"Şiddeti saklamak, var olduğu gerçeğini değiştirmez"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün yürütücülüğünde, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından yapılan Türkiye

Tekirdağ 16.01.2015 13:26:00 0

GÖRMEZDEN GELDİLER

Araştırma sonuçlarının Bakanlığın internet sayfasında dahi yayınlamadığını, 30 Aralık’ta basının alınmadığı bir toplantıda tartışıldığını ifade eden Yüceer “Basın aracılığıyla haberdar olabildiğimiz araştırmanın sonuçları vahim. AKP iktidarları yıllardır bu kadar hayati bir konuyu görmezden gelip, yok saydı. Biz, ısrarla kadına yönelik şiddetin arttığını, önlem alınması gerektiğini söylerken, AKP sözcüleri, ilgili Bakanlar sürekli bu gerçeği inkar etti. Ama mızrak çuvala sığmadı. Kadına şiddet öyle bir noktaya geldi ki, Bakanlık saklamak zorunda kaldı. Şiddeti saklamak, görmezden gelmek, şiddetin var olduğu gerçeğini değiştirmez” dedi.

2008’DEN BU YANA HİÇBİR GELİŞME OLMAMIŞ

Yüceer “İlk raporun “yayımlandığı” 2008 yılından bu yana kadına şiddetin önlenmesi konusunda hiçbir gelişme olmamış. Maalesef, kadınlar “can” mücadelesinde yalnız; kendi başının çaresine bakmak zorunda bırakılmış. Kadınlar, her an ölümle yüz yüze, korunmadan uzak, yaşam ve ölüm arasında bir hayat sürmeye çalışıyor. Daha da acısı, çıkarılan kanunların uygulayıcılar tarafından dahi bilinmemesi. Bu da gösteriyor ki kanunların altına atılan imzalar, göstermelik, samimiyetten uzak. Yasal mevzuatta yapılan düzenlemelerin yaşama geçirilmesinde gereken ilgi, çaba gösterilmiyor. Bir kez daha yineliyoruz: Kadın konusu siyaset üstü bir konudur ve bu konuda herkes üzerine düşeni yapmaya, elini taşın altına koymaya mecburdur. Kadına şiddeti önlemek devlet politikası olarak belirlenmelidir” dedi.

NEDEN PAYLAŞMIYORSUNUZ?

CHP’li Yüceer, Bakan Ayşenur İslam’ın yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde “Araştırma sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmamasının gerekçesi nedir? Araştırma sonuçları Bakanlığınız tarafından ne zaman yayımlanacaktır? Araştırma sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmama kararını, basının toplantıya alınmaması kararını kim ya da kimler vermiştir? Bakanlık olarak, son araştırmanın ardından kadına yönelik şiddeti önlemek için acil eylem planı oluşturdunuz mu? Kadına şiddeti önlemek için aldığınız tedbirler nelerdir? 2012 yılında imzalanan İstanbul Sözleşmesi gereği taraf devletlerin İstanbul Sözleşmesi’nin izlenmesi, uygulanması süreçlerini, kadın örgütleriyle birlikte, şeffaf şekilde yürütmesi gerekmektedir. Bakanlığınızın bu tutumu İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı değil midir? Son 10 yılda devlet koruması altında kaç kadın hayatını kaybetmiştir? 2002-2014 yılları arasında kadın cinayeti işleyenlerden kaçının davası sonuçlanmıştır? Bunlardan kaçı iyi hal indirimden faydalanmıştır? Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar illeri ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç kişiye panik butonu verilmiştir? Kaç kadın panik butonunu kullanma ihtiyacı hissetmiştir? Panik butonu kullanan kaç kadın şiddete maruz kalmıştır? Şiddet gören bireylere hizmet vermesi amacıyla kurulan Alo 183’ün “Aile İçi Şiddete Son! Kampanyası Acil Yardım Hattı”ndan gelen aramaların engellendiği iddiası doğru mudur? Doğruysa gerekçesi nedir?” sorularını sordu.

Çerkezköy Haber 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10