Cemevi kararı meclisten geçti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin cemevlerinin ibadethane sayılması yönündeki kararı doğrultusunda CHP Genel Merkezi'nin talimatıyla harekete geçen CHP teşkilatları belediye meclislerinde bu kararı hayata geçiriy

Çerkezköy 2.03.2015 17:02:00 0
Cemevi kararı meclisten geçti

Çerkezköy Belediyesi Meclisi’nin Mart Ayı Olağan Toplantısı dün saat 14.00’de Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay başkanlığında Belediye Melis Salonu’nda yapıldı.

OYBİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Ali Dönmez’in mazeretli olarak, Ayfer Dönmez ve Ömer Kılınç’ın da mazeretsiz olarak katılmadığı toplantının ilk gündem maddesinde Belediyede münhal bulunan 5 adet kadroda derece değişikliği yapılması konusu görüşülürken, ilgili gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi. Toplantının bir sonraki gündem maddesinde 5393 sayılı Belediye Kanunun 49.maddeleri gereği T.H.S tam zamanlı sözleşmeli personel statüsünde bir adet şehir ve bölge planlayıcısı, bir adet harita mühendisi, bir adet harita teknikeri ile bir adet elektrik teknisyeninin çalıştırılması ve ücretinin tespiti konusu görüşüldü. Personellerin çalıştırılması ve ücretinin de tavan ve taban ücretin ortalaması olması oy birliği ile kabul edildi.

KIZILAY VE THK BİR YIL DAHA KİRADA KALACAK

Gündemin 4. maddesinde yer alan Türkiye Kızılay Derneği Çerkezköy Şube Başkanlığı’nın 16.02.2015 gün ve 21/204 Sayılı Belediye Hizmet Binası Çatı Katı B Bölümü’nde bulunan yerin 2014/09 Sayılı Meclis kararı ile kendilerine 1 yıl süreyle kira süresi uzatılması yapıldığı ve ilgili yerin kira süresinin 25 Mart 2015 tarihinde dolacağından tekrardan kira süresi uzatılması talebine ait yazısı görüşülerek Kızılay Derneği Çerkezköy Şubesi’nin kira süresi 1 yıl uzatıldı. Kızılay’ın talebinin ardından Türk Hava Kurumu Çerkezköy Şubesi’nin 16.02.2015 gün ve 45/350 Sayılı Belediye Hizmet Binası Çatı Katı A Bölümü’nde bulunan yerin 2014/09 Sayılı Meclis kararı ile kendilerine 1 yıl süreyle kira süresi uzatılması yapıldığı ve ilgili yerin kira süresinin 25 Mart tarihinde dolacağından tekrardan kira süresi uzatılması yapılması talebi de görüşülerek Türk Hava Kurumu’nun ilgili yerde kira süresi 1 yıl daha uzatıldı.

İKİ ARAÇ ŞARTSIZ DEVREDİLİYOR

Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın talebi doğrultusunda; Mezarlık ve Cenaze hizmetlerinin bir elden koordineli olarak sevk ve idaresinin yapılması, aksaklıklarının giderilmesi ve kaliteli hizmet sunulabilmesi için Çerkezköy Belediye Başkanlığı envanterinde bulunan tüm cenaze nakil araçlarının yine Çerkezköy’de kullanılmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na şartsız devredilmesi konusu da görüşülürken, iki aracın şartsız olarak devredilmesi meclis tarafından oy birliği ile kabul edildi.

 

 

İMAR KOMİSYONUNA HAVALE EDİLDİ

İlgili gündem maddesinin karara bağlanmasının ardından Çerkezköy ilçe sınırları içersinde münferit parsellerdeki Belediye hisselerinin satışı ile Plan ve Proje Müdürlüğünün 20.02.2015 gün ve 50 sayılı Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 1459 ada bir nolu parselin sicilden terkin edilmesi talebi de oy birliği ile imar komisyonuna havale edildi. Meclis toplantısının bir sonraki gündem maddesinde de Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün Tapu Devri müzakeresi görüşüldü. Konuyla ilgili yapılan bilgilendirmede, kapanan Kızılpınar Belediyesi Başkanlığına muhtelif ada parsellerde mevcut belediye hisselerinin satışları için metrekare rayiç değerleri belirlenerek hisse sahiplerinden tahsil edildiği, belediye hisselerinde haciz olduğundan hisse satışlarının yapılamadığı kaydedildi. Bu gündem maddesi de görüşülmek üzere oy birliği ile İmar Komisyonu’na havale edildi.

