Sarbani Ahmed anıldı

Hayrabolu'da yaşamış olan ve kabri ilçede kabri bulunan Sarbani Ahmed, Hayrabolu Kaymakamlığı ile Belediye Başkanlığı tarafından Sadi Kıyak Öğretmenevi'nde düzenlenen etkinlik ile anıldı

Hayrabolu 23.10.2014 11:30:00 0
Sarbani Ahmed anıldı

EN ÖNEMLİ EDEBİYATÇI VE ŞAİRDİ

Anma programında konuşan Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkanı Hüseyin Bayol, “Bugün 1357 yılında fethedilen eski adıyla Chariupolis (Hanri-polis, Rüzgarlı Şehir) bugünkü adı ise 1368’de ikinci fethinden sonra Hanripol, Hayrı-bol olarak değiştirilmiş ve günümüze Hayrabolu olarak gelmiştir. Tarihi boyunca Hayrabolu’dan birçok devlet adamı yetişmiştir. İşte bunlardan birisi Kanuni Sultan Süleyman’ın Irak Seferine Sarbanbaşı, yani develi birliklerinin komutanı olarak katılan Ahmed-i Sarban, devlet adamı aynı zamanda şeyh, yaşadığı çağda en önemli edebiyatçı ve şair bir kişiydi” dedi.

DOĞRU BİLGİLERLE DONATAN BİR İNSAN

Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu da, Hayrabolu’da Osmanlı’dan Cumhuriyet tarihine kadar, çeşitli insanlar, değerler, tarihi, kültürel olaylar olduğunu belirtti. Bunların bir kısmının günümüze kadar iletildiğini, bir kısmının ise daha yüzeysel kaldığını ifade eden Altayoğlu “Ama Sarbani Ahmed’i araştırdığımız zaman bir bilim insanı olarak, bir kültür insanı olarak, bir din adamı olarak, Kanuni Sultan Süleyman zamanında paylaştıkları halkı sosyal ve kültürel yönden doğru bilgilerle donatan bir insan olduğunu görüyoruz. En büyük özelliklerinden bir tanesi yanlış ve kaba olaylara karşı muhalif olarak görüyoruz” dedi.

HAYATINI ANLATTI

Yrd. Doç Dr. Fatih Köse de Sarbani Ahmed hakkında bilgiler verdi. Köse “Sarbani Ahmed 16.yüzyıl’da burada gömülü olan, burada defnedilmiş olan ve Osmanlının 16. klasik asır döneminde görev almış aynı zamanda bir devlet adamı yönü olan bir Allah dostudur. Kendisi daha tasavvuf hayatına girmeden önce dönemin bilimsel konularını öğreniyor ve medrese eğitiminden geçiyor” dedi. Konferansın sonunda katkılarından dolayı Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Yrd. Doç. Dr. Fatih Köse, Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Altaş, Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkanı Hüseyin Bayol’a plaket takdim edildi.

Çerkezköy Haber

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10