Taşıyıcılara Torba Yasa anlatıldı

Çerkezköy Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında Çerkezköy SGK Merkezi Müdürü Yücel İnce, 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmü

Çerkezköy 17.11.2014 14:51:00 0
Taşıyıcılara Torba Yasa anlatıldı

BİZİM DE KAYBIMIZ OLACAK

Toplantıda konuşan Yücel İnce, 6552 Sayılı Kanun Kapsamında Prim Borçlarının Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun’un 1 Ekim’de yürürlüğe girdiğini anımsattı. Amacın kurumlara borcu bulunan tüm paydaşların bu kanundan faydalanmasını sağlamak olduğunu ifade eden İnce, “Amacımız başvuru süresince hizmet sunduğumuz tüm kesimlere tamamen ulaşarak katılımın en üst seviyeye çıkartmak. Bu hedefimizi gerçekleştirirken siz değerli paydaşlarımıza büyük görevler düştüğünün bilincindeyiz. Paydaşlarımızın bu torba yasadan faydalanamaması kendilerinin olduğu kadar bizim de kaybımız olacak” dedi.

 

 

DURDURULMUŞ SÜRELERİ DEĞERLENDİRİLECEK

Yapılandırmanın SGK ve Bağkur sigortalılarına neler sağladığı konusunda da bilgiler veren İnce “Yapılandırma kapsamındaki 10 Eylül 2014 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının tahsilinden vazgeçilecek. 1479 ve 2926 sayılı kanunlara göre tescilleri yapıldığı halde 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle sigortalıkları durdurulan Bağkurluların, 31 Aralık 2014 tarihine kadar kuruma başvurmaları ve durdurulmuş sürelere ilişkin hesaplanan tutarları en geç 2 Şubat 2015 tarihine kadar ödemeleri halinde, durdurulmuş bu süreleri sigortalılık olarak değerlendirilecek” dedi.

BORÇLARI HESAPLANACAK

Yücel İnce, yapılandırmanın genel sağlık sigortalılarına ne sağlayacağı ve gelir testinin nasıl uygulanacağı konusunda da bilgiler aktardı. Genel sağlık sigortası tescili yapıldığı halde gelir testine hiç başvurmayan kişilerin, 31 Mart 2015 tarihine kadar gelir testine başvurması durumunda genel sağlık sigortası borçlarının gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncelleneceğini ifade eden İnce “10 Eylül 2014 ve öncesi gelir testi yaptırmış olmakla birlikte gelir düzeyleri asgari ücretin iki katından daha düşük olarak tespit edilmiş olanların, bu tespit öncesinde genel sağlık sigortası prim ödenmemiş olan süreleri hakkında da gelir testi sonucu bulunan tutarlar esas alınarak genel sağlık sigortası borçları güncellenecek ve genel sağlık sigortası prim borçları yeniden yapılandırılacak dedi.

 

 

GECİKME ZAMMI ALINMAYACAK

Diğer kapsamlarda sağlık güvencesi olmayan ve gelir testine tabi olan genel sağlık sigortalıların, borç asıllarını 1 Haziran 2015 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçileceğini ifade eden Çerkezköy SGK merkez Müdürü Yücel İnce “Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar için peşin veya ikişer aylık dönemler halinde 18 taksite kadar (36 ay) ödeme imkanı getirildi. Yapılandırılan borçlar 6, 9, 15 veya 18 ayda ödeyebilecek. Yapılandırılan borçlar, İl Özel İdareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğine haiz kuruluşlarca ikişer aylık dönemler halinde 36 eşit taksitte, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu ve özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerince ikişer aylık dönemler halinde 42 eşit taksitte ödenebilir” dedi. İnce, son başvuru tarihinin Genel Sağlık Sigortası borçluları için 30 Nisan 2015, diğer borçlular için 31 Aralık 2014 olduğunu ifade eden etti.

BÜYÜK BİR FIRSAT

Toplantıda konuşan Çerkezköy Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Arat da bilgilendirmenin çok faydalı olduğunu ifade etti. Bu yapılandırmanın önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Arat, bunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Çerkezköy Haber / Cem BÜLBÜL


0282 726 91 91
0282 747 65 10