Hem sağlığı hem ekonomiyi olumsuz etkiliyor

DS Laboratories'in Türkiye Yöneticisi Engin Ulutan, sahte ürünlerin Türkiye'nin imajını olumsuz etkilediğini belirtti.

26.02.2015 16:38:00 0
Hem sağlığı hem ekonomiyi olumsuz etkiliyor

HEM SAĞLIĞI HEM EKONOMİYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Piyasa değeri tüm dünyada 350 milyar dolar, Türkiye’de ise yaklaşık 11 milyar dolar düzeyine erişen sahte ürünlerin, tüketici sağlığının yanı sıra ülke ekonomisine ve Türkiye imajına büyük zarar verdiğini söyleyen Ulutan “Dünya Ticaret Örgütü tarafından açıklanan son verilere göre sahte ve kaçak ürünlerin oluşturduğu piyasa değeri tüm dünyada 350 milyar dolar düzeyinin üzerine çıkmış durumda. Çok sayıda sektör ve üründe karşılaşılan sahtecilik ve kaçakçılık, küresel ekonomiyi de derinden etkilemeye devam ediyor” dedi.

AB’DE İLK 5’TE YER ALIYOR

ABD’de saç ve cilt bakımı sektöründe faaliyet gösteren DS Laboratories’in Türkiye Yöneticisi Engin Ulutan, Türkiye’de yaklaşık 11 milyar dolar düzeyine erişen sahte ve kaçak ürünlerin ülke ekonomisi başta olmak üzere sektörler üzerinde önemli bir baskı unsuru oluşturduğunu ifade etti. Son dönemde alınan önlemlerle sahte ürünlerle etkin şekilde mücadele edildiğini ancak atılması gereken adımlar olduğunu ifade etti. Özellikle kozmetikte internet üzerinden satın alınan her 3 üründen 1’inin sahte olduğunu ileri süren Ulutan “Türkiye "Sahtecilik ve Korsanla Mücadele İçin İş Dünyası Hareketi" raporuna göre ilaçtan gıdaya, kozmetikten elektronik eşyaya kadar yaklaşık 11 milyar dolara ulaşan sahte ve korsan ürün pazarıyla Çin’in ardından bu alanda ikinci sırada yer alıyor. Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde ise sahte ürün üretimi açısından ilk 5 ülke arasında yer alıyor” dedi.

DENETLENEN ÜRÜNLERİN YÜZDE 98’İ KAÇAK

2014’ün ilk yarısında denetlenen 6 bin 70 kozmetik ürününden sadece 689’unun güvenli çıktığını belirten Ulutan “Denetime giren ürünler yüzde 98 oranında sahte ya da kaçak olarak ortaya çıkıyor. Geçen yıl Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre denetime giren 6 bin 70 adet kozmetik ürünün 582 adedi teknik düzenlemeye aykırı, 5 bin 381 adedi ise güvensiz olarak tespit edildi. En çok sahte ya da kaçak olan gruplar ise parfüm, tüy dökücü krem/sprey, şampuan ve kremler” dedi.

Çerkezköy Haber


0282 726 91 91
0282 747 65 10