzeltebilecek” dedi.

31 ARALIK’A KADAR BAŞVURU YAPILMALI

Düzeltilen tutarlar için 31 Aralık 2014 tarihine kadar bağlı olunan vergi dairelerine beyanda bulunulacağını ifade eden Gelen “Ödenen vergiler gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilmeyecek ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınmayacak.  Yapılan bu beyan nedeniyle, 2014 yılı için verilen geçici vergi beyannamelerinde yapılacak düzeltme işlemlerinde herhangi bir ceza ve faiz talep edilmeyecek. Beyan edilen tutarlar üzerinden yüzde 3 oranında hesaplanan vergi beyanname verme süresi içinde ödenecek. Yapılan beyanla ilgili olarak, söz konusu tutarların ortaklara dağıtılıp dağıtılmadığına bakılmaksızın kar dağıtımına bağlı vergi kesintisine yönelik ilave bir tarhiyat yapılmayacak” dedi.

 

GECİKME ZAMMI ALINMAYACAK

Sosyal Güvenlik Kurumu Tekirdağ İl Müdür Yardımcısı Üzeyir Yitik de SGK ili ilgili bilinmeyen konular hakkında katılımcılara bilgiler verdi. 30 Nisan 2014 ve öncesinde işlemiş oldukları fiiller dolayısıyla uygulanan idari para cezalarından 31 Aralık 2014 tarihine kadar tebliğ edildiği halde ödenmemiş veya eksik ödenmiş olanların yapılandırma kapsamına girdiğini söyleyen Yitik “Yapılandırma kapsamında borç asılları ile bu borçlar için ödeme sürelerinin bittiği tarihten 10 Eylül tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişik oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının tahsilinden vazgeçilecek” dedi.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

Seminerde Avukat Yasemin Bilican ‘4857 Sayılı İş Kanunu Değişiklikleri’ ve Avukat Ahmet Rahman Metin de ‘Oda-Borsa aidat yapılandırmaları’ hakkında bilgiler verdi. Programa CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Hasan Demir, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Akın, Meclis Başkanı Taha Ülker, PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Trakya Şubesi Başkanı Özber Çetin MHP Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, Tekirdağ Vergi Dairesi Başkanı Abdulkayyum Karayel, Sosyal Güvenlik Kurumu Tekirdağ İl Müdür Yardımcısı Üzeyir Yitik, Çerkezköy Vergi Dairesi Müdürü Ahmet Tetik, Tekirdağ Vergi Dairesi Grup Müdürleri Şenol Gelen ve Mustafa Çelik, Tekirdağ Vergi Dairesi Tahsilat Müdür Vekili Celil Fidan, avukatlar, mali müşavirler, muhasebeciler ile işletmeciler katıldı.

 

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10