Engelsiz bir Çerkezköy için çalışılmalı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Çerkezköy'de de çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Çerkezköy 3.12.2014 18:26:00 0
Engelsiz bir Çerkezköy için çalışılmalı

YÜRÜYÜŞLE BAŞLADI

Dün saat 12.30’da Pera Pastanesi önünden başlayan kutlamalar kapsamında Atatürk Caddesi’nden Belediye Meydanı’na kadar yürüyen Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi üyeleri, Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açıklama yapan Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Meral Dağaşan günün anlam ve önemine ilişkin konuştu.

 

 

PROGRAM HALK EĞİTİMDE DEVAM ETTİ

Meydandaki programın sona ermesinin ardından etkinlikler Halk Eğitimi Merkezi’nde devam etti. Saat 13.30’da başlayan program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Türkiye Sakatlar Derneği Şubesi Folklor ekibinin gösterisi ile devam etti. Büyük beğeni toplayan gösterilerin ardından konuşan Çerkezköy Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Şengül Civan 1992 yılında Birleşmiş Milletler’in aldığı bir kararla 3 Aralık gününün “Uluslar arası Engelliler Günü” olarak ilan edildiğini ifade etti.

 

 

YÜZDE 12’Sİ ENGELLİ

Ülke nüfusunun büyüklüğünün herkes tarafından bilindiğini kaydeden Civan “Ama bu nüfusun ne kadarını engelli bireylerin oluşturduğunu çoğumuz bilmiyoruz. Araştırmalar sonucunda ortaya çıkan tablo hiç de önemsenmeyecek gibi değil. Ülkemizdeki engelli bireylerin oranı yüzde 12. Bu rakam herhalde bizlerin engelli bireylerimiz için ne kadar çalışmamız gerektiği hakkında bilgi veriyor. Ayrıca her insanın bir özürlü adayı olduğunu düşünürsek yapılacak çalışmaları da çok daha fazla önemsemek gerekir. Engelli bireylerimizi topluma kazandırmak ve hayatlarını kolaylaştırabilmek için anın küçük büyük bütün bireylerin yapabileceği pek çok şey var” dedi.

 

 

ENGELSİZ BİR ÇERKEZKÖY YAPACAĞIZ

Engelli bireylere yardımcı olunma isteniyorsa, onlara acıyarak yaklaşma yerine Konfiçyus’un dediği gibi onlara balık verme yerine, balık tutmanın öğretilmesi gerektiğini ifade eden Civan “Engellilerin beceri ve yetenekleri doğrultusunda iş imkanı sağlayarak onları üretken ve verimli hale getirebiliriz. Bizler Kent Konseyi Engelliler Meclisi olarak engellilerin toplum içinde eğitim ve üretim kapasitelerinin geliştirilmesi ve toplumsal yaşam içinde daha fazla yer almalarının sağlanması, kent yönetimine aktif olarak katılması ve engellilere yönelik sorunlara çözüm üretilmesi amacıyla kurulan engellilerin ve engelliler ile ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu demokratik bir yapıyız. Çerkezköy’ü engelsiz bir ilçe yapmak için hep birlikte el ele vererek çalışmamız gerekmektedir” dedi.

 

 

ÖĞRENMEMİZ GEREKEN ÇOK ŞEY VAR

Engelliler için büyük önem arz eden Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nin ilçeye açılmasında emek veren Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay’a ve herkese teşekkür eden Civan “Belediye Başkanımız Vahap Akay’a da Engelliler için yaptığı ve bundan sonra da yapacağı hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum” dedi. Çerkezköy Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Şengül Civan’ın konuşmasının ardından Çerkezköy Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Cemal Sabırlı da duygu ve düşüncelerini paylaştı. 3 Aralık Engelliler Günü’nün sevginin, şefkatin ve fedakarlığın günü olduğunu kaydeden Sabırlı “15 yıllık eğitimci hayatımda 10 yılını özel insanların yanında olarak çalıştım. Onlardan öğrenmemiz gereken çok şey var. Özel insanların yanına gittiğiniz zaman cesareti, fedakarlığı, mücadeleyi ve pes etmemeyi öğreniyorsunuz” diye konuştu.

