Önce kanserden korkmamayı öğrenmeliyiz

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü ile Kent Konseyi işbirliğinde düzenlenen seminerde Çerkezköylüler kanser konusunda bilgilendirildi.

Çerkezköy 23.12.2014 17:13:00 0
Önce kanserden korkmamayı öğrenmeliyiz

ÖNLEM ALINMASI BAKIMINDAN ÖNEMLİ

Kansere dikkat çekme amacıyla dün saat 14.00’da Çerkezköy Kent Konseyi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Erken teşhis hayat kurtarır” konulu seminere konuşmacı olarak Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü hekimlerinden Dr. Demet Beydoğan katıldı. Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz seminerin açılışında yaptığı konuşmada Çerkezköy Kent Konseyi olarak sağlığı ilgilendiren bu tür seminerlere çok önem verdiklerini, Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen bu seminerin de çağın hastalığı olan kansere karşı önlem alınması bakımından önemli olduğunu dile getirdi.

KANSER HASTALIĞINI ANLATTI

Karagöz’ün konuşmasının ardından kanser hastalığı ile ilgili bilgi veren Dr. Demet Beydoğan, “100 kişiden 40’ı kansere yakalanıyor. Kansere yakalanan kişilerin çoğu kanseri yenemeyerek yaşamını yitiriyor” dedi. Vücutta tüm organların hücrelerden oluştuğunu dile getiren Beydoğan “Hücreler vücudumuzun en küçük yapıtaşlarıdır ve ancak mikroskopla görülebilirler. Sağlıklı vücut hücreleri (kas ve sinir hücreleri hariç) bölünebilme yeteneğine sahiptirler. Ölen hücrelerin yenilenmesi ve yaralanan dokuların (vücut içi ve dışındaki) onarılması amacıyla bu yeteneklerini kullanırlar. Fakat bu yetenekleri de sınırlıdır. Sonsuz bölünemezler. Her hücrenin hayatı boyunca belli bir bölünebilme sayısı vardır. Sağlıklı bir hücre gerektiği yerde ve gerektiği kadar bölüneceğini bilir. Buna karşın kanser hücreleri, bu bilinci kaybeder,  kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalırlar. Kanser hücreleri birikerek tümörleri (kitleleri) oluştururlar, tümörler normal dokuları sıkıştırabilirler, içine sızabilirler yada tahrip edebilirler” dedi.

NEDENİ BİLİNMİYOR

Kanser türlerine göre tedavilerin de farklı olduğunu söyleyen Beydoğan “Kanserler oluşmaya başladıkları organ ve mikroskop altındaki görünüşlerine göre sınıflandırılırlar. Farklı tipteki kanserler, farklı hızlarda büyürler, farklı yayılma biçimleri gösterirler ve farklı tedavilere cevap verirler” dedi. Kanserin nedeni ile ilgili de konuşan Beydoğan, kanserin sebebinin henüz kesin olarak bilinmediğini ifade etti.

2 GRUP RİSK FAKTÖRÜ VAR

Kanser için 2 grup risk faktörü olduğunu söyleyen Beydoğan “Kanser için risk faktörleri yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyete ve aile öykülerine bağlı olarak değişir. Bir başka risk grubu ise sigara alkol kullanımı, uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalma, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest v.b.), bazı virüsler, hava kirliliği, radyasyona maruz kalma, kötü beslenme alışkanlığı gibi çevresel faktörlerdir” bilgisini verdi.

KANSERİN BELİRTİ VE BULGULARI

Kanserin belirti ve bulgularının köken aldığı doku ve organlara göre değiştiğini ifade eden Beydoğan “Hatta bazen hiç belirti ve bulgu vermeden kontrol muayenelerinde kanser tanısı konulabilir. Rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı, memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara gibi belirtilere dikkat etmek gerekir” dedi.

KANDERDEN KORKMAMAYI ÖĞRENMELİYİZ

En sık görülen kanser türlerinin meme kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri, mide kanseri, kalın bağırsak kanseri ve rahim ağzı kanseri olduğunu söyleyen Dr. Demet Beydoğan “Önce kanserden korkmamayı öğrenmeliyiz. Korku doktora gitmeyi önler ve hastalığın iyileştirilmesini engeller. Hastalık belirtilerini yorumlamak yalnızca doktorların görevidir. Kanserin belirtilerini bilmek bu belirtilerin herhangi birini hissettiğimizde derhal doktora başvurmak şarttır” dedi.

ERKEN TEŞHİSLE DOĞRU ORANTILI

Hiç rahatsızlık duyulmasa bile yılda bir kez mutlaka genel kontrol yapılması gerektiğini ifade eden Dr. Demet Beydoğan kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu, iyileşme oranının kanserin erken teşhisi ile doğru orantılı olduğunu belirtti. Seminere Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay Palak, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz, Optimed Hastanesi ve İrmet Hospital temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Çerkezköy Haber / Gülveren VATANSEVER

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10