Uluslararası Balkan ve Göç Sempozyumu 5 Mart'ta başlayacak

Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu , Süleymanpaşa belediyesi ve Namık Kemal Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen Uluslararası Balkan ve Göç Sempozyumu'nun 5-6 Mart'ta Namık Kemal Üniversitesi'n

Süleymanpaşa 28.02.2015 11:40:00 0
Uluslararası Balkan ve Göç  Sempozyumu 5 Mart

HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

Konuyla ilgili açıklama yapan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, “Tekirdağ’da Uluslararası düzeyde ilk defa yapılacak olan Balkan ve Göç Sempozyumu için hazırlıklar tamamlandı. Amacımız balkan savaşları ve sonrasında tüm yaşananların, halkımıza doğru şekilde o bölgede yaşayan akademisyenlerimizin kendi ağzından aktarmak veya bilgilerini tazelemek” dedi.

ULUSLAR ARASI BOYUTU İLE ELE ALACAĞIZ

Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Efe de daha önceki yıllarda İstanbul ve Bursa’da Balkanlar ve Göç kongresi olarak 1,2,3.’sünü düzenlediklerini, son olarak geçtiğimiz yıl kasım ayında yaptıkları sempozyumla büyük beğeni topladıklarını ifade etti. Efe, Balkan savaşlarında yaşanan acılar ve sonrasında yaşanan zorunlu göç nedeniyle parçalanan aileler, göç sırasında yaşanan her türlü zor şartların neler olduğunu Uluslararası boyutu ile ele alarak aktarmaya çalışacaklarını belirtti.

2 GÜN SÜRECEK

Sempozyumda Prof. Dr. Adnan Kahil “Göçlerin Ardından Makedonya'da Osmanlı Eserleri’, Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Günşen ‘Balkanlarda Türk Dil Varlığı’, Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Doç. Dr. Rıdvan Canım ‘Slaytlarla Osmanlı Sonrası Balkanlarda Türk Kültür Varlığı’, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Aşkın Koyuncu ‘Osmanlı Döneminde Balkan Hıristiyanlarının Mühtedilere Bakışı ve Potur Teriminin Anlamı’, Namık Kemal Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sütcü ‘Zağra Müftüsünün Hatıraları'nda Balkan Savaşı Acıları’, Kırklareli Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Sevim Hacıoğlu ‘Bulgaristan'dan 1989 Zorunlu Göçünün Yıldönümü Vesilesiyle Bazı Değerlendirmeler’, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay ‘Cumhuriyet Döneminde Balkanlardan Çanakkale'ye Göçler’, Namık Kemal Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Uğur Altuğ ‘Balkanlarda İlk Osmanlı Kolanizasyonları’, Gazi Üniversitesi’nden Nevval Konuk ‘Mübadele Sonrası Yunanistan'daki Osmanlı Eserleri’, Makedonya’dan Dr. Elvin Hasan ‘Balkan Savaşları Sonrasında Makedonya'da Türkçe Eğitim’, Namık Kemal Üniversitesi’nde Öğr. Gör. Nuran Koltuk ‘İttifaktan İhtilafa: İkinci Balkan Savaşı ve Osmanlı Belgelerindeki Yankıları’, Kırklareli Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Ahmet Altay ‘Türkiye'den Bulgaristan'a Hazin Bir Göç Hikayesi: Bulgaristan Aziz Kiril ve Methodius Ulusal Kütüphanesi'nde Bulunan Osmanlı Arşiv Belgeleri’, Araştırmacı Yazar Mehmet Serez ‘Tekirdağ ve Çevresine Mübadele ile Gelenler’, Bosna Hersek Sarayevo Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Metin Boşnak ‘Allı Turnam Bizim Ele Varırsan: Osmanlı Bosna'dan Koparken, Osmanlı'dan Kopanlar’, Makedonya Milletvekili Enes İbrahim ‘Makedonya'da Türk Siyasi Hareketleri’, Katip Çelebi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ünal Şenel ‘Kemal Vatan'ın Hatıralarında Makedonya'dan Göç’, Yunanistan İskeçe Müftüsü Ahmet Mete ‘Balkanlarda kalan Türk Toplumlarından Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının Son Durumu ve Sorunları’, Yunanistan Gümülcine Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Mollaisa ‘Gümülcine 1933 Şehir Planı ve Vakıf Arazileri’, Kosova’dan eğitimci Ferhat Derviş ‘Prizrenli mi, Nişlimiyim ben’, Romanya’dan edebiyatçı Gülten Abdula ‘Dünya Küreselleşmesinin Gölgesinde Romanya ve Aşağıtuna Avrupa Bölgesinde Geçmişten Bugüne Türk Kültürel Varlıklarını Canlandırma ve Koruma Mücadelesi’, Bulgaristan Şumnu Türk Kültür Evi Başkanı Yazar Nurten Remzi ‘Göç Çığlıkları, Yaşanan Olaylar, Hatıralar’, Bulgaristan’dan yazar araştırmacı Mehmet Türker ‘1989 Göçünün Bulgaristan Türkleri Edebiyatına Yansıması’, Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkan Vekili Süheyl Çobanoğlu ‘Aldatmayla Örtülen Yunan Yayılması’, Rubafed 1. Dönem Genel Başkanı Araştırmacı -Yazar Özcan Pehlivanoğlu ‘Balkan Göçlerinin Türkiye'nin Siyasal, Sosyal, Kültürel ve İktisadi Hayata Etkileri’ konularında sunum yapacak.

Çerkezköy Haber 


0282 726 91 91
0282 747 65 10