Mevlana'yı anlamalı ve tüm dünyaya anlatmalıyız

Mevlana İlk ve Ortaokulu tarafından Mevlana Haftası dolayısıyla dün saat 14.30'da program düzenlendi.

Çerkezköy 9.12.2014 17:37:00 0
Mevlana

DOĞUNUN VE BATININ SEVGİ ÖNDERİ

Programa Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, Çerkezköy Müftüsü Yusuf Tuna, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, Şube Müdürü İrfan Danışmaz, Çerkezköy Halk Eğitim Müdür Vekili Necmi Akman, Çerkezköy Mevlana İlk ve Ortaokul Müdürü Mehmet Elçin, okul müdürleri, öğretmenler ve veliler katıldı. Programın açılış konuşmasını okul müdürü Mehmet Elçin yaptı. Mevlana Celaleddin Rumi’yi ‘aşkın sevginin çığlığını anlatan adam, yüzyılları aşan şiirleriyle hümanizmin temellerini atan bir kalp’ olarak özetleyen Elçin “Mevlana Celaleddin Rumi Gel çağrısıyla zamanı ve insanlığı sürükleyen bir şairdir.  Doğunun ve batının sevgi önderidir. Ona duyulan ilgi, ona duyulan sevgi gün geçtikçe artarak devam etmektedir. Bugün insanlık, Mevlana’ya ve onun gibi ışık kaynaklarına derinden muhtaç olduğunu daha çok hissetmektedir” dedi.

 

 

İNSAN İNSANIN AYNISIDIR

Farklı dili konuşan, farklı dine inanan, farklı kültüre sahip olan milyonlarca insanın, Mevlana’nın şahsında ve eserlerinde insan olmanın anlam ve değerini daha iyi kavradığını belirten Elçin “Mevlana’nın en önemli eseri olan Mesnevi, birçok bilgi ve hikmet demetleri sunan çok önemli bir kaynaktır. Bu dünya klasiğinin merkezinde Kur’an ve Yüce Peygamberimizin sünneti de yer almaktadır. Mesnevi’nin bize anlattığı insan, günümüz dünyasının muhtaç olduğu insandır. Onun nazarında dil farkı, renk farkı bir üstünlük işareti değildir. İlahi bir nişanedir. İnsan  insanın aynasıdır. Hz Mevlana’ya göre dünya her an yenilenmektedir. Hayat tıpkı su gibi hep yeni akıp gitmektedir. Mevlana dini çalışmanın, üretmenin, paylaşmanın ve iyilikte yarışmanın güvencesi olarak görür” diye konuştu.

 

 

YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

En büyük sorumluluklarının çocukların en iyi şekilde yetişmesi olduğunu kaydeden Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay da “Bunun için yoğun bir tempo ve çalışma içersindeyiz. Bizler için çocuklarımızın geleceğinden önemli bir konu yok. Her nefes alışverişimizde bunu hissediyoruz. İlçemizde eğitimle ilgili faaliyetleri yakından takip edip önemsiyoruz. Özellikle eğitim kurumlarımızın sınavlarda gösterdikleri başarının yanı sıra, düzenledikleri sosyal ve kültürel aktiviteleri de yakından takip ediyorum. Bütün etkinliklerin çocukların yararına hazırlanması için önemli” dedi.

 

 

BİZLERE YOL GÖSTERDİ

 Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin 13.yüzyılda tüm insanlığa yaptığı çağrı ve sevgili ile önemli bir yer edindiğini kaydeden Kubilay “Hz Mevlana nefretten, şiddetten, kibirden uzak dünya kurulması için bizlere yol göstermiştir. Bizler onu anlamak için daha çok çaba sarf etmeli, nasihatlerini ise tüm dünyaya anlatmalıyız. Öncelikle kendi ailemize, arkadaşlarımıza, komşularımız ile sevgi bağlamını güçlendirmeli, kırgınlıkları ise geride bırakmalıyız. Hz Mevlana’yı bir kez daha minnet ve rahmet ile anıyorum” dedi.

 İLAHİLER EŞLİĞİNDE MÜZİK DİNLETİSİ

Hz Mevlana’nın hayatını anlatan slayt gösterisinin ardından 8-A sınıfı öğrencisi Büşra Akpınar ‘Beri Gel’ şiirini okudu. Mevlana İlk ve Ortaokulu Tiyatro Kulübü’nün tiyatro gösterisinde 6-A sınıfı öğrencilerinin semazen gösterisi de büyük beğeni topladı. Görsel Sanatlar öğrencilerinin Mevlana çiziminin de gerçekleştiği programda koro tarafından ilahiler eşliğinde müzik dinleti sunuldu. Müzik dinletisinde sahneye çıkan öğrenciler Hz. Mevlana’nın öğütlerinin yer aldığı oratoryo ile Hz. Mevlana’nın hayatından kesitler sundu. Programının sonunda Hz Mevlana’nın ‘Ne olursan ol yine gel’ sözüne dikkat çeken öğrenciler gel çağrısı ve ellerinde dünya ülkelerinin bayrakları ile sahneye çıkarak barış mesajı verdi.

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10