GÜNDEM MADDESİNİN ÇIKARILMASINI TALEP ETTİ

Meclisin son gündem maddesinde “Belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikli ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak” hükmü gerekçesi ile ilçe vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılayan ve ilçe sınırları içersinde bulunan cem evlerinin dini ibadethane olması konusu görüşüldü. İlgili gündem maddesi görüşmeye açılmadan önce AK Parti Grubu meclise, konunun Belediye Meclisi’nin yetkisinde olmadığından gündem maddesinin çıkarılması yönünde önerge verdi.

“HEM FİKİR OLDUĞUMUZU İFADE ETMEK İSTİYORUM”

Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Grup Sözcüsü Remzi Garip “Bütün arkadaşlarımız ile meclise gelmeden önce partide istişarede bulunduk. Bunlar gerçekten çok hassas konular. ‘Bu, devlet ve meclis katında karar alınması, yasal düzenlenmesi varsa yapılması gereken bir konudur’ diye bir sonuca vardık. Bu dilekçenin belediye meclisine alınmaması konusunda oy birliği ile bir önerge verdik. Temsil ettiğimiz parti 12 yıllık iktidar döneminde konuyla ilgili ciddi çalışmalar yapmıştır ve çalıştaylar düzenlenmiştir. Böyle bir sıkıntının ülkemizde olduğu, çözülmesi gerektiği konusunda hem fikir olduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.

 

 

“BELEDİYE MECLİSİNİN İŞİ VE HADDİ DEĞİL”

Bu bağlamda yanlış anlaşılmamak için açıklama yaptıklarını kaydeden Garip “Cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi bizim işimiz ve haddimizde değildir. Yüzyıllardır bu cem evlerinde ibadet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ibadethanelerini kullanıyorlar. 2005 yılında çıkarılan kanunla birlikte camilere ve ibadethanelere yardımlar yapılıyor. Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok ve olamaz da. Bizim söylemek istediğimiz bir ibadethanenin ve cem evinin ibadethane olup olmamasına karar vermenin Belediye Meclisinin işi ve haddi olmadığıdır” açıklamasını yaptı.

“HADDİ OLDUĞUNA İNANIYORUM”

Bu maddeyi gündem maddesi arasına alırken Çerkezköy Hacı Bektaş Veli Derneği’nin dilekçesinden yola çıkarak konuşmak istediğini kaydeden Belediye Başkanı Vahap Akay “Kendileri belediyeye 24 Şubat tarihinde dilekçe verdiler. Yerel yönetimlerin tüm ibadethanelere aynı statüde olması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti laik, sosyal bir hukuk devletidir. Hiçbir ayrım yapılmaksızın tüm ibadethanelere aynı çerçevede hizmet etme durumu da açıktır. 5393 sayılı belediye kanunun 6360 değişen kısmında da yerel yönetimlerin çözüm olması açısından iki madde değişikliği bunları yerel yönetimlerin sorumluluk alanı içersine soktu. Bunların konuşulmasının yerel yönetimlerin haddi olduğuna inanıyorum. Burada çıkan kararların ve ortak düşüncelerin hükümetlere emsal olarak gider düşüncesi ile meclis gündemi yaptığımızı bilmenizi istiyorum” dedi.

İKİNCİ OTURUM ÇARŞAMBA GÜNÜ

İlgili gündem maddesinin kaldırılması için verilen önerge oy çokluğu ile reddedilirken, gündem maddesi olarak oylamaya sunulması da oy çokluğu ile kabul edildi. Çerkezköy Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Cemevlerinin dini ibadethane olarak tanınması CHP ve MHP Meclis Üyelerinin oyları ile oy çokluğu ile kabul edildi. AK Parti Grubu ise oylamada çekimser oy kullandı. Meclis toplantısına AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, Hacı Bektaş Veli Derneği Başkanı Alevi Dedesi Seyyid Sinan Boztepe, Hacı Bektaş Veli Derneği üyeleri ile vatandaşlar katıldı. Gündem maddelerinin karara bağlanmasının ardından toplantının ikinci oturumunun Çarşamba günü saat 14.00’de yapılması oy birliği ile kabul edildi.

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10