"Sağlık hizmeti almak için gelir testi yaptırın"

Çerkezköy ve Kapaklı'da görev yapan mahalle muhtarları Genel Sağlık Sigortası hakkında bilgilendirildi.

Çerkezköy 24.10.2014 14:02:00 0

ANA PARA ÜZERİNDEN PRİM TAHSİS EDİLECEK

Çerkezköy Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Yücel İnce, Çerkezköy Kent Konseyi Konferans Salonu’nda dün saat 11.00’da düzenlenen toplantıda mahalle muhtarlarına Genel Sağlık Sigortası ile ilgili bilgi verdi. 6552 Sayılı kanunla ilgili bilgiler veren İnce “Bu yasa kapsamında genel sağlık sigortalı olan sigortalılarımızın da borçlarını yapılandırması söz konusu. Bu yapılandırma 4-B tescilli olan Bağkur borçları, genel sağlık sigortalı olanların borçları, emeklilerin SGK prim borçlarını kapsıyor. Bunların içinde genel sağlık sigortası borçları ve genel sağlık için sosyal yardımlaşma vakfında gelir testi yaptırmayan vatandaşlarımızın gelir testi yaptırması için belli bir tarih aralığı verildi. Bu tarihler arasında gelir testi yaptıranlar için geriye dönük 01.01.2012 tarihli tescili yapılacak. Yapılacak bu tescil sonunda peşin ödemezlerse, gecikme zammı uygulanmayacak. Ana para üzerinden primler tahsis edilecek” dedi.

 

BAZI VATANDAŞLAR İLGİLENMEDİ

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve sağlık alamayan vatandaşların Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na müracaat ederek gelir testi yaptırmaları gerektiğini söyleyen İnce “Bu kanunla birlikte resmileşerek hüküm altına alındı. Müracaat ettikten sonra onların gelir tespitini yapıp kendilerine sağlık hizmeti verdik. Ama bu arada vatandaşların bir kısmı gelir testi yaptırmadı. Yaptıran vatandaşlarımız gelir testi için primlerini ödemediler. Doğal olarak bizde de prim borçları çıktı. Sigortalılar işe girince genel sağlık sigortası tescili otomatik yapıldı ve bunlara borç çıktı. Çalışsalar da Bağkur primi ödeseler de aradaki boşluk için borçları çıkıyor ve hastanelerde sağlık hizmeti alamıyorlar. Gelir testi ile ilgili bazı vatandaşlarımız duyarlı olurken, bazı vatandaşlarımız ise ilgilenmedi” diye konuştu.

 

YARDIMLAŞMA VAKFI’NA YÖNLENDİRİN

Genel sağlık sigortası tescili yapıldığı halde gelir testine hiç başvurmayan kişilerin 31 Mart 2015 tarihine kadar gelir testi yaptırmaları durumunda, genel sağlık sigortası borçlarının, yapılacak gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncelleneceğini kaydeden İnce “ Mahalle sakinlerinin hepsini sizler daha iyi tanıyıp ulaşabiliyorsunuz. Sosyal güvencesi olmayanları 2015 yılının Mart ayının sonuna kadar Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na gelir testi yaptırmaya yönlendirin. O insanlarımız bu yasadan faydalanmış olacaklar hem de daha sonra ortaya çıkacak olan borçlarını da yapılandırmış olacaklar” dedi.

 

GELİR TESTİNİ YAPINIZ

Aile içindeki bireylerin geliri asgari ücretin üçte birinden az ise, bu kişilere sağlık hizmetinin devlet tarafından ücretsiz verildiğini söyleyen İnce “Asgari ücret bugün itibariyle bin 37 TL. Asgari ücretin üçte birisi yani 378 liranın altında ise bu kişiye devlet sağlık hizmeti vermiyor. 378 TL ile asgari ücret arasında ise bize ödeneceği para 45.36 TL. Eğer kişi gelir testi yaptırmadıysa iki asgari ücret üzerinde geliri olduğu gibi kabul ederek aylık 272 TL primi tescil edilecek. 30 Mart 2015’e kadar müracaat yapıp gelir testi yaptırmazsa aylık 272.16 TL’den tescilleri yapılacak, bundan sonra bu parayı ödemek zorunda kalacaklar” dedi.

 

MUHTARLAR KATILDI

Çerkezköy Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Yücel İnce'nin konuşmasının ardından bilgilendirme toplantısı karşılıklı fikir alışverişinde bulunulması ile devam etti. Toplantıya Çerkezköy Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Yücel İnce, SGK Çerkezköy Şefi Mehmet Duran, Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Tahsin Akgün ile muhtarlar katıldı.

 

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10