'Her çocuk kendi çağının meyvesidir'

Çerkezköy Müftülüğü tarafından "Mevlana Haftası" münasebetiyle din görevlilerinin eş ve çocuklarına yönelik bir konferans düzenlendi.

Çerkezköy 19.12.2014 16:12:00 0

KENDİ ÇOCUKLUĞUMUZU UNUTUYORUZ

Dün saat 13.30’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen program Kızılpınar Merkez Camii İmam Hatibi Ahmet Baksi’nin Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Eğitimci yazar Sait Çamlıca da ‘Mevlana ve Din Eğitiminde Yeni Yaklaşımlar’ konulu seminer verdi. Çamlıca “Şimdiki anne ve babalar yaramazlık yapan çocuklarına kızıyorlar. Biz sanki hiç okulda zamanında yaramazlık yapmadık. Kaç tane imam çocuklarına lisedeki yaramazlıklarını anlatmıştır. Kendi çocukluğumuzu unutuyoruz. Hiç çocuk ve genç olmamış ve hata yapmamışız gibi çocuklarımıza ve gençlerimizin en ufuk hatasında zamane çocuklarında iş yok bizim zamanımızda böyle değildi cümlelerini kullanıyorlar” dedi.

KENDİSİNİ EĞİTEMEYEN TOPLUMU DA EĞİTEMEZ

İmam hatip öğrencilerinin yüzde 90’ının okul bitirince imam hatipli olduğunu kaydeden Çamlıca “Bu sadece şuan var olanlar için değil bizler için de öyleydi. Her çocuk kendi çağının meyvesidir. Kendi zamanının şartlarında yetişir ve zamanın artıları ile beslenir. Eksilerinin ile sıkıntılarını yaşarlar. Biz kendi zamanımızın şartlarında takılıp kaldığımız için bugün çocuklarımızı anlamakta zorluk çekiyoruz. Bu memlekette çocukların olduğu kadar yetişkinlerinin de eğitime ihtiyacı var. Tarihimizin en büyük yanılgısını sorsalar hiç tereddüt etmeden diplomayı örnek verebilirim. Okumak sadece diploma almak değil. Toplum olarak kitap da okumuyoruz. Kısacası kendisini eğitemeyen de toplumunu da eğitemez” dedi.

ÇOCUK VE GENÇLERE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Kendisini eğitemeyen bir kişinin değişen zamanın şartlarını göremeyeceğini söyleyen Çamlıca “Dedelerimiz akşama kadar evlilik programlarını izliyorlar. Ezan okunduğu zaman da camiye gidiyorlar. Ev hanımlarımızın bazıları reklam aralarında namazlarını kılıyorlar. Aynı kişiler bana zamane çocuklarında iş yok bizim zamanımızda böyle değildi diyorlar. Tarladan çıkıp sınıfa gelen bir çocuğun psikolojisi ile bilgisayar başından kalkıp sınıfa gelen birisinin psikolojisi aynı değil. Bu farkı çocuklar ile gençlerin değil ailesinin bilmesi gerekiyor. Toplumun çocuklarına ve gençlerine hep birlikte sahip çıkmalıyız” dedi.

“İNTERNETTEN ÖĞRENEBİLİYORLAR”

Çamlıca “Teknoloji çağının çocukları ile uğraşıyoruz. İnsanlık tarihinde böyle bir örnek de yok. Günümüzün çocukları bir şeyi bilmedikleri zaman google’a soruyorlar. Kısacası İstanbul’un fethi için bir tarihçeye ihtiyacı olmayan bir zamanı yaşıyoruz. Namaz kılmak için çocukların hocaya ihtiyacı yok. Çocuklarımız internete girdiği zaman nasıl namaz kılındığını görebiliyorlar. Eğitimin anahtarı iletişim ve tatlı dildir” diye konuştu. Konferansa Çerkezköy Müftüsü Yusuf Tuna, din görevlileri, imamlar, vaizeler, din görevlilerinin eşleri katıldı.

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10