UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ

Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Gençlik Kolları 22. ölüm yıl dönümünde merhum gazeteci Uğur Mumcu'yu andı.

Çerkezköy 25.01.2015 13:58:00 0
UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ

UĞUR MUMCU ÖLÜMSÜZDÜR

Cumartesi günü saat 13.30’da Çerkezköy Belediye Meydanı’nda düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Gençlik Kolları Üyesi Beril Buket Bağcı tam bağımsız bir Türkiye’nin gericiliğe karşı mücadelenin, cesur gazeteciliğin, laikliğin, demokratlığın simgesi olan Uğur Mumcu’nun haince katledilişinin 22.yılını andıklarını belirtti. “Devrim Şehidi Uğur Mumcu ölümsüzdür” diyerek devrimci gazeteci Uğur Mumcu’yu hasretle andıklarını ifade eden Bağcı “Bu faili meçhul cinayetin işlendiği böyle bir günün 22.yılında ülkemizin o karanlık yüzü ile bir kez daha yüzleşiyoruz” dedi.

“KATİLLERİ BULAMADIK”

Faili meçhul cinayetler için parmak oynatmayanların, kitapları, sözcükleri, eylemleri, düşünceleri tutuklattığı bugünde aslında ülkemizde bundan 22 yıl öncesine göre değişen hiçbir şeyin olmadığını ifade eden Bağcı “Uğur Mumcu’nun 24 Ocak 1993’te haince öldürülmesinin üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen Uğur Mumcu cinayetleri halen aydınlatılmadı. Uğur Mumcu cinayeti, ülkemizde yaşanan binlerce cinayet gibi faili meçhul olarak kaldı. Ne bombayı koyanlar, ne de onların arkasındaki karanlık güçler bulunamadı. Türkiye, yıllardır bağımsız ve demokrasi sevdalısı evladının katillerini bulamamanın ayıbı ile yaşıyor” diye konuştu.

“SAVUNUCUSU OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

“Bizler ne Uğur Mumcu’yu, ne Çetin Emeç’i, ne Bahri Üçok’u, ne de Abdi İpekçi’yi unuttuk” diyen Bağcı “Hep aklımızda ve hatıralarımızda fikirleri ile yaşamaktadırlar. Baş ucumuzda bulunan kitapları, araştırmaları halen yolumuza ışık tutmaya, gerçekleri göstermeye devam etmektedir. Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy Gençlik Örgütü olarak, Cumhuriyetimizin, çağdaşlığın, demokrasinin, Atatürk devrimlerinin, ulusal bütünlüğün yılmaz savunucusu Uğur Mumcu’nun kaybından duyduğumuz acıyı bir kez daha ifade ederken, onun uğrunda yaşamını verdiği değerlerin savunucusu olmayı sürdüreceğimizi buradan saygıyla duyuruyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

“DÜŞÜNCELERİ IŞIK OLMAYA DEVAM EDECEK”

CHP İlçe Başkanı Birol Öztürk de gençlerin uğur Mumcu’yu anma etkinliği yapmasının çok anlamlı olduğunu belirterek “Şuanda burada bu etkinliği hazırlayan gençlerin bir çoğu Uğur Mumcu öldürüldüğünde ya henüz dünyada yoktu yada çok küçük yaştaydılar. Buna rağmen bu değerli insanın fikirleri bugünlere geliyorsa, o bu ülke için hiç düşünmeden tehditlere rağmen korkmadan insanları aydınlatma görevini yapmasından kaynaklanıyor. Ben inanıyorum ki 22 yıl daha geçse Uğur Mumcu’nun düşünceleri ışık olmaya devam edecek” dedi.

“KORKUSUZCA YAZMAYA DEVAM ETTİ”

Uğur Mumcu’nun aydınlanma ve daha çok demokrasi yolunda yitirdikleri aydınlarından bir tanesi olduğunu kaydeden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise “Uğur Mumcu onurla, dimdik, karanlıkları aydınlığa dönüştürmek için sürdürdüğü yaşamı boyunca, kalemini kimsenin önünde eğmedi. Daha çok özgürlük, daha çok demokrasi için, demokrasinin önündeki engelleri kaldırmak için, aldığı tüm tehditlere, karşılaştığı tüm engellere rağmen yılmadan, düşüncelerini korkusuzca yazmaya devam etti” dedi.

UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ

Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkelerinin yılmaz bir savunucusu olarak Uğur Mumcu’nun egemen güçlere karşı yaşamı boyunca mücadele ettiğini söyleyen Kadir Albayrak “Faili meçhul cinayetlerle yaşamını yitirmiş aydınlarımızı hiçbir zaman unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu hassas konuda toplumsal belleğimizi her zaman diri tutacağız. Onların ışığında korkusuzca yürümeye devam edeceğiz. Hiç hak etmedikleri şekilde hain tuzaklar sonucunda acı sonlarla aramızdan ayrılan demokrasi yolunda, barış yolunda aydınlanma yolunda hayatlarını hiçe sayan başta Uğur Mumcu olmak üzere kaybettiğimiz tüm aydınlarımız rahmet, minnet ve özlemle anıyor, hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

 

 

ATATÜRK DEVRİMLERİNİN YILMAZ SAVUNUCUSUYDU

Çerkezköy’ün duayen gazetecilerinden Ziya Süren de “Bundan 22 yıl önce otomobiline konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu’yu anıyoruz. Her geçen yıl ve bugün yaşanılanlar Uğur Mumcu’nun ne kadar büyük bir gazeteci ve aydın olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Uğur Mumcu, Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucusuydu. O ülkesini ve halkını, hayatını ortaya koyacak kadar sevdi. Kalemini, yokluğunu, dini, siyasi bir sömürücü aracı olarak kullananlara karşı kullandı” dedi.