ÇERKEZKÖY’DE HİZMET VERECEK

Çerkezköy’e Rehberlik ve Araştırma Merkezi kazandırıldığı için mutlu olduklarını kaydeden Sabırlı “RAM Merkezini istemiştik ve hizmet vermeye de başladık. Amacımız özel insanlara hizmet etmek ve onların yanında olup destek olmak. Kızılpınar’da hizmet veren kurumumuz Kaymakam Metin Kubilay’ın çalışmaları doğrultusunda Çerkezköy’de hizmet verecek” dedi. Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz de engellilerle ilgili okuduğu şiirle salondakileri duygulandırdı.

GÖZYAŞLARINA BOĞULDULAR

Cumhurbaşkanlığı’nın hazırlamış olduğu slayt gösterisinin ardandın Müjgan Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi öğrencilerinin şiir oratoryosu büyük beğeni ile izlendi. Mektup yarışmasında dereceye giren mektupların okunması ile birlikte salonda bulunan engelliler ve vatandaşlar duygularına hakim olamayarak gözyaşlarına boğuldu. 

BÜYÜK BİR ÖNEM ARZ EDİYOR

Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay da programda duygu anların yaşandığını ifade etti. Bir toplumun gelişmişlik düzeyinin engellilere sunulan imkan ve hizmetlerle doğru orantılı olduğunu söyleyen Kubilay “Herkes güçlü ve imkanları ölçüsünde engellilerin yaşamlarını kolaylaştırıcı bir şeyler yapmalıdır. Engellilere sahip çıkmak, onların sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak ve yaşamlarını kolaylaştırıcı önlemler almak hepimizin ortak sorumluluğudur. Engelli vatandaşlarımızın sorunlarına karşı göstereceğimiz ilgi ve üreteceğimiz çözümler, insanımıza ve toplumumuza duyduğumuz saygının önemli göstergelerinden birisidir” dedi.

HAYIRSEVERLERİN DE ÖNEMLİROLÜ VAR

Engelli vatandaşların sorunları ve bu sorunların çözümlerine yönelik olarak devletin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve hayırsever vatandaşların da etkin rol üstlenmelerinin büyük önem taşıdığını kaydeden Kubilay “İlçemizde bu konuda büyük gayretlerini gördüğümüz ve ilçemize okul kazandıran Müjgan-Serkan Karagöz çiftine teşekkürü bir borç biliyorum. Yine kapsamda aynı çalışmalar yapan ve ilçemiz Belediyesinin destekleri ile Engelliler Yaşamevi’ni ilçemize kazandıran Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi Başkanı Hayrettin Çetinkaya ve dernek yönetimini de tebrik ediyorum” dedi.

HER ZAMAN YANLARINDAYIZ

Engelli vatandaşlar için korumacı değil, onlara fırsat eşitliğini tanıyan bir düşünce ve uygulama içinde olunması gerektiğini Kubilay “İş ve eğitim hayatında olduğu kadar, sosyal hayatta da daha aktif bir yaşam sürmeleri en doğal hakları olan engelli vatandaşlarımızın daima yanlarında ve desteğinde olduğumuzu belirterek 3 Aralık Dünya Engelliler Gününün bu konudaki bilinç ve hassasiyetinin daha da artmasına vesile olması dileğiyle, tüm engelli vatandaşlarımızı, ailelerini sevgiyle ve kardeşlik duyguları ile kucaklıyorum” dedi.

MEKTUP YARIŞMASININ ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay’ın konuşmasının ardından mektup yarışmasında dereceye giren Berkant Demir’e, Damla Dağaşan’a, Ülker Karahan’a, Remziye Özen’e ve Büşra Tecmen’e Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, Çerkezköy Milli Eğitim Şube Müdürü Müslüm Hamaz tarafından ödülleri verildi.

SEMAH GÖSTERİSİ İLE SONA ERDİ

Program Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Semah ekibinin gösterisi ile sona ererken, programın sonunda protokol üyeleri ve vatandaşlar engellileri ayakta alkışladılar. Programa Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı İmdat Özgör, İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, Anadolu Partisi İlçe Başkanı Nurtekin Erol, Belediye Meclis üyeleri, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz ve eşi Müjgan Karagöz, Çerkezköy Milli Eğitim Şube Müdürleri Müslüm Hamaz ve İrfan Danışmaz, Çerkezköy Müftüsü Yusuf Tuna, Beyaz Ay Derneği Tekirdağ Şubesi Başkan Vekili Adnan Şahin, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya ve yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10