ÖĞRENCİLİK YILLARINDA YAZMAYA BAŞLADI

Uğur Mumcu’nun Cumhuriyet Gazetesi’nde öğrencilik yıllarında yazmaya başladığını kaydeden Süren “21 yaşındayken Yunus Nadi ödülünü aldı. ‘İnsanlar sadece konuştuklarından değil sustuklarından da sorumludurlar’ diyerek Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerini, tüm bağımsız bir Türkiye’yi savundu. 12 Mart’ta gerçekleşen darbenin ardından aydınlara yönelik baskıcı tutumdan o da nasibini alarak 17 Mayıs’ta gözaltına alında. Pek çok aydınla birlikte Mamak Askeri Cezaevinde bir yıla yakın kalan Uğur Mumcu, açılan davada yedi yıl hapse mahkum edildi ancak kararın Yargıtay’ca bozulmasından sonra serbest bırakıldı. Askerliğini yedek subay olarak yapması gerektiği yerde, 1972-1974 yılları arasında Ağrı’nın Patnos ilçesinde resmi tanımıyla ‘sakıncalı piyade eri’ olarak tamamladı” diye konuştu.

“AYDINLAŞTIĞI YOLDA YÜRÜMEYE DEVAM EDİYOR”

Uğur Mumcu’nun yazılarında hem sorunları dile getirdiğini hem de hukuka aykırı ve yasadışı uygulamaların üstüne gittiğini kaydeden Süren “Terörün toplumu korkuya, karamsarlığa ittiği günlerde, kalemiyle teröre karşı durdu. Hizbullah, pkk ve kontr-gerilla konularını irdeleyen makaleler yazdı. 24 Ocak 1993 günü bundan 22 yıl önce üzerine gittiği, çıkar ilişkilerini ortaya koyduğu karanlık güçler tarafından arabasına yerleştirilen bomba ile öldürüldü. Uğur Mumcu bu odaklara hayatı pahasına direndi, üzerine yürüdü. Bu halk Uğur Mumcu’ları unutmadı. Onları yüreklerine kazıdı. Onların kaleminin aydınlaştığı yolda yürümeye devam ediyor” dedi.

“DÜRÜSTLÜĞÜNDEN ÖRNEK ALDIK”

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de “Bütün demokrasi şehitlerimizi anıyoruz. 24-31 Ocak tarihleri demokrasi ve adalet haftası diye anılıyor. Demokrasi şehitlerimizi de bugünlerde anıyoruz ve hatırlıyoruz. Onlar bedenlerini susturarak, öldürerek yok edeceklerini ve şehitlerimizin unutulacağını sandılar. Ancak bugün 22 yıl oldu. Onun düşünceleri, köşe yazıları, araştırmacı kitapları ile genç kuşakların kişilikleri ve kimlikleri şekillendi. Biz onları hiç unutmadık, tam tersi onların mücadelesinden, cesaretinden ve dürüstlüğünden hep örnek aldık” dedi.

“KALEMİ BÜKÜLMEDİ”

Uğur Mumcu’nun demokratik bir Türkiye’ye inandığını kaydeden Yüceer “Uğur Mumcu, Atatürk ilke ve devrimlerinden hiçbir zaman ödün vermedi. Her zaman yolsuzluk yapanların, bozguncuların, çıkarcıların karşısında oldu. ‘Cesur bir kez ölür ama korkak bin kez ölür’, ‘Önemli olan gerçekler yanında susmamaktır’ sözlerini söyledi. O korkmadı, bir çok tehdide rağmen demokrasi ve doğruları savunan kalemi ile eğilip bükülmedi” dedi.

“HİÇ ÇEKİNMEDİLER”

Yüceer “Bugünün sözde gazeteci kılığına bürünmüş hükümet sözcüleri bırakın kalemi ile doğruları yazmayı, ekranlarda soru soramıyorlar. Uğur Mumcu ve diğer aydınlarımız hiç korkmadan gücün karşısında susmadan, eğilmeden doğruları birçok kaynaktan doğrulattığı gerçekleri yazmaktan konuşmaktan hiç çekinmediler. Onların bedenlerini susturunca susacağını, korkutacağını sananlar aldanıyorlar” dedi.

ARACA KIRMIZI KARANFİL BIRAKTILAR

Soğuk Heykel Atölyesi’nden gelen Ozan Biroğlu’nun canlandırdığı Uğur Mumcu’nun bombalı suikast sonucu hayatını kaybettiği araç, Belediye Meydanı’nda sergilendi. Programın sonunda herkes aracın üzerine kırmızı karanfil bıraktı. Programa CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, CHP İlçe Başkanı Birol Öztürk, Anadolu Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Nurtekin Erol, CHP Kadın Kolları Başkanı Ebru Alaca, CHP Tekirdağ Milletvekilleri aday adayları ile çok sayıda partili katıldı.

 Